fbpx

Labioplastika

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Labioplastika

Termin labioplastika se odnosi na proceduru koja smanjuje dužinu malih usana. To je najčešće sprovedena procedura podmlađivanja vagine i može da ublaži simptome opterećenja koje žene doživljavaju od hipertrofičnih labia.

Razlozi za zbog kojih pacijentkinje žele labioplastiku

Žene se odlučuju za ovu operaciju plastične hirurgije iz raznih razloga. Najčešći razlozi su estetski i asocijacija i izgled hipertrofičnih usana na muški polni organ kada je pacijentkinja u stojećem položaju, zatim bol zbog uvijanja i povlačenja usana pri vožnji bicikla ili tokom odnosa, osećaj lebdenja prilikom plivanja, svrab, iritacije i samoopterećenje.

Koji je cilj labioplastike?

Cilj procedure je smanjiti i redukovati male usne tako da ne vise iznad velikih usana. Labioplastika se može izvesti da bi se smanjila asimetrija kada je jedna usna duža od druge, ili, češće, da se smanji dužina obe labije tako da se stidne usne više ne uvijaju, povlače ili ispadaju iz kupaćih kostima.

Genetika, trudnoća i prirodni proces starenja mogu uticati na oblik i izgled ženske intimne anatomije. Izdužene unutrašnje ili spoljašnje stidne usne ponekad mogu uzrokovati bol ili nelagodnost prilikom vežbanja, tokom odnosa ili čak i kada jednostavno nosite tanku odeću. Labijalni izgled takođe može uzrokovati da se neke žene osećaju opterećenim što utiče na njihovu svest i opterećuje ih kod seksualnog odnosa i komunikacije.

Operativne tehnike labioplastike

Labioplastika je hirurška procedura koja smanjuje povećane usne da bi se postigao glatkiji, udobniji izgled i povećalo samopouzdanje žene. Postoje dva uobičajena pristupa u hirurgiji labioplastike: tehnika trimovanja i tehnika klinaste ekscizije.

Tehnika trimovanja ostaje najčešće korišćena hirurška metoda za izvođenje labiaplastike. Ovaj pristup podrazumeva stvaranje reza koji uklanja spoljnu ivicu unutrašnjih usana, čineći unutrašnje stidne usne jednake spoljašnjim usnama (ili blago povučenim).

Jedna od prednosti ove tehnike labioplastike je da se uklanja prirodno najtamniji deo usana. Za mnoge žene, uklanjanje tamnije ivice je jedan od kozmetičkih razloga zašto se odlučuju za labioplastiku.

Najčešći problem sa labioplastiku trimovanjem je neravnomeran prelaz na deo klitorisa gde se susreću dve “ukrštene” strane kožnog nabora.

Tehnika klinaste ekscizije je novija alternativa labioplastike. Koristeći ovu metodu, vaš plastični hirurg uklanja V-oblik “klin” kožno-mukoznog nabora sa obe strane usana, a zatim zajedno ušiva preostale ivice.

Iako tehnika klinaste ekscizije izbegava problem glatkog prelaska u klitoralnu zonu kožnog nabora, ona najčešće ostavlja najtamnije delove stidnih usana netaknutim, što može biti nepoželjno za neke žene.

Kako odlučiti koja je prava tehnika labioplastike za vas

Najbolji način da utvrdite koji hirurški pristup vam može najviše pomoći je da jasno predstavite svoje ciljeve svom plastičnom hirurgu i da radite zajedno da odaberete opciju koja će najbolje zadovoljiti vaše individualne potrebe.

Takođe zapamtite da labioplastika može da uključi smanjenje spoljašnjih (majora) stidnih usana, unutrašnjih (minora) usana ili oba, u zavisnosti od vaše prirodne anatomije, kao i od ukupnih ciljeva. Budući da postoji toliko različitih mogućih varijabli, otvorena diskusija sa plastičnim hirurgom je neophodna kako bi se osigurali lepi, prirodni rezultati.

Cena labioplastike?

Prosečna cena labioplastike kod nas je od 500 EUR, dok je prema statističkim podacima za 2017. Američkog društva plastičnih hirurga, cena u Americi 2.984 USD.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Anestezija za labioplastiku

Labioplastika je postupak koji se može obaviti ili pod lokalnom anestezijom uz oralnu sedaciju ili pod opštom anestezijom.

Koji su rizici od labioplastike?

Rizici povezani sa labioplastikom uključuju one kod većine hirurških procedura, uključujući krvarenje, hematom i infekciju. Najčešća komplikacija je prekomerna resekcija. Dok neke žene žele agresivnu redukciju, to može dovesti do hronične suvoće, ožiljaka na ili blizu vaginalnog otvora i bola tokom odnosa. Problemi sa zarastanjem se češće javljaju kod klinaste ekscizije.

Oporavak od laboplastike

Većina pacijenata uzima nedelju dana odmora i 7 dana osustvuju sa posla. Za to vreme se pacijentkinja normalno tušira i pere ranu preko konaca dečijim sapunom nekoliko puta u toku dana.

Pacijentkinje mogu da nastave sa nošenjem tampona ili da imaju odnos nakon četiri do šest nedelja. Labioplastika trimovanjem obično omogućava brži oporavak.

Koji su rezultati labioplastike?

Labioplastika obično rezultira kraćim stidnim usnama koje se više ne spuštaju ispod nivoa malih stidnih usana. Prema višestrukim studijama, labioplastika je povezana sa visokom stopom zadovoljnih pacijentkinja od preko 90 procenata.

Close Menu