fbpx

Podizanje i uvećanje dojki implantima (silikonima)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Podizanje i uvećanje dojki implantima

ŠTA JE PODIZANJE I UVEĆANJE DOJKI IMPLANTIMA (SILIKONIMA)?

Najpopularnija procedura estetske hirurgije u čitavom svetu je povećanje grudi. Dojke prestavljaju simbol ženstvenosti. Žene koje žele da izgledaju mlađe i ženstvenije naročito su osetljive na dojke i dekolte.

Gubitak volumena dojki i njihovo opuštanje nastaje najčešće nakon gubitka težine ili nakon porođaja. Nažalost gubitak težine ili nakon dojenja ima kao posledicu smanjenje volumena dojki i njihovo opuštanje.

Jedino rešenje u ovakvim slučajevima je kombinovanje dve procedure: podizanje grudi i povećanje grudi implantima.

KO SU KANDIDATI ZA PODIZANJE I POVEĆANJE GRUDI?

Kandidatkinje za povećanje i podizanje grudi pored jake želje, moraju da imaju i grudi koje su ispumpane i opuštene u odnosu na telo. Bradavice moraju da budu ispod inframamarne brazde. Najčešće su to žene nakon rađanja ili gubljenja težine.

Sledi nekoliko uobičajenih razloga zašto biste želeli da razmotrite podizanje grudi:

 • Grudi koje su viseće neadekvatne veličine.
 • Grudi kojima nedostaje punoća ili čvrstoća.
 • Bradavice i areole koje gledaju nadole, posebno ako se nalaze ispod inframamarne brazde dojke.
 • Grudi koje se međusobno razlikuju; jedna dojka može biti čvrsta i dobro postavljena, dok druga ne.

SLIKE PRE I POSLE PODIZANJA I UVEĆANJA GRUDI IMPLANTIMA

KOJI IMPLANTAT JE NAJBOLJI ZA VAS?

Odluka o pravom tipu implantata , kao i veličini, je velika odluka. To će uticati na izgled i osećaj vraćanja samopouzdanja posle operacije, tako da je važno izabrati pravu opciju.

Imate tri opcije:

 1. Implanti punjeni slanim rastvorom: Ovo je najbolje za one koji žele da ožiljci ostanu na minimumu. Prazan implantat se ubacuje kroz mali rez, a zatim se napuni fiziološkim rastvorom . Međutim, implantati sa slanim rastvorom imaju veću verovatnoću da puknu i ne osećaju se prirodno kao druge opcije.
 1. Gummi Bear: Kao i gumeni medvedi, ovi implanti su prilično čvrsti. Oni su najbolji izbor za svakoga ko je zabrinut zbog pucanja implanta, jer će unutrašnji gel ostati na mestu, čak i ako se omotač probije iz nekog razloga. Iako se možda ne osećaju prirodno kao što su implantati od gela, implantati “Gummi Bear” zadržavaju svoj oblik na neodređeno vreme.
 1. Implanti punjeni gelom: Implantati koji su ispunjeni gelom su najbolji izbor za većinu žena. Gel je veoma realističan i izgleda prirodnije. Iako se gel može proširiti u slučaju rupture, on teži da ostane na mestu unutar implanta, smanjujući rizike i čineći ovo najboljom opcijom za većinu pacijentkinja.

 

Tipovi implantata za podizanje i uvećanje grudi

KOJU POZICIJU IMPLANTA TREBATE ODABRATI?

Kada odaberete tip implantata koji želite, morate razmotriti položaj. Implantati se mogu postaviti iza prsnog mišića (submuskularni) ili iza tkiva dojke (subglandularni).

Oporavak submuskularnog postavljanja traje duže, takođe zahteva dužu operaciju, ali omogućava prirodniji izgled i osećaj. Takođe ostavlja tkivo dojke bezbedno za bilo kakve onkološke preglede i kod ovog pristupa ožiljno tkivo oko implanta je svedeno na minimum. Bol je veća nego kod subglandularnog pristupa.

Subglandularno postavljanje je brža operacija i jednostavnija je za oporavak, jer nema uključenih mišića. To znači da se može koristiti veći implantat, ali postoji mogućnost ožiljnog tkiva oko implanta i implant se više primećuje. Bolnost je manja nego kod subpektoralnog pristupa.

VELIČINA IMPLANTA JE BITNA

Vaš hirurg treba da uz vaše želje odredi veličinu implanta. Ovo je jako važan deo pregleda.

Ukoliko su dojke spuštene, podizanje pored povećanja je obavezno.

Podizanje grudi je osnovna procedura koja pomera bradavicu i areolu, podiže dojke i eliminiše višak kože. Krajnji rezultat je perfektni izgled.

Kombinovanje podizanja grudi sa implantima je dobar način da izvučete maksimum iz vaše operacije. Ne morate da dodajete toliko volumena implantatu kada imate i lift za grudi, koji će ispravno pozicionirati grudi i dati im oblik. Kada se ova dva postupka kombinuju, vaše grudi će se povećati u veličini koju želite, koju ne biste mogli da dobijete samo augmentacijom dojki.

