fbpx

Hijaluronski fileri za uklanjanje bora

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Hijaluronski fileri za lice - Ubrizgavanje filera

Verovatno se pitate da li postoji prirodan, bezbedan i brz način za podmlađivanje i konturiranje lica i vrata, popunjavanje bora i vraćanja jedrine i punoće usnama? Odgovor je potvrdan – reč je o hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri su sve popularniji anti-aging  tretmani koji vašem vratu, licu i usnama efikasno vraća mladalački izgled i svežinu.

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca iz vezivnog tkiva kože, aplikovana kao dermalni hijaluronski filer kože lica i vrata vraća elastičnost i volumen, „pegla” bore oko usana i drugde na licu, popravlja opuštenost kože i popunjava istanjene usne, vraćajući im mladalački izgled. Istovremeno, hijaluronski fileri aplicirani u kožu usporavaju fiziološki proces starenja jer podstiču razvoj novog vezivnog tkiva i sprečavaju razgradnju postojeće hijaluronske kiseline u koži, odnosno održavaju tonus i hidriranost kože i njen prirodan izgled.

Hijaluronski fileri su dermalni fileri za ispravljanje bora na licu, nadoknadu volumena i korekciju nosa. U praksi se nakon tretmana umanjuju bore oko usana i bore na čelu (između obrva), oblikuju jagodice, definišu obrazi, vilica i brada, povećavaju usne i uklanjaju bore na njima. Hijaluronski fileri su u upotrebi i za druge svrhe, kao što je korekcija manjih udubljenih ožiljaka i neravnina na koži koje narušavaju lep izgled lica. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana.

ŠTA JE HIJALURON?

Po svom hemijskom sastavu hijaluron (hijaluronska kiselina u obliku hijaluronata), je polisaharid koji ulazi u sastav vezivnog, epitelnog i nervnog tkiva. Kada se hijaluronski fileri unesu u kožu, njihovi veliki molekuli kombinuju se sa elastinom i kolagenom u tkivu. Osnovna uloga filera je da, poput sunđera, zadržava vodu i tako kožu učini zategnutom, hidriranom i mekom. Hijaluron ima i ulogu snažnog antioksidansa, što je važno jer neutrališe štetne slobodne radikale.

Hijaluronski fileri imaju velike molekule hijaluronske kiseline
Hijaluronski fileri doprinose zadovoljavajućoj hidrataciji kože

Osoba telesne mase od 70 kilograma ima oko 15 grama hijalurona u svom telu, od čega se jedna trećina razgrađuje i sintetiše svakog dana. Ljudski organizam proizvodi velike količine hijalurona sve negde do tridesete godine života, a kasnije tokom starenja ovaj proces se usporava.  Od 40. do 50. godine života izgubimo oko 50% hijaluronske kiseline, i tako dobijamo bore i gubimo jedrinu i mladalački izgled lica. Koža gubi elastičnost i tonus, postaje suva i pojavljuju se bore i druge promene kože i njenih derivata. 

Tretman hijaluronskim filerima ove nedostatke otklanja brzo, jednostavno i bezbedno. Fileri sa hijaluronom su izuzetno praktični zato što se primenjuju u formi dermalnih filera i zato što imaju daleko manju učestalost neželjenih reakcija i komplikacija. Zbog svega toga su hijaluronski fileri danas gotovo potpuno potisnuli kolagenske i silikonske filere.

GDE SE KORISTE HIJALURONSKI FILERI?

Hijalurinski fileri i primena na licu
Dermalni fileri: hijaluronski preparati imaju široku primenu

Ovi fileri su svrstani u najpopularnije metode za podmlađivanje lica i oni su veoma vredan saveznik u borbi za mladački izgled, što je važno u savremenom društvu. Hijaluronski fileri se koriste za :

1. Popunjavanje bora 

Fileri se koriste za ispravljanje nabora oko usana, nazolabijalnih bora (nabori oko strana nosa koji se protežu prema uglovima usana), marionetskih bora (linije od ugla usana ka vilici), kao i za bore i neravnine na čelu. 

2. Korekcija ožiljaka

Uloga filera je da poprave ožiljke kože i udubljenja na njoj, koja su nastala kao posledica akni ili boginja.

3. Korekcija podočnjaka

Primena hijalurona u obliku filera je usmerena i na ispravljanje upalih podočnjaka i bora smejalica oko očiju.

