fbpx

Rekonstrukcija nosa

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Rekonstrukcija nosa

Šta je rekonstrukcija nosa?

Rekonstrukcija nosa (rekonstruktivna rinoplastika) predstavlja veoma specifičan podtip operacije nosa – rinoplastike koja se obavlja kod osoba kojima nedostaje ceo nos ili njegov veliki deo, što je najčešće posledica saobraćajnih trauma lica ili otklanjanja tumora na nosu.

Ovom hirurškom procedurom vrši se kombinovana estetsko-funkcionalna korekcija značajnih defekata nastalih pri rođenju, nakon složenih mehaničkih povreda kosti ili hrskavice nosa ili zbog uklanjanja tumoroznog tkiva na nosu.

Rekonstrukcija – najsloženijia vrsta zahvata na nosu

Dok standardna rinoplastika predstavlja estetsku hiruršku korekciju nosa sa ciljem izmene njegove veličine i/ili oblika kako bi se postigli skladnost i simetrija crta lica, odnosno poboljšala sveukupna estetska pojava osobe, septoplastika je zahvat kojim se poboljšava funkcija nosa u vidu rešavanja problema sa disanjem koje uzrokuje devijacija nosne pregrade (septuma). U slučaju da hirurg istovremeno obavlja obe navedene procedure, govorimo o kombinovanoj estetsko-funkcionalnoj operativnoj proceduri pod nazivom rinoseptoplastika.

Rekonstrukcija nosa je još složeniji kombinovani zahvat od klasične rinoseptoplastike jer podrazumeva odgovornost hirurga da sa podjednakom pažnjom vodi računa da nos koji bude rekonstruisao bude i funkcionalno osposobljen i estetski prihvatljiv.

I najteži defekti mogu se sanirati rekonstruktivnim zahvatom
Pre i posle rekonstrukcije nosa nakon teške traume (Credits: squarespace-cdn.com)

Savremene operativne tehnike

Glavni izazov za plastičnog hirurga prilikom rekonstrukcije nosa jeste pravilan izbor operativne tehnike.

Razvoj plastične hirurgije omogućava iskusnom hirurgu da rekonstrukciju velikih segmenata nosa obavi korišćenjem tkiva koja se uzimaju sa drugih delova tela pacijenta. Tako se za korekciju sluzokože mogu koristiti intranazalna tkiva (tkiva unutar nosa), hrskavica ili drugi materijali poput aksijanog kožnog prevoja.

Ovakav pristup obezbeđuje kvalitetnu korekciju i oblikovanje nosne kosti, hrskavice i mekih tkiva nosa. Tkiva kojima se ponovo gradi (rekonstruiše) nos potencijalno se uzimaju sa kože čela i obraza, vestibularne sluzokože i ušne školjke jer na ovim područjima svojstva tih tkiva najviše odgovaraju prirodnom tkivu nosa.

Izgled rekonstruisanog nosa mora biti što podudarniji sa “normalnim”

Tokom operacije rekonstrukcije nosa, hirurg se trudi da definiše konture, boju i teksturu kože u skladu sa karakteristikama “normalnog” nosa, gledano sa udaljenosti od oko jednog metra. To ovom  vrlo kompleksnom zahvatu daje još jednu dimenziju koja se sastoji u tome da se tokom rekonstrukcije u svakom trenutku mora voditi računa o celovitoj esteskoj slici čitavog lica pacijenta.

Veliku pomoć u tome pružaju 3D modeli nosa koji se oblikuju tako da najviše odgovaraju ostalim determinantama (crtama) lica, ali i celokupnog tela pacijenta. Često se pri 3D modeliranju nosa koriste fotografije pacijenata pre povrede, kako bi se što uspešnije povratile prvobitne karakteristike nosa.

Indikacije – razlozi za rekonstrukciju nosa

Rekonstrukcija nosa indikovana je:

  1. usled mehaničkih povreda (trauma),
  2. nakon otklanjanja tumora na nosu i
  3. zbog nasleđenih deformiteta.

Obimna mehanička povreda

Povreda (traumatski nazalni defekat) je relativno redak uzrok oštećenja nosa koji zahteva hiruršku rekonstrukciju i najčešće se sreće nakon saobraćajnih nezgoda.

Rekonstrukcija kao kompleksna forma rinoplastike
Rekonstruisan nos i lice mladića koji je u detinjstvu pretrpeo teške fizičke povrede (Credits: stlouischildrens.org)

Urođeni deformitet

Kongenitalni (nasleđeni) deformiteti su najređa indikacija za nazalnu rekonstrukciju i za njih je karakterističan znatno drugačiji izgled kosti, hrskavice i kože nosa konkrezne osobe. Svaka anomalija se u ovom slučaju smatra posebnim problemom koji zahteva strogo individualni pristup.

Savremene operativne tehnike obezbeđuju odlične postoperativne rezultate
Osoba sa urođenom deformacijom nosa i stanje pre i nakon zahvata (Credits: stlouischildrens.org)

Tumori kože

Tumor kože je najčešća indikacija za rekonstruktivnu hirurgiju nosa. Melanom i bazocelularni karcinomi se češće javljaju kod starijih osoba koje su mnogo vremena provodile na suncu.

Mohs operacija i rekonstrukcija nosa

Mohsov operativni zahvat predstavlja specijalnu operativnu tehniku uklanjanja raka kože koja se izvodi tako što se koža sa zahvaćenog mesta uklanja sloj po sloj, sve dok se ne dođe do sloja u kojem više nema kancerogenih ćelija.

Ovaj zahvat je izuzetno efikasan u pogledu uklanjanja ćelija raka sa nosa, ali za posledicu često ima velike razmere oštećenja (defekta) nosnog tkiva. Upravo zbog toga, rekonstrukcija nosa nakon Mohsovog zahvata, a naročito rekonstrukcija vrha nosa predstavlja način da se nos dovede u estetsko i funkcionalno stanje pre pojave i odstranjivanja raka.

Uklanjanje tumora na nosu ostavlja posledice na ovom organu
Čak i najteže posledice teške operacije raka kože nosa mogu se efikasno sanirati rekonstrukcijom (Credits: kalos-plasticsurgery.com)

Ukoliko je rana nakon Mohsove operacije srazmerno mala, za rekonstrukciju se može iskoristiti raspoloživo tkivo samog nosa, prilikom koje se koža praktično rasteže kako bi pokrila defekt i time formirala zakrpa (preklop, eng. flap).

U slučaju većeg oštećenja, praktikuje se presađivanje kože sa drugog dela tela na nos (kožni graft). Kao i u prethodnom slučaju, ovoj intervenciji može se pristupiti već nakon svega nekoliko dana od Mohsove operacije.

Sem navedenih, postoje i druge tehnike rekonstrukcije nosa (forehead flap, bilobed flap, nasolabial flap, paramedian flap, septal mucosal flap, itd).

Stručni tim naše klinike stoji vam na raspolaganju

Ukoliko smatrate da vam je potrebna ili da će vam uskoro zatrebati rekonstrukcija nosa, obratite nam se kako bismo obavili konsultacije i odabrali najbolji vid rekonstrukcije vašeg nosa u pređašnje, normalno stanje.

Close Menu