fbpx

Ugradnja silikona u grudi – Povećanje grudi silikonima

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Povećanje grudi ugradnjom silikona

ŠTA JE POVEĆANJE GRUDI IMPLANTIMA

Povećanje grudi implantima je procedura povećanja grudi u kojoj se koriste silikonski implantati,  pa se zbog toga često naziva ugradnja silikona.

Prvi pokušaji povećanja grudi rađeni su još 1904. godine. Međutim ugrađivanje implantata hirurškim putem pojavljuje se 1958. godine od strane Ivalon-a koji je ubacivao implantate koji su bili sastavljeni od sunđerastog polivinil-alkohola koji je brzo bio izbačen iz upotrebe.

Cronin i Gerow su 1963. godine prvi put upotrebili implante od silikonskog želea koji se uz velike modifikacije koristi i danas.

Mnoge žene vole da im grudi izgledaju skladno i da zadovoljavaju njihovu ženstvenost. Generalno, obim kukova i obim grudi treba da budu iste ili slične veličine. Ali prilikom uvećanja dojki psihološko zadovoljstvo i želja same pacijentkinje je presudna u određivanju veličine dojki.

Problem su uglavnom nerazvijena veličina dojki ili kod nekih žena često nakon gubitka težine, porođaja ili kao rezultata starenja, dolazi do gubitka volumena i promene oblika dojki.

Povećanjem grudi implantima može se povećati veličina i oblik dojki koji će odgovarati konfiguraciji vašeg tela, a koje ste vi oduvek želele.

KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Mnoge žene postavljaju sebi pitanje da li su one pravi kandidat za povećanje grudi silikonima? Da bi žena bila najbolji kandidat za povećanje grudi implantima, mora da ispunjava sledeće uslove:

 • da žena želi veće grudi i da želi lepši i naglašen dekolte,
 • da ne poseduje dekolte,
 • da postoji nesklad u obimu kukova i obima dojki. Tako da odeća koja ženi prikladno stoji i odgovara veličini struka vrlo često je neprikladna u predelu grudi pogotovu kod nošenja haljine i košulja jer se vidi nedostatak grudi i dekoltea, što ženu čini manje ženstvenom.
 • da postoji asimetrija u veličini i obimu grudi,
 • da su grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,
 • da postoje određene kongenitalne deformacije nerazvijenost dojke.

Ukoliko ste odlučili da uradite povećanje vaših grudi implantima, morate tačno da znate kako želite da izgledaju vaše dojke. To žene vrlo često nesvesno urade prilagođavajući veličinu koju žele umetanjem push up brushaltera mnogo godina pre nego što se odluče za operaciju, što je najbolji način da iskusni plastični hirurg odredi pravu veličinu implanta.

VIDEO - ALEKSANDRA SUBOTIĆ - UGRADNJA SILIKONA (I OPERACIJA NOSA)

Pre i posle slike

VRSTE SILIKONA (IMPLANTATA) I KOJI JE NAJBOLJI IMPLANT ZA GRUDI?

Vrstu implantata koja će se koristiti odrediće Prof. dr Milan Jovanović uz prethodnu konsultaciju sa Vama. Postoji veći broj firmi koje proizvode implantate za dojke:

 1. Mentor implanti,
 2. Polytech implanti,
 3. Motiva implanti,
 4. Silimed implanti itd.

Silikonski implanti razlikuju se po kubikaži, prečniku i visini. Po obliku mogu biti okrugli ili konturirani (nisko ili visokoprofilni). Po površini mogu biti glatki ili teksturirani (češće se koriste teksturirani, obezbeđuju odgovarajuću površinu za dodirivanje kolagena). Po sastavu mogu biti ispunjeni slabo ispuštajućim gel-silikonskim elastomerama (primenjuju se češće u Evropi) ili ispunjene slanim rastvorom (primenjuju se češće u Americi). Naučni dokazi za sigurnost i pouzdanost implantata veoma brzo napreduju. U budućnosti su vrlo mogući novi tipovi materijala koji će biti korišćni za implante.

Ugradnja silikona (povećanje grudi silikonima) - dr Milan Jovanović - pre i posle slika

Pacijenti imaju mogućnost izbora između implantata punjenih fiziološkim rastvorom i silikonskih implantata. Izbor najboljeg implanta obično se svodi na lične preferencije i mišljenje hirurga.

Strukturirani implantati punjeni slanim fiziološkim rastvorom sadrže strukturu unutar sebe tako da se ponašaju kao da su ispunjeni mekim, elastičnim silikonskim gelom. Ova struktura im omogućava da zadrže svoj oblik bolje od tradicionalnih slanih implantata.

Silikonski gel punjeni implantati su ispunjeni mekim, elastičnim gelom i dostupni su u različitim oblicima i stepenima čvrstoće. Svi silikonski gel grudni implantati su fabrički napunjeni i ispitani. Imaju svoj serijski broj i bar kod što im daje garanciju.

Kohezivni gel silikonski gel napunjeni implantati, takođe poznati kao gumasti medved “gummy bear” ili stabilni implanti “form stable”, ispunjeni su kohezivnim gelom, napravljenim od umreženih molekula silikona, što ih čini malo debljim i čvršćim od tradicionalnih silikonskih implantata. To im omogućava da bolje zadrže svoj oblik.

