fbpx

Sekundarna rinoplastika (ponovna operacija nosa)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Sekundarnom rinoplastikom se koriguju nezadovoljavajući rezultati primarne operacije nosa

Šta je sekundarna rinoplastika?

Sekundarna rinoplastika ili ponovna operacija nosa se sprovodi u cilju korekcije nezadovoljavajućih rezultata prethodne ili prethodnih operacija. Rinoplastika u rukama iskusnog hirurga i korišćenjem adekvatnih metoda, uglavnom daje izvanredne rezultate, međutim, u manjem broju slučajeva, izgled nosa nakon primarne rinoplastike može biti unapređen dodatnom operacijom. Razlozi za sekundarnu rinoplastiku su neadekvatan estetski rezultat.

Cilj sekundarne rinoplastike je uspostavljanje estetski poželjnih proporcija nosa, a koji nisu postignuti prethodnom operacijom.

Kandidati za ponovnu operaciju nosa

Kandidati za sekundarnu rinoplastiku su pacijenti nezadovoljni prethodnom operacijom.

Preoperativna procena i priprema

Preoperativna procena zahteva dobru analizu i dobar razgovor sa pacijentom. Prof. dr Milan Jovanović najčešće zahteva od pacijenta da objasni sve detalje na nosu koji mu smetaju i čime je pacijent nezadovoljan, a onda radi dobru analizu i najbolji hirurški pristup u cilju dobijanja željenog estetskog rezultata.

Razgovor pacijenta i hirurga tokom preoperativne procene

Priprema za operaciju ista je kao i kod priprema za operaciju primarne rinoplastike. To znači da ćete na pregledu dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, povredama nosa ili alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Vrlo je važno da se da kompletna informacija. Nakon dobijanja anamnestičkih podataka treba uraditi pregled unutrašnjih nazalnih struktura, pregled i kvalitet kože nosa, veličinu i oblik, kao i odnos nosa sa drugim strukturama lica.

Dve nedelje pre operacije nosa nemojte upotrebljavati lekove kao što su: Aspirin, Vitamin E i C, Estrogene. Ne planirati operaciju u periodu menstrualnog ciklusa. Osam sati pre operacije nemojte jesti i piti.

Operativna tehnika sekundarne rinoplastike

Uglavnom se svodi na otvorene metode korektivne rinoplastike. Treba imati u vidu da je prilikom sekundarne rinoplastike neophodan dobar pristup i analiza nosa od samog hiruga. Kod ponovne operacije nosa se koristi spektar metoda od redukcije do augmentacije nosa koristeći odgovarajući prirodni materijal od hrskavice do silikonskih implanata.

Potrebno je nadoknaditi i redukovati tkivo koje je uglavnom prilikom prve operacije već u značajnoj meri iskorišćeno. Ponekad je potrebno uzeti hrskavicu sa ušne školjke ili pak rebarnu hrskavicu, kako bi se nedostatak nadomestio. Sve ovo čini ponovnu operaciju nosa kompleksnijom, što zahteva iskusnog hirurga, koji ima prethodno iskustvo iz oblasti rinoplastike.

Oporavak nakon ponovne operacije nosa – Postoperativni tretman

Kao i kod primarne rinoplastike, pacijentu se postavljaju tamponi, koji se obično uklanjaju od drugog do sedmog postoperativnog dana, kao i imobilizaciona maska koja se uklanja sedmog dana do desetog dana.

Uopšteno, oporavak nakon sekundarne rinoplastike isti je kao i oporavak posle primarne operacije nosa. Nakon plastične operacije nosa postavlja se splint na greben nosa u cilju imobilizacije tkiva nosa. Kada se operacija završi vi ćete biti preveženi u prostor za poluintezivnu negu gde ćete biti i dalje postoperativno praćeni jedno određeno vreme. Nakon jedne noći provedene u bolnici možete da odete kući na dalji oporavak.

Svakako se savetuje pošteda od težih fizičkih aktivnosti, kako bi se izbeglo nepotrebno formiranje otoka i podliva.

