fbpx

Operacija klempavih ušiju (korekcija ušiju)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Operacija klempavih ušiju

ŠTA JE KOREKCIJA UŠIJU?

Klempave ili prominentne ušne školjke su kongenitalna malformacija koja se uočava odmah nakon rođenja. Roditelji vrlo rano primete tu deformaciju i vrlo često (pogotovu majke) veruju da je razlog tome što je dete spavalo na uvu, pa pokušavaju da to koriguju flasterom. Naravno bez uspeha. Ono što jedino može da reši ovaj problem je operacija ušiju.

KANDIDATI ZA OPERACIJU UŠIJU

Operacija korekcije klempavih ušiju je zahvat estetske hirurgije i može da se radi od šeste godine. Plastični hirurzi uglavnom preporučuju da se ova operacija uradi pre sam polazak u školu, zbog zadirkivanja druge dece i davanja različitih nadimaka detetu (Uške, Dambo, Klempa) što može da stvori kasnije kompleks. Međutim, prema statistici najčešće se pacijenti za ovu vrstu operacije odlučuju između desete i osamnaeste godine života, ali naravno da ima i mnogo starijih pacijenata. Žene mogu da sakriju umereni stepen ušne deformacije svojom kosom. Ako uši mnogo štrče, praktično nikakva frizura ne može ih sakriti.

Interesantno je da su mala deca od šeste do desete godine izuzetno motivisana za operaciju ušiju. Zna se da deca ne vole mnogo da idu kod doktora i da se boje na sam pomisao injekcije. Mi koji se bavimo ovom problematikom, u našem iskustvu videli smo mnogo dece koja se sama penju na hirurški sto i pokazuju izuzetnu saradnju (sem retkih izuzetaka) prilikom obavljanja ovog hirurškog zahvata, verovatno srećna što će se rešiti zadirkivanja svojih drugova.

Bilo kakva emocionalna nestabilnost, nerealna očekivanja su vrlo važni faktori za negativnu selekciju pacijenta prilikom donošenja odluke o operaciji ušiju.

SLIKE PRE I POSLE OPERACIJE UŠIJU

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Uho može biti klempavo jednostrano ili obostrano, zatim mogu biti oba uha klempava simetrično ili asimetrično. Kod ovakvih ušiju pored klempavosti postoje veoma često i drugi različiti deformiteti ušne školjke.

Ukoliko je ugao između zadnje strane uva i glave veći od 30 stepeni onda kažemo da je uho klempavo. Postoji još drugih uglova i parametara koji se posmatraju (npr. konhoskafoidni itd.) koje će, ukoliko se odlučite za operaciju ušiju, odrediti plastični hirurg na prvom pregledu. Da li je uvo klempavo može da zavisi i od njegovih dimenzija. Malo uvo može da izgleda sasvim normalno, čak iako je konhoskafoidni ugao širok, dok veliko uvo sa masivnim antiheliksnim prevojem može izgledati klempavo.

Deca koja operišu klempave uši uglavnom nemaju jasnu predstavu kako treba da izgledaju njihove uši. Njima je važno da se reše zadirkivanja svojih drugova, dok stariji pacijenti imaju jasnu viziju kako bi trebalo da izgledaju njihove uši. Pri prvom pregledu estetski hirurg Prof. dr Milan Jovanović će vas pitati da pokažete tačno kako bi želeli da izgledaju vaše uši, što će mu pomoći da razume vaša očekivanja.

CILJ OPERACIJE UŠIJU

Cilj operacije je da se koriguje klempavost, da se dobije prirodni oblik uva i otkloni psihološko opterećenje pacijenta. A to se postiže korekcijom gornjeg kraja uha, očuvanjem glatke i regularne linije heliksa, smanjenjem ugla postaurikularnog sulkusa itd. u zavisnosti od oblika uva. Odnosno, da se dobije potpuno prirodna komfiguracija uva.

OPERATIVNA TEHNIKA

Prve operativne tehnike za rešavanje klempavih ušiju opisane su još davne 1845. kada su Difenbah, a kasnije i Monks prvi opisali ovu operaciju koja je bila bazirana samo na ekciziji kože. Naravno da su ove tehnike davno napuštene. Današnje tehnike za korekciju klempavih ušiju bazirane su na modeliranju hrskavice uva čije su temelje postavili Luckett, kasnije Pierce, Convers itd. Za pacijenta nije važno da zna koje se tehnike primenjuju, ali je važno da zna da je najvažniji deo operacije u modeliranju hrskavice. U zavisnosti od metode koja se primenjuje to modeliranje je uglavnom bazirano na šivenju hrskavice i njenom savijanju (Mustarde), stanjivanju same hrskavice (Pirce), drobljenju, skarifikaciji (Stenstrom, Chongchet), brušenju, abraziji hrskavice sa njene prednje i zadnje strane, kao i različitim tehnikama ekscizije hrskavice.

Prof. dr Milan Jovanović je ranije koristio gore navedene tehnike, a pošto je uočio mnoge nedostatke ovih tehnika, više od deset godina koristi sopstvenu tehniku sa kojom postiže izvanredne rezultate. Nju je objavio i publikovao u više navrata. Ovu tehniku primenjuje u zavisnosti od oblika uva, a koji se preoperativno procenjuje uz pacijentovu konsultaciju i želju.

Rez se nalazi iza uva i postoperativno se ne vidi, jer je sakriven na zadnjoj strani ušne školjke.

Operacija ušiju traje jedan do dva sata. Vrši se kod male dece u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću analgosedaciju, dok se kod starije dece i odraslih operacija radi u lokalnoj anesteteziji.

POSTOPERATIVNE KOMPLIKACIJE

Komplikacije mogu biti akutne (javljaju se neposredno nakon operativnog zahvata) i hronične (javljaju se kasnije). Od akutnih komplikacija najčešće se javlja hematom (nakupljanje krvi između kože i hrskavice). Od hroničnih najčešće su hipertorofični ožiljak, retko keloid i utrnulost koja je prolazna. Ako se korektno uradi operacija uha, komplikacije su vrlo retke.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon nekoliko sati provedenih u bolnici pacijent može da ide kući. U zavisnosti od tehnike koja se koristi, zavoj se drži od tri do sedam dana. Nakon dve nedelje skidaju se konci. Naporne aktivnosti i kontaktne sportove treba izbegavati jedan do dva meseca. Postoperativno pacijent je dužan da se javlja na redovne kontrole u dogovoru sa svojim hirurgom kada se vrši kontrolno fotografisanje, upoređivanje i analiza rezultata. Rezultati kod ove vste operacije su trajni.

OPERACIJA UŠIJU – CENA

  • Ulepšavanje i korekcija ušiju (otapostasis) – 800€

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Close Menu