fbpx

Operacija nosa (rinoplastika) – Estetska korekcija nosa

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Operacija nosa rešava funkcionalne i estetske probleme nosa

Kada ugledamo neku osobu, prvo što na njoj uočavamo jeste lice, a na licu ćemo najpre, svesno ili nesvesno, zapaziti nos. Nos zauzima centralnu poziciju na licu i daje mu karakterističan izraz, ulepšava ga ili naružuje. Kakvo rešenje nudi estetska hirurgija kada nos ne izgleda zadovoljavajuće i kakve rezultate može dati operacija nosa, odnosno koja je cena lepog izgleda?

ŠTA JE RINOPLASTIKA?

Korekcija nosa, tj. rinoplastika je operacija iz domena estetske i plastične hirurgije i ona predstavlja jednu od najčešćih, ali i najsloženijih procedura kojoj je estetika u prvom planu. Ona zahteva preciznost i vrhunsku stručnost, a Prof. dr Milan Jovanović iz IPS-a u Beogradu je svetski priznati stručnjak i jedan od vodećih autoriteta za ovu operaciju u Srbiji.

KANDIDATI ZA OPERACIJU NOSA

Plastična operacija nosa se često izvodi kod osoba od 18. do 25. godine života. Plastični hirurzi cene da korekciju ne treba preduzimati pre 18. godine,  kako bi se neometano završio rast kosti i hrskavice (estetika u ovom slučaju nema prednost nad zdravljem).

Muškarci – operacija nosa kod muškaraca obično se svodi korekciju grbe.
Žene – trudnoću ne treba planirati u periodu do godinu dana posle rinoplastike.
Deca – operacija nosa kod dece (maloletnika) se ne planira pre 17. godine, osim u slučaju teških devijacija septuma koje ometaju disanje.

Neke od indikacija koje mogu da ukažu da ste kandidat za rinoplastiku su:

  • veliki nos u odnosu na lice
  • grba na nosu
  • predugačak ili kriv nos
  • širok ili sedlast nos
  • široka alarna baza (široke nozdrve)
  • nos povijen na dole, ili na gore (prćast nos)
  • nosna asimetrija

Veoma često rinoplastika (latinski: rhinoplastica) ne predstavlja samo pitanje estetske korekcije, već se koristi i za rešavanje funkcionalnih problema. Plastična operacija nosa koristi se za korekciju defekata nastalih na rođenju i nakon povreda kosti ili hrskavice (rekonstrukcija nosa) ili smetnji u  funkcionisanju ovog organa, odnosno otežanog disanja zbog poremećaja građe nosne pregrade (devijacija nosa).

KOJE PROBLEME REŠAVA RINOPLASTIKA?

Vrlo je važno da imate jasnu ideju kakav izgled nosa biste želeli nakon korekcije kako bi vam hirurg u isto vreme objasnio kakva mogu biti ograničenja ove procedure. Verovatno će vas zanimati i najbolji način na koji se pomenuti problemi rešavaju i zašto se operacijama vezanim za nos treba da bavi samo najbolji plastični hirurg.

Smanjivanje nosa rinplastikom
Ispravljanje i smanjenje nosa ulepšava celo lice

Plastičnom operacijom mogu se promeniti njegova veličina i oblik, širina  nozdrva, položaj nosa (promena ugla između nosa i gornje usne). Evo nekoliko najčešćih problema koji se rešavaju operacijom.

Kako smanjiti nos?

Korektivna operacija smanjenja nosa obuhvata smanjivanje izraženog grebena, promenu veličine, oblika nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina na nosu. Dobra hirurška tehnika i iskustvo rinoplastičara su ključ uspeha metode koja obezbeđuje bolji izgled lica.

Operacija devijacije nosne pregrade (septum nosa)

Septoplastika je hirurška korekcija zakrivljenosti (devijacije) nosne pregrade. Hirurg je vrlo često radi zajedno sa estetskom korekcijom nosa (rinoseptoplastika). Indikacije za septoplastiku su devijacija septuma i otežano disanje.

Ispravljanje nosa

Ispravljanje krivog nosa, osnosno operacija slomljenog nosa, se radi isključivo hirurški i vrlo često u kombinaciji sa ispravljanjem nosne pregrade.