Imobilizacija nosa radi oporavka nakon operacije nosa

Generalno gledano modrice oko obraza i očiju su najvidljivije u toku prvih pet dana nakon rinoplastike. U periodu oporavka posle operacije nosa možete koristiti šminku da sakrijete modrice ukoliko je to neophodno. Značajan otok može da traje i u toku nekoliko nedelja do šest meseci. Minorni rezidualni otok, najčešće oko vrha nosa može da traje i do godinu dana ali generalno to nije upadljivo i druge osobe to ne primećuju. Ukoliko se koristi imobilizacija ovo će nestati od tri do sedam dana nakon operacije. Konci se skidaju za sedam do četrnaest dana nakon rinoplastike. Ukoliko se radi lateralna i medijalna osteotomija nazalni splint može da se nosi u toku nekoliko nedelja postoperativno.

Komplikacije sekundarne rinoplastike

Značajne komplikacije od sekundarne rinoplastike su retke.

Neke od potencijalnih komplikacija koje se mogu razmotriti su pojava hematoma, infekcija, reakcija na anesteziju, utrnulost kože koja je obično privremena. Aspirin ili neki od antiinflamatornih lekova mogu izazvati povišeno krvarenje tako da ovi lekovi treba da prestanu da se uzimaju pre operacije nosa. U svetu neki plastični hirurzi savetuju i prestanak pušenja preoperativno.

Napinjanje, savijanje, podizanje tereta treba izbegavati u toku ranog postoperativnog toka. Normalnim aktivnostima se možete vratiti u toku sedam do deset dana nakon hirurškog zahvata. Treba da izbegavate da izlažete svoj nos direktnom suncu nekoliko meseci, jer nos može biti osetljiv u toku ovog vremena pa treba koristiti zaštitne kreme. Ukoliko su urađene promene na vašim nosnim kostima treba izbegavati nošenje teških naočara prve tri nedelje.

Cilj rinoplastike je da nos izgleda prirodnije i da se harmonično uklapa u vašu konfiguraciju lica. Pošto je zarastanje kod korekcije nosa dugotrajno, treba sačekati i do godinu dana da se vide konačni rezultati ove operacije. Međutim ipak prvi rezultati mogu da se vide već nakon nekoliko nedelja. U većini slučajeva rezultati rinoplastike su trajni, izuzev promena koji su udruženi sa normalnim procesom starenja.

Nakon završene korekcije nosa vi ćete redovno da se javljate na kontrole. U toku redovnih kontrola koje će vam biti zakazivane, ukoliko imate bilo kakva pitanja vi ćete da se konsultujete sa Prof. dr Milanom Jovanovićem.

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

  • dr Milan Jovanović je jedan od najboljih plastičnih hirurga na ovim prostorima.
  • Plastičnom i estetskom hirurgijom se bavi od 1991. godine kada se zaposlio na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Beogradu.
  • Ima 28 godina radnog iskustva
  • Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi od 1999. godine na Katedri za plastičnu, rekonstruktivni i estetsku hirurgiju kao Šef katedre.
  • Vrlo je savestan i odgovoran hirurg, a najbolji primer za to je što sve operacije isključivo izvodi lično i samostalno, kao i sve naredne kontrole i previjanja. Zato je jako popularan i voljen kod svojih pacijenata.
  • Iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo i spada u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija korekcije nosa na ovim prostorima i šire.
  • Sekundarne korekcije nosa Prof. dr Jovanoviću čine izazov i zadovoljstvo u postizanju željenih rezultata kod pacijenata. U ovoj vrsti hirurgije je jako poznat i ima jako veliki broj pacijenata iz evropskih zemalja koji kod njega rade sekundarnu rinoplastiku.

Više informacija o dr Jovanoviću možete pronaći na stranici Hirurg Prof. dr Milan Jovanović.

Sekundarna rinoplastika – cena

Cena sekundarne rinoplastike je oko 2500 EUR.

Tačnu cenu ponovne operacije nosa dobićete nakon konsultacija sa dr Milanom Jovanovićem u Beogradu.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Budite zadovoljni promenom

Ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatima, rešenje postoji. Kontaktirajte nas za sva pitanja u vezi sa ovom operacijom ili zakažite svoj prvi pregled kod dr Milana Jovanovića.

Close Menu