fbpx

Povećanje grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Povećanje grudi

POVEĆANJE DOJKI, AUGMENTACIJA GRUDI

Uvećanje grudi, posle liposukcije je jedna od najčešćih estetskih operacija iz domena plastične i estetske hirurgije. Većina pacijentkinja koje žele ovu vrstu operacije su uglavnom mlade žene, dok žene srednjih godina uglavnom žele podizanje i povećanje grudi.

Povećanje dojki je procedura kojom se vrši uvećavanje obe ili jedne dojke (ukoliko je problem nesimetričnost) i postiže se željena veličina koja je u potpunom skladu sa ostatkom figure.

Mnoge žene ne vole da su im grudi ogromne, ali vole da su toliko velike da zadovolje njihova unutrašnja osećanja željenog izgleda. Problem su uglavnom nerazvijena veličina ili asimetrija dojki, dok kod nekih žena (koje su bile zadovoljne svojim grudima u mladosti) često nakon gubitka težine, porođaja ili kao rezultata starenja, dolazi do gubitka volumena i promene oblika dojki.

Augmentacijom grudi može se povećati veličina i oblik vaših dojki kao i da se dobije proporcionalni oblik koji će odgovarati konfiguraciji vašeg tela, a koje ste verovatno vi oduvek želeli.

ISKUSTVA ALEKSANDRE SUBOTIĆ

KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Mnoge žene postavljaju sebi pitanje da li su one pravi kandidat za povećanje grudi? Da bi dobili pozitivan odgovor na ovo pitanje morate da ispunjavate nekoliko uslova tj. da posedujete sledeće indikacije:

 • da žena želi veće grudi i da želi lepši i naglašen dekolte,
 • da postoji nesklad u obimu vaših kukova i obimu vaših dojki – tako da odeća koja vam prikladno stoji i odgovara veličini vašeg struka vrlo često je suviše velika u predelu vaših grudi,
 • da postoji asimetrija u veličini i obimu vaših grudi,
 • da su vaše grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,
 • da postoje određene kongenitalne deformacije

Ukoliko ste odlučili da uradite povećanje vaših grudi, morate tačno da znate kako želite da izgledaju vaše dojke.

SLIKE PRE I POSLE POVEĆANJA GRUDI

METODE POVEĆANJA GRUDI

Postoje veći broj metoda za povećanje grudi:

Koju metodu će Vaš hirurg da koristi zavisi od mnogo faktora kao što su: izgled dojke, veličina, količine tkiva i čvrstina i opuštenost dojke itd.

Operacija uvećanja grudi

POVEĆANJE GRUDI SILIKONIMA

Implantati se vrlo često se u žargonu zovu silikoni. Implanti su veštački materijali koji se koriste u plastičnoj i esteskoj hirurgiji za modeliranje željenog oblika tela. Najčešće se koriste kod augmentacije dojki. Postoje silikonski implanti i za korigovanje lica i zadnjice.

Povećanje grudi silikonima je jedna od najčešćih metoda. Kada je u pitanju augmentacija dojki ova metoda se radi u 90% slučajeva. Metoda koristi implante u dobijanju željene veličine i oblika dojke. Ova metoda daje najbolji rezultat i svaki plastični hirurg sa ovom metodom ima najbolja iskustva.

PODIZANJE I UVEĆANJE GRUDI SILIKONIMA

Kada je u pitanju korekcija grudi, podizanje i uvećanje dojki silikonima je vrlo česta operacija. Rade je žene najčešće nakon porođaja ili gubitka težine i ovom metodom se dobijaju najbolji hirurški rezultati. Kod ove metode se istovremeno radi povećanje grudi implantima (koji se ubacuju ispod ili iznad pektoralnog mišića), a ujedno se radi i podizanje bradavice i zatezanje dojki.

POVEĆANJE GRUDI SOPSTVENIM MASNIM TKIVOM

Masno tkivo se u plastičnoj i estetskoj hirurgiji koristi kao prirodni materijal (transplantat) u dobijanju i korigovanju željenog oblika tela. Najčešće se koristi kod korekcije i podmlađivanju lica (lipofiling), uvećanje zadnjice i korekcije dojki.

Povećanje dojki sopstvenim masnim tkivom (lipofiling) je takođe stara metoda koja je u svojoj istoriji doživela uspone i padove. Danas se koristi kod pacijentkinja koje žele da delimično povećaju svoje dojke i akcenat stavljaju na željeni oblik ili korekciju asimetrije. U poslednje vreme se ova tehnika koristi u kombinaciji sa augmentacijom implantima, a korišćenjem sopstvenog masnog tkiva se dobija željeni oblik dojke.