Operacija nosne grbe, ili reverzija nosa koji pada

Korekcija delova nosa može da se radi zajedno sa kompletnom korekcijom, a ponekad i kao zasebna procedura. Podizanje vrha nosa omogućava vam da po ceni malih korekcija postignete veliko poboljšanje izgleda lica. Korekcijom nosne grbe postiže se isti rezultat.

Rekonstrukcija nosa

Kod pacijenata kod kojih nedostaje ceo nos (usled saobraćajnih trauma lica ili otklanjanja tumora na nosu) rekonstrukcija nosa je metoda izbora. 

OPERATIVNA PROCEDURA

Kao jedna od najsloženijih intervencija estetske hirurgije, operacija nosa zahteva dobro planiranje, pažljivu pripremu i vrhunsku hiruršku tehniku, a iznad svega dobru komunikaciju na relaciji hirurg-pacijent.

Pripremni pregled kod hirurga za operaciju nosa
Korekcija nosa je jedan od najsloženijih, ali i najzahvalnijih estetskih zahvata

Preoperativna procena i priprema

Priprema pacijenta za operaciju nosa počinje već na prvom pregledu.

Tokom pregleda potrebno je da hirurg uzme anamnestičke podatke o bolestima ili operacijama koje ste imali, povredama nosa, alergijama i hroničnim oboljenjima. Sledi fizikalni pregled unutrašnjih nosnih struktura, pregled i procena kvaliteta kože nosa, njegove veličine i oblika, kao i odnos nosa sa drugim strukturama lica.

Dve nedelje pre operacije pacijent ne treba da koristi lekove i suplemente kao što su aspirin, vitamini E i C, estrogeni hormoni. Potrebno je da se operacija nosa uskladi i sa menstrualnim ciklusom (menstruacija odlaže zahvat). Osam sati pre operacije ne treba ništa jesti ni piti.

Operativna tehnika rinoplastike

Rinoplastika se najčešće izvodi u opštoj anesteziji
Operacija nosa se obično izvodi u opštoj, ređe u lokalnoj anesteziji

Plastična operacija nosa izvodi se u opštoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji i intravenoznoj analgosedaciji.

Koliko traje operacija nosa?

Trajanje operacije zavisi od opsežnosti zahvata, a najbolji hirurg obično je završava za dva do tri sata.

Operativna procedura može biti otvorena i zatvorena rinoplastika. 

Operacija nosa laserom – prilikom korekcije nosa može doći do pojačanog krvarenja iz nosa. Laserom se ova komplikacija izbegava. Laserska operacija nosa omogućava hirurgu komforniji rad u beskrvnom prostoru i umanjuje posledice intervencije.

Posle operacije

Nakon plastične operacije nosa hirurg postavlja splint na greben nosa kako bi se imobilisalo tkivo. Postoperativno praćenje ne traje dugo, i ako bolnica nije ambijent koji vam prija, ne brinite: već nakon jedne noći možete da odete kući na dalji oporavak.

OPORAVAK (POSTOPERATIVNI PERIOD)

Modrice oko obraza i očiju i otok lica najuočljiviji su tokom prvih pet dana u postoperativnom periodu posle operacije nosa (u periodu oporavka možete da koristite šminku da biste sakrili hematome). Otok posle operacije nosa može da potraje i do nekoliko nedelja, odnosno šest meseci.

Ukoliko hirurg koristi imobilizaciju (splint za nos) oporavak je kraći i ove nuspojave mogu nestati tokom 3 do 7 dana nakon operacije (osteotomija). Konci se skidaju za 7 do 14 dana nakon operacije.

Komplikacije nakon operacije nosa su retke
Kada operaciju izvodi iskusan rinoplastičar, komplikacije su retke

Oporavak posle operacije septuma nosa – nakon operacije septuma u nos se stavljaju tamponi koji mogu da se nose od tri do 10 dana u zavisnosti od složenosti i procene hirurga o toku oporavka.

