fbpx

Septoplastika – operacija devijacije nosa

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Operacija devijacije septuma nosa - Septoplastika

Nosna pregrada (septum nosa) je pločasta tvorevina koju grade kost, hrskavica i vezivno tkivo i ona nosnu šupljinu deli na levi i desni nosni hodnik. U idealnom slučaju septum je prav i oba nosna hodnika su približno istih dimenzija. Međutim, u preko 90% ljudske populacije postoji manja ili više izražena devijacija (skretanje) nosne pregrade u jednu ili drugu stranu.

Smatra se da velika učestalost devijacije nastaje kao posledica uspravnog hoda tokom evolucije i ona uglavnom ne izaziva ni estetske ni funkcionalne simptome. Ukoliko devijacija uzrokuje smetnje pri disanju ili druge poremećaje, preporučuje se lečenje, odnosno operacija nosne pregrade, kao zasebna intervencija (septoplasika) ili udružena sa korekcijom nosa (septorinoplastika). Često se i kandidatima za estetsku korekciju nosa, kada je to potrebno, savetuje da u istom aktu obave i operaciju septuma (rinoseptoplastika).

Šta je septoplastika?

Septoplastika je funkcionalna operacija devijacije nosa, odnosno korekcija zakrivljene nosne pregrade (više o samom nosu možete pročitati u tekstu Nos – oblik, struktura, vrste (tipovi) i deformiteti nosa). Kriva nosna pregrada se može javiti kao posledica povrede nosa (cena porođajne traume ili povreda kasnije tokom života), ali se javlja i bez očiglednog razloga.

Grafički prikaz krive nosne pregrade koja iziskuje operaciju devijacije nosa
Grafički prikaz krive nosne pregrade koja iziskuje operaciju devijacije nosa

Deformiteti nosne pregrade mogu da se jave na hrskavičavom i koštanom delu pregrade, a najčešće su kombinovani (više o ovome pročitajte u tekstu Šta je devijacija nosa). Bitno je znati da se devijacija sa godinama može pogoršati. Takođe, povrede nastale ranije tokom života daju teže deformitete nosa i nosnog septuma.

Indikacije i kandidati za operaciju nosne pregrade

Operacija je indikovana ukoliko devijacija nosa, tj. posledice koje ona prouzrokuje uključuju otežano disanje na nos, česta zapaljenja uha uzrokovana poremećajem funkcije Eustahijeve tube ili bol u predelu lica. Operacija nosne pregrade se često kombinuje sa drugim intervencijama kao sto su operacija polipa u nosu, operacije sinusa, redukcija nosnih školjki i estetske operacije nosa.

Simptomi koji upućuju na postojanje devijacije nosne pregrade su:

 • Otežano disanje na nos, krvarenja iz nosa i pojava krasti u nosu
 • Glavobolja
 • Hronične upale sinusa i srednjeg uha (usled otežane ventilacije sinusa)
 • Učestale upale krajnika i angina (zbog disanja kroz usta)
 • Hrkanje, poremećaji spavanja, hroničan umor
  Bronhijalna astma
 • Bolovi u predelu lica koji nisu uzrokovani drugim faktorima

Ova operacija se obično ne vrši do 17. godine života, ali u slučaju da pacijent ima ozbiljne probleme sa disanjem, praćene upalama sinusa, uha ili glavoboljama, operaciju treba uraditi što ranije, bez obzira na uzrast. Ako sluznica izgubi svoju funkciju (kada tegobe traju nekoliko godina pa i decenija), operacija će ukloniti prepreke u prolasku vazduha, ali će pacijenti i dalje imati osećaj zapušenog nosa, gubitak čula mirisa ili česte infekcije. Gornja starosna granica za izvođenje septoplastike ne postoji.

Operacija septuma nosa po pravilu ima dobre rezultate. Na lošije rezultate intervencije može da utiče sam proces zarastanja, tokom koga nosna pregrada može da se povuče na jednu stranu, ili povrede nosa u prvih nekoliko nedelja nakon operacije, dok nosna pregrada još nije zarasla.