Kod povećanja i podizanja dojki jedini neželjeni efekat je ožiljak koji se proteže oko areole i prostire se u vertikalnom pravcu do inframamarne brazde.

PROCEDURA PODIZANJA I POVEĆANJA GRUDI​

Operacija se radi u opštoj anesteziji. Prethodno se isplaniraju rezovi do svakoga detalja. Prvo se ubacuju implanti odgovarajuće veličine koji mogu biti plasirani iznad ili ispod pektoralnog mišića. Najčešće Prof. dr Jovanović implante plasira ispod pektoralnog mišića zbog bezbednosti pacijentkinje. Nakon toga se radi transpozicija kompleksa areole i bradavice u željenu poziciju. Rana se šije po slojevima. Nakon operacije ostaje rez oko areole i jedan vertikalni do inframamarne brazde.

Hirurška procedura podizanja i povećanja grudi implantima

OPORAVAK NAKON PODIZANJA I POVEĆANJA GRUDI

Dan ili dva nakon hirurškog zahvata vi bi trebalo da se oporavite. Prvo previjanje se radi za jedan ili dva dana. Sve vreme se nosi poseban brushalter ili elastični zavoj. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon 7 dana. Ceo oporavak se završava za oko deset dana dok se konci skidaju oko četrnaestog dana nakon operacije.

Normalnim aktivnostima se možete vratiti 14 dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE PODIZANJA I POVEĆANJA GRUDI

Srećom, značajne komplikacije kod podizanja i povećanja grudi su retke. Vaši specifični rizici za povećanje grudi će biti razmotreni tokom konsultacije sa Prof. dr Jovanovićem.

Sve hirurške procedure imaju određeni stepen rizika. Neke od mogućih komplikacija svih operacija su:

RANE KOMPLIKACIJE

 • Neželjena reakcija na anesteziju
 • Hematom ili seroma (nakupljanje krvi ili tečnosti pod kožom koja zahteva uklanjanje)
 • Bol koji traje individualno oko 7 dana
 • Infekcija i krvarenje
 • Promene u senzaciji
 • Ožiljak
 • Alergijske reakcije

KASNE KOMPLIKACIJE

 • Kasne komplikacije su dosta retke a to su:
 • Trajan ožiljak u obliku slova T
 • Kapsularna kontraktura
 • Ruptura implantata
 • Kasni serom

U januaru 2016. godine, FDA Sjedinjenih Država je dostavila ažuriranu komunikaciju o sigurnosti iz 2011. godine koja je identifikovala moguću povezanost između implantata dojke i razvoja ALCL, retkog tipa ne-Hodgkinovog limfoma.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, BI-ALCL nije rak dojke ili rak dojke; to je limfom, rak imunih ćelija. Žene sa implantatima mogu imati veoma nizak, ali povećan rizik od razvoja ALCL u blizini implantata dojke.

Povezanost ALCL-a sa implantatom dojke je veoma retka, i ako se javi, u većini pacijenata se leči. FDA, ASPS i ASAPS preporučuju da sve žene, uključujući i one sa implantatima, prate svoju normalnu rutinu u medicinskoj nezi i praćenju, uključujući mamografiju kada je to prikladno.

FDA i Institut za medicinu (IOM) tvrde da implantati za dojke ne narušavaju zdravlje grudi i da naučni dokazi i dalje podržavaju da implantati dojke koje je odobrio FDA imaju razumnu sigurnost za sigurnost i efikasnost.

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

 • dr Milan Jovanović je jedan od najboljih plastičnih hirurga na ovim prostorima.
 • Plastičnom i estetskom hirurgijom se bavi od 1991. godine kada se zaposlio na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Beogradu.
 • Ima 28 godina radnog iskustva
 • Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi od 1999. godine na Katedri za plastičnu, rekonstruktivni i estetsku hirurgiju kao Šef katedre.
 • Vrlo je savestan i odgovoran hirurg, a najbolji primer za to je što sve operacije isključivo izvodi lično i samostalno, kao i sve naredne kontrole i previjanja. Zato je jako popularan i voljen kod svojih pacijenata.
 • Iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo i spada u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija podizanja i uvećanja dojki.

Više informacija o dr Jovanoviću možete pronaći na stranici Hirurg Prof. dr Milan Jovanović.

PODIZANJE I UVEĆANJE DOJKI SILIKONIMA – CENA

Cena podizanja i povećanja dojki je 3300 EUR.

Kompletan cenovnik usluga plastične i estetske hirurgije možete pogledati na stranici Cenovnik.

Cena podizanja i uvećanja grudi silikonima

GRUDI IDEALNE VELIČINE I OBLIKA

Ukoliko niste zadovoljni svojom figurom zato što su vam grudi opuštene, ali niste zadovoljne ni njihovom veličinom, rešenje za vas je kombinacija podizanja i povećanja grudi silikonom. Kao rezultat ćete dobiti savršen oblik i veličinu dojki koji savršeno odgovaraju vašoj figuri, a put do vaše idealne figure započnite konsultacijama sa Prof. dr Milanom Jovanovićem.

Close Menu