4. Konturiranje obraza i brade

Hijaluronski fileri su pogodni za oblikovanje regije obraza i konturiranje lica, čime se postiže i podizanje donje trećine lica. Hijaluronska kiselina nadoknađuje volumen i oblikuju liniju donje vilice.

5. Povećanje usana

Hijaluronske filere koristimo i za povećanja usana i njima usnama vraćamo volumen, konture i obezbeđujemo dobra hidrataciju, odnosno prirodan mladalački izgled.

Korekcija nosa filerima »

Benefiti hijalurona

Moderni hijaluronski fileri su veoma slični prirodnom hijaluronu u koži i stimulišu okolno tkivo, unošenjem u kožu oni doprinose boljem tonusu i popravljaju izgled lica. Nakon tretmana bore na licu se trenutno ublažavaju, a volumen u tretiranim delovima na licu obnavlja se ravnomerno i simetrično. Zato je koža vidljivo sjajna i zategnuta, ali zadržava svoje prirodne karakteristike tako da se ne primećuje bilo kakav „veštački” izgled.

Efekat hijaluronskih filera na koži lica ili vrata traje od jedne do dve godine, ali nije trajan zbog postepenog enzimskog razgrađivanja u koži. Posle prve aplikacije hijaluronskih filera u kožu lica efekat je nešto kraći (8 do 12 meseci), da bi se redovnim popunjavanjem efekti procedure produžili i do 24 meseca nakon tretmana.

KOME SU NAMENJENI?

Kandidati za tretman lica hijaluronskim filerima su osobe starosti od 35 do 55 godina sa vidljivim udubljenima, dubokim nazolabijalnim brazdama, asimetrijama lica, sitnim i dubokim borama oko očiju, čela, obraza i nosa. Međutim, mnogi pacijenti izlaze iz ovog uzrasnog okvira zbog svoje genetike i životnog stila. Naime, neke žene se sa borama suočavaju tek u kasnim tridesetim ili u četrdesetim godinama, dok druge zbog različitih faktora (preterano izlaganje suncu, pušenje, loša ishrana, nedostatak sna, aerozagađenje) ove probleme sa izgledom lica  mogu imati i ranije.

Fileri na bazi hijaluronske kiseline su popularni i zbog toga što se mogu primeniti u bilo kom uzrastu. Drugim rečima, za ovu proceduru ne postoji donja starosna granica. Hijaluronski fileri na licu mogu da se primene već kada se pojave prve bore, kako bi se one lakše korigovale i da bi se sprečilo njihovo produbljivanje. Tretman se može primeniti i kasnije, kada bore postanu izraženije.

Preporuka je da se hijaluronski fileri koriste od trenutka kada se pojave prve bore
Hijaluronski fileri mogu da se koriste u bilo kom životnom dobu

KAKO IZGLEDA TRETMAN HIJALURONSKIM FILERIMA?

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor i pregled tokom koga se analiziraju i detaljno procenjuju vidljivi znaci starenja i karakteristične crte, odnosno izgled lica. Razgovor obuhvata anamnezu o eventualnim alergijama, prethodnim operacijama i bolestima i lekovima koje trenutno uzimate. Pre operacije se prestaje sa korišćenjem aspirina, vitamina E i estrogenih hormona.

Pre nego što se sprovede tretman hijaluronskim filerima na licu potrebno je posavetovati se sa hirurgom oko izbora odgovarajućeg filera koji odgovara tipu kože i konkretnim defektima koji se ispravljaju (izbor filera je važno sprovesti pažljivo jer fileri za ispravljanje bora, modeliranje crte lice ili dodavanje volumena usnama nisu isti). 

Tretman je nehirurški i sprovodi se tankim iglama kojima se filer nanosi direktno na ciljano područje. Neposredno po ubrizgavanju hijaluronskih filera lekar može izmasirati tretiranu zonu kako bi pospešio ravnomerno raspoređivanje u koži. Time se postiže prirodan izgled nakon tretmana, a smanjuje se i mogućnost nastanka grudvica ispod kože.

Tretman hijaluronskim filerima je kratak, traje od 20 do 60 minuta, u zavisnosti od opsežnosti zahvata. Vreme oporavka je sasvim kratko, tako da se redovnim aktivnostima vraćate odmah nakon tretmana (većina pacijenata proceduru više doživljava kao osveženje nego kao lekarsku intervenciju). Rezultati su vidljivi neposredno posle procedure i nakon nekoliko dana.  U nekim slučajevima moguća je pojava reakcija u obliku prolaznog crvenila ili otoka koji se brzo povlači.