Faktori rizika i kontraindikacije

Pored opštih faktora koji predstavljaju rizik za svaku operaciju, kao što su pušenje, šećerna bolest i druga hronična patološka stanja, septoplastiku može da odloži ili potpuno isključi i:

 1. Poremećaj u zgrušavanju krvi, koji se manifestuje produženim krvarenjem posle ranijih povreda ili operacija ili kada bliži srodnici imaju takve probleme. Takođe, i terapija koja utiče na zgrušavanje mora biti predmet konsultacije sa hirurgom.
 2. Značajan rizik od anestezije (alergija na anestetik), na koga se sumnja kada su se javljali problemi pri prethodnim davanjima anestezije ili su ako su bliži srodnici imali slične probleme.

Hirurga treba obavestiti i o prethodnim operacijama (naročito ako se radi sekundarna rinoplastika) i eventualnim problemima sa vratnom kičmom ili stomatološkim problemima, kao što je zub koji se klima.

Operativna procedura septoplastike

Operativna procedura podrazumeva razgovor sa hirurgom, pripremu, izvođenje operacije i oporavak posle intervencije.

Priprema

Pre odluke o operaciji septuma nosa sprovodi se detaljna dijagnostika kojom se utvrđuje devijacija nosa, koja uključuje rinoskopiju, pregled nosa endoskopom, merenje prohodnosti nosa. Operacija nosne pregrade se najčešće vrši u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, pa je neophodan i pregled anesteziologa s laboratorijskim analizama i EKG pregledom, eventualno spirometrijom.

Priprema za septoplastiku
Priprema za septoplastiku

U periodu od dve nedelje pre i posle operacije savetuje se izbegavanje upotrebe lekova koji utiču na zgrušavanje krvi (aspirin, ibuprofen, vitamin E), jer isti povećavaju sklonost ka krvarenju u toku ili nakon operacije. Poželjan je prestanak pušenja, jer usporava proces zarastanja rana i povećava mogućnost nastanka infekcije. Isto važi i za alkoholna pića.

Kako se izvodi operacija devijacije nosa?

Operacija nosne pregrade podrazumeva ojačavanje septuma njegovim skraćivanjem, vraćanjem ili postavljanjem u središnji položaj hrskavice ili kosti. Operacija ne zahteva nikakve spoljašnje rezove na koži nosa, ali iziskuje mali rez na strani nosne pregrade unutar nosa (nekada je potrebno i da se napravi mali rez između nozdrva). Operativni zahvat uglavnom traje 30-60 minuta, zavisno od težine deformacije nosne pregrade.

Nakon operacije nosne pregrade, u nosnice se stavljaju tamponi koje je potrebno nositi nekoliko dana posle operacije septuma. Otok i hematomi (modrice) ispod očiju se kod ove precedure javljaju ređe nego u slučaju estetske korekcije nosa. Obično se postavlja nekoliko šavova u nos na kraju operacije. Neki od ovih šavova se odstranjuju oko sedam dana nakon operacije, dok neki mogu da se ostave i da se spontano razgrade.

Neposredno posle operacije možete osećati nelagodnost ili bol u grlu, zbog endotrahealnog tubusa preko koga se obavlja disanje tokom intervencije, ali to se smiruje posle nekoliko dana.

Nekoliko dana posle operacije pacijent se javlja na kontrolni pregled.

Pogledajte informativni youtube video zapis o proceduri septoplastike:

Oporavak posle septoplastike

Nekoliko dana posle operacije sluznica nosa je otečena, pa je preporučljivo koristiti kapi i emulzije za ublažavanje edema. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je već nakon tri do četiri dana, a fizička aktivnost posle tri nedelje.