Više na temu oporavka možete pročitati ovde: Oporavak nakon operacije nosa »

Komplikacije

Iskustva govore da su ozbiljnije komplikacije nakon operacije nosa retke.  Međutim, kao i svaka operacija i rinoplastika može da nosi određen rizik.

Potencijalni rizici i komplikacije obuhvataju hematome (podlive), infekciju, reakcije na anesteziju, privremenu utrnulost kože.

Saveti za brži oporavak – u početnom toku oporavka posle operacije rinoplastike potrebno je da pacijent izbegava napinjanje, savijanje, podizanje tereta (savetuje se i zaštitna maska). Uobičajenim aktivnostima se možete vratiti u toku 7 do 10 dana nakon operacije. Ukoliko su intervencijom obuhvaćene i nosne kosti treba izbegavati nošenje teških naočara prve tri nedelje. Isto važi za duvanje sadržaja iz nosa, energično pranje zuba, preterano žvakanje i trčanje.

EFEKTI RINOPLASTIKE

Prvi rezultati se vide već nakon nekoliko nedelja. U većini slučajeva rezultati rinoplastike su trajni, izuzev promena koje su udružene sa normalnim procesom starenja.

Iskustva i preporuke pacijenata

O konkretnim efektima i benefitima nakon estetske operacije nosa najbolje svedoče iskustva onih koji su kroz nju prošli. Naši pacijenti rado govore o svom novom izgledu, zadovoljstvu i samopouzdanju posle korekcije, a osmeh zadovoljnog pacijenta je ono čemu se i najbolji plastični hirurg iskreno raduje. U našoj klinici u Beogradu takvih primera imamo na pretek.

Video

Pogledajte iskustvo Aleksandre Subotić u operaciji nosa:

Kako je naša pacijentkinja Ivana posle konsultacije prošla kroz transformaciju koja joj je promenila život:

Iz ugla pacijenta – kakvo zadovoljstvo može da pruži operacija nosa (Youtube video)

RINOPLASTIKA SLIKE PRE I POSLE

Slika pruža više informacija od reči, a retko gde je to tako očigledno kao kod operacije nosa. Pogledajte fotografije iz naše arhive koje ilustriju različita iskustva.

GALERIJA:

DODATNA PITANJA

Da li rinoplastika može da se kombinuje sa drugim intervencijama?

Estetska korekcija nosa se ponekad izvodi zajedno sa liftingom lica ili drugim operacijama podmlađivanja ili u okviru drugih estetskih operacija.

Da li vaša klinika pruža uslugu ponovne operacije nosa?

Da, sekundarna rinoplastika se sprovodi u cilju korekcije nezadovoljavajućih rezultata prethodne ili prethodnih intervencija.

Šta podrazumeva nehirurška korekcija nosa?

Korekcija nosa bez operacije, odnosno male korekcije nosa, najčešće se izvodi u cilju finih korekcija izgleda nosa i tom prilikom se koriste dermalni fileri za nos, npr. oni bazirani na hijaluronskoj kiselini.

Zašto korekciju nosa treba da radi samo najbolji hirurg?

Rinoplastika je jedna od najkomplikovanijih operacija u estetskoj hirurgiji zbog veoma složene anatomske strukture ovog organa. Profesor dr Milan Jovanović plastičnom i estetskom hirurgijom bavi se gotovo 30 godina i iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo. Profesor Jovanović se ubraja u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija korekcije nosa u regionu (Srbija i susedne zemlje), a i šire.

OPERACIJA NOSA – CENA

Koliko košta operacija nosa je možda jedno od prvih pitanja koje imate kada potražite cenovnik u vezi sa ovom uslugom. Cena operacije nosa zavisi od obima zahvata, tj. da li je u pitanju cena korekcije vrha nosa, devijacije nosa ili kompletne rinoplastike.

Operacija vrha nosa
Od 1500 evra.

Korekcija nosa – rinoplastika ceo nos
Od 2000 evra.

Septoplastika (septum nosa, devijacija nosa)
Od 1800 evra.

Korekcija nosa bez operacije (filerima)
Od 400 evra.

Ne oklevajte da napravite odmah prvi korak u promeni svog izgleda i kontaktirajte nas za više informacija i konsultacije.

Close Menu