POVEĆANJE GRUDI FILERIMA

Fileri su veštački materijali koji se koriste za popunjavanje udubljenja i korekcije željenog oblika tela. Najčešće se koriste u korekciji i ulepšavanju lica. Mogu biti različitog hemijskog sastava.

Fileri se najređe koriste kada je u pitanju uvećanje dojki, jer se ovom metodom ne dobija najbolji rezultat. Kod povećanja grudi filerima postoje mnoge opasnosti ukoliko se ubacuje u žlezdano tkivo dojki. Metoda filerima se koristi isključivo kod minimalne korekcije oblika dojke ili dobijanje lepog mladalačkog dekoltea.

OPERATIVNA TEHNIKA POVEĆANJA GRUDI

Operativna tehnika uvećanja grudi zavisiće od metode povećanja grudi koja se koristi. Može vas zanimati članak na temu operativne tehnike augmentacije grudi silikonima koji detaljnije opisuje tehniku prilikom ugradnje silikona.

KOMPLIKACIJE POVEĆANJA GRUDI

Operacija uvećanja dojki ima svoj rizik kao i svaka druga operacija. O subjektu rizika i mogućim komplikacijama najbolje je konsultovati se sa Prof. dr Milanom Jovanovićem.

Dobijeni rezultati augmentacijom su trajni. Međutim graviditet i prirodni proces starenja će eventualno izmeniti veličinu i oblik vaših dojki koji se zapravo javlja kod svih žena i bez augmentacije. U takvim slučajevima moguće je uraditi dodatnu korekciju podizanja grudi.

Nakon operacije vi ćete redovno da se javljate na zakazane kontrole koje će da odredi vaš doktor. Pročitajte i koliko traje i od čega zavisi oporavak nakon operacije grudi.

PITANJA PACIJENATA O POVEĆANJU GRUDI

Za kraj izdvajamo neka od vaših najčešćih pitanja o uvećanju grudi.

Kome se preporučuje povećanje grudi?

Procedura se preporučuje punoletnim ženama koje imaju premale grudi, kojima su iz zdravstvenih razloga dojke odstranjene, kao i ženama čije su dojke izgubile volumen zbog naglog gubitka kilograma ili trudnoće.

Šta se preporučuje za opuštene i „oronule” grudi?

Procedura izbora u ovom slučaju je podizanje i uvećanje dojki implantima, jer ona dojkama daje oblik i veličinu koju želite.

Šta ako planiram da dojim?

Povećanjem grudi se ne utiče na mlečne žlezde niti na sastav mleka, tako da planirano dojenje nije kontraindikacija za ovu proceduru.

Da li silikoni mogu da utiču na osetljivost bradavica i dojki?

Posle operacije bradavice mogu biti manje osetljive tokom nekoliko meseci, veoma retko duže ili trajno. Verovatnoća oštećenja nerava raste sa povećanjem veličine proteze, ali normalna osetljivost se obično potpuno uspostavlja unutar nekoliko meseci od operacije.

Koje su psihološke koristi od uvećanja grudi?

Grudni implantati suštinski menjaju percepciju sopstvenog tela: žene se osećaju celovitije, ženstvenije, sa više samopouzdanja. Fiziološka dobrobit ogleda se u većem zadovoljstvu u intimnom životu.

Pogledajte iskustva pacijentkinja sa povećanjem grudi.

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

 • dr Milan Jovanović je jedan od najboljih plastičnih hirurga na ovim prostorima.
 • Plastičnom i estetskom hirurgijom se bavi od 1991. godine kada se zaposlio na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Beogradu.
 • Ima 28 godina radnog iskustva
 • Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi od 1999. godine na Katedri za plastičnu, rekonstruktivni i estetsku hirurgiju kao Šef katedre.
 • Vrlo je savestan i odgovoran hirurg, a najbolji primer za to je što sve operacije isključivo izvodi lično i samostalno, kao i sve naredne kontrole i previjanja. Zato je jako popularan i voljen kod svojih pacijenata.
 • Iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo i spada u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija uvećanja dojki na ovim prostorima i šire.

Više informacija o dr Jovanoviću možete pronaći na stranici Hirurg Prof. dr Milan Jovanović.

POVEĆANJE GRUDI – CENA

 • Povećanje dojki (augmentationa mamoplastica) – 2500€
 • Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom – 2000€
 • Podizanje i povećanje grudi silikonima – 3300€

Kompletan cenovnik usluga plastične i estetske hirurgije možete pogledati na stranici Cenovnik.

Cena povećanja grudi

UŽIVAJTE U IZGLEDU SVOJIH GRUDI

Povećanje grudi će učiniti da vaše dojke izgledaju savršeno. Mnoge žene koje su uradile uvećanje grudi izgledaju privlačnije i imaju unutrašnje jako izraženo samopouzdanje.

Close Menu