Oporavak nakon septoplastike
Oporavak nakon septoplastike

Oporavak posle operacije je relativno brz: posle septoplastike oporavak traje tri ili četiri dana, a nakon septorinoplastike sedam ili osam dana u slučaju endonazalne tehnike (bez spolja vidljivog ožiljka) ili koji dan više ako je primenjena otvorena tehnika. Kompletan tok oporavka posle operacije detaljno je opisan u tekstu Oporavak posle operacije nosa.

Septoplastika – Pre i posle

Iskustva nakon operacije septuma nosa naših pacijenata su krajnje pozitivna, i to je najbolja preporuka za sve one koji su odlučni da trajno reše ovaj problem.

Komplikacije posle operacije nosne pregrade

Kod operacije nosnog septuma, koju zbog kompleksnosti po pravilu obavlja najbolji hirurg, postoje sledeći rizici:

 • Krvarenje
 • Gubitak osećaja oko zuba ili na tvrdom nepcu neposredno iza njih, koje je najčešće privremeno
 • Perforacija septuma (pojava otvora u nosnoj pregradi)
 • Smanjen osećaj mirisa
 • Ulegnuće nosnog grebena
 • Infekcija

Ponekad je potrebna i druga intervencija da bi se potpuno sanirao defekt. Hirurgu se treba obratiti i u slučaju kada se pojavi obilno krvarenje iz nosa koje traje duže od 10 minuta i ako dođe do značajnijeg skoka telesne temperature ili bola, što može da ukaže na prisustvo infekcije.

Nekoliko nedelja posle operacije treba izbegavati aktivnosti koje mogu dovesti do povređivanja nosa, uključujući i okretanje na stomak tokom spavanja. Trajanje bolovanja zavisi od vrste operacije, ali i prirode posla ili zanimanja – za kancelarijske poslove možete biti spremni već posle nekoliko dana, dok u nekim slučajevima treba planirati dve nedelje za oporavak.

Pitanja i odgovori

Kada se operiše devijacija nosa i zašto?

Pravo vreme za intervenciju je kada simptomi postanu jasno izraženi. Naime, estetika ovde nije primarna: zbog krive pregrade dišete na usta i tako nezagrejan i nepročišćen vazduh direktno prolazi u pluća, a disanje na usta smanjuje kapacitet pluća za čak 40 procenata, što ugrožava rad srca i drugih organa. Vremenom i sluznica nosa gubi svoju funkciju jer se ne koristi i dolazi do čestih virusnih i bakterijskih infekcija nosa i sinusa, uz postepeni gubitak čula mirisa.

Kako tretirati otok sluznice nosa i pojačano lučenje sluzi posle operacije?

Krv i sluz često stvaraju sasušeni sadržaj koji može da ometa zarastanje i u tom slučaju od pomoći je sprej sa fiziološkim rastvorom koji omekšava tvrde naslage (može se nanositi putem spreja, ušmrkavanjem ili kapaljkom).

Koje su moguće reakcije posle operacije septuma?

Curenje sadržaja iz nosa u grlo, nemogućnost disanja kroz nos u početku i kasnije potreba za čestim ispiranjem nosa je ono što pacijenti izdvajaju kao najveće poteškoće u ranom postoperativnom periodu.  Treba znati da su to prolazne neugodnosti i da je veoma važno biti disciplinovan i pridržavati se uputstva rinohirurga.

Cena operacije devijacije nosa

Operacija kojom se ispravlja devijacija nosa (septoplastika) je mala cena za rezultate koje donosi. Koliko košta operacija zavisi od obima zahvata, tj. da li je u sklopu septoplastike predviđena i estetska korekcija nosa. Orijentacioni cenovnik naše klinike (Beograd) pogledajte u nastavku.

Septoplastika (septum nosa, devijacija nosa):
Od 1800 evra.

Rinoseptoplastika (korekcija nosne pregrade i izgleda nosa):
Od 2000 evra.

Ne oklevajte da napravite odmah prvi korak u promeni svog izgleda i kontaktirajte nas za više informacija i konsultacije.

Close Menu