Hijaluronski fileri za muškarce koji žele da oblikuju usne
Hijaluronski fileri za konturiranje lica i usana

DODATNA PITANJA O HIJALURONSKIM FILERIMA

Koliko je tretmana potrebno?

Preporuka je da se procedura ponavlja jednom godišnje. Uopšteno uzev, hijaluronski fileri traju od četiri meseca do godinu dana, mada ponekad mogu trajati do dve godine. Za svaku narednu intervenciju potrebna je manja količina filera. Tokom dužeg perioda primene hijaluron može i da podstakne proizvodnju kolagena u koži.

Da li su hijaluronski fileri bezbedni?

Hijaluron za lice najveći deo svoje popularnosti upravo duguju činjenici da je hijaluronska kiselina prirodna supstanca koju telo ne prepoznaje kao alergen. Alergijske reakcije su veoma retke, kao i neželjeni efekti nakon tretmana.

Da li je tretman bolan?

Tretman se sprovodi veoma finim iglama tako da je bol minimalan ili zanemarljiv. Međutim, u zavisnosti od tretiranog područja i osetljivosti pacijenta, pre procedure se može naneti lokalni anestetik. Hirurg nekada može primeniti lokalnu anesteziju da bi opustio mišiće lica i smanjio rizik od sporednih efekata.

Koje su kontraindikacije?

Hijaluronski fileri se ne smeju koristiti kod osoba sa istorijom autoimunog oboljenja ili onih koje su na imunološkoj terapiji. Takođe, upotreba ovih filera je kontraindikovana kod osoba preosetljivih na hijaluronsku kiselinu, žena tokom trudnoće ili dojenja i pacijenat čija je koža pod zapaljenjem ili infekcijom.

Kada se vide konačni efekti procedure?

Kada se početni otok povuče, potrebno je još dve do tri nedelje da se hijaluronski filer pozicionira i stopi sa okolnom regijom, odnosno da izgled lica poprimi konačnu formu i rezultati dođu do punog izražaja.

REZULTATI I ISKUSTVA

Hijaluronski fileri se koriste za podmlađivanje lica i vrata, konturiranje lica (obraza i jagodica), oblikovanje i popunjavanje usana, osvežavanje ivice usana, uklanjanje bora na čelu i u korenu nosa, oko očiju i oko usana. Popunjavaju se i nazolabijalne brazde (bore smejalice) i koriguju sitni ožiljci i neravnine. Pogledajte naše slike pre i posle tretmana.

SLIKE PRE I POSLE FILERA ZA LICE

KOMPLIKACIJE I NEŽELJENI EFEKTI

Neposredno posle intervencije na licu može doći do crvenila, otoka, modrica ili pojačane osetljivosti tretiranog području. Ovi simptomi su najčešće sasvim blagi i nestaju tokom prve nedelje. Da bi se smanjio rizik od ovih nuspojava sedam dana pre intervencije ne treba uzimati lekove protiv upala. Dvanaest časova nakon tretmana ne treba nanositi šminku, a narednih nekoliko dana treba izbegavati sunčanje.

Ređi ali nešto neugodniji neželjeni efekti tretmana javljaju se u obliku svraba i bola koji mogu da potraju nekoliko dana. Verovatnoća da se razvije infekcija je takođe mala. Hijaluronski fileri veoma retko izazivaju ozbiljnije komplikacije. Grudvice ne predstavljaju ozbiljnu komplikaciju, ali treba obratiti pažnju na njihovu prevenciju (laganom masažom tretiranog područja posle aplikacije, pri čemu treba voditi računa da se hijaluronski filer ne dislocira).

Da bi se potencijalne komplikacije ove intervencije svele na apsolutni minimum, hijaluronske filere treba poveriti proverenom stručnjaku. Stručan lekar odlično poznaje anatomiju lica, a kroz pregled i razgovor sa kandidatom uvek će predložiti najpogodnije rešenje, odnosno odgovarajući preparat i način njegove primene.

CENA

Cena tretmana hijaluronskim filerima za lice varira u zavisnosti od trajanja intervencije, odnosno količine i vrste filera koja se koristi. Ulepšavanje i podmlađivanje lica podrazumeva izdatak od 200 do 300 evra za jedan mililitar filera.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici cenovnik.

Close Menu