Prof. dr Milan Jovanović preferira implante koji su napunjeni silikon gelom, jer imaju svoju čvrstinu i dugo godina zadržavaju svoj oblik.

Vrste silikona za ugradnju u grudi

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Na prvom pregledu Prof. dr Milan Jovanović će od vas uzeti anamnestičke podatke koje bi obuhvatile informaciju da li ste alergični na neke lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate uračunajući eventualnu biopsiju dojke, i da li uzimate neke lekove. Kazaćete da li je ko u porodici bolovao od kancera dojke i kakvi su im bili rezultati mamografije. To je značajno za dobijanje kompletne informacije.

Cilj vašeg estetskog plastičnog hirurga i osoblja je da vam pomogne da postignete najbolje rezultate i da vaše hirurško iskustvo bude što je moguće lakše, bezbednije i udobnije.

Prof. dr Milan Jovanović će pregledati vaše dojke i razmotriće faktore kao što su veličina i oblik vaših dojki, kvalitet vaše kože i pozicija vaših bradavica i areole. Ako su vaše grudi spuštene podizanje grudi može biti rešeno u kombinaciji sa uvećanjem grudi. Međutim kod žena koje imaju predispoziciju za nastanak kancera dojke plastični hirurg može da zahteva osnovnu mamografiju pre hirurškog zahvata i drugo mamografsko ispitivanje nekoliko meseci pre hirurškog zahvata. Ovo će pomoći otkrivanju nekih budućih promena u vašem tkivu dojke. Nakon urađene augmentacije vi možete i dalje da kontrolišete vaše dojke od eventualnih patoloških promena, koje mogu nastati nezavisno od ugrađenog implantata dojke. Naučno nije dokazan rizik kancera kod augmentacije grudi. Prisustvo implantata dojke, međutim, više ima tehnički značaj na okolno tkivo.

Ukoliko uzimate aspirin, hormone, vitamine ili neke druge inflamatorne lekove ili preparate oni mogu prouzrokovati pojačano krvarenje tako da je potrebno prekinuti njihovo uzimanje pre hirurškog zahvata. Vaš hirurg će vas preoperativno pripremiti sa dopunskim preoperativnim instrukcijama.

Individualni faktor i personalne želje će pomoći vama i vašem doktoru da odredi najbolji pristup i odgovarajuću veličinu, oblik, i vrstu implanta. Zatim lokaciju incizije i da li će implantat biti plasiran iznad ili ispod pektoralnog mišića odrediće uz prethodnu konsultaciju sa vama.

Više o individualnim iskustvima pacijentkinja, možete pročitati ovde: Iskustva sa povećanjem grudi »

Ugradnja silikona - preoprativna procena

OPERATIVNE TEHNIKE UVEĆANJA DOJKI SILIKONIMA

Kod uvećanja grudi silikonskim implantima incizija može biti urađena u inframamarnoj brazdi, oko donje ivice areole, ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka.

Implantat se plasira u džep koji se isprepariše:

 1. neposredno pozadi žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno) koje može biti iznad ili ispod fascije ili
 2. ispod pektoralnog mišića (tzv. subpektoralno). Gde implant može da bude pokriven celim mišićem ili parcijalno (dual plane tehnika).

Augmentacija grudi se može uraditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Pre toga ćete dobiti preoperativnu premedikaciju radi vašeg boljeg konfora.

Kada se operacija dojki završi vi ćete iz operacione sale biti prebačeni u prostoriju poluintezivne nege, gde će dalje biti praćen vaš kompletni monitoring. Nakon operacije jednu noć ostajete u bolnici. Ako vaš hirurg proceni možete ostati u bolnici nekoliko sati i nakon toga možete otići kući.

OPORAVAK POSLE POVEĆANJA GRUDI

Dan ili dva nakon hirurškog zahvata vi bi trebalo da se oporavite. Prvo previjanje se radi za jedan ili dva dana. Sve vreme se nosi posebno odelo u obliku brushaltera ili elastični zavoj koji je podpomognut brushalterom. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon 7 dana. Ceo oporavak se završava za oko deset dana dok se konci skidaju oko četrnaestog dana nakon operacije.

Normalnim aktivnostima se možete vratiti najranije nedelju dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.

Povećanje grudi - oporavak

KOMPLIKACIJE

Srećom, značajne komplikacije kod povećanja grudi su retke. Vaši specifični rizici za povećanje grudi će biti razmotreni tokom konsultacije sa Prof. dr Jovanovićem.

Sve hirurške procedure imaju određeni stepen rizika. Neke od mogućih komplikacija svih operacija su:

RANE KOMPLIKACIJE

 • Neželjena reakcija na anesteziju
 • Hematom ili seroma (nakupljanje krvi ili tečnosti pod kožom koja zahteva uklanjanje)
 • Bol koji traje individualno oko 7 dana
 • Infekcija i krvarenje
 • Promene u senzaciji
 • Ožiljak
 • Alergijske reakcije

KASNE KOMPLIKACIJE su dosta retke, a mogu biti:

 • Kapsularna kontraktura
 • Ruptura implantata
 • Kasni serom

Mamografske senke utiču na otkrivanje raka dojke.

U januaru 2016. godine, FDA Sjedinjenih Država je dostavila ažuriranu komunikaciju o sigurnosti iz 2011. godine koja je identifikovala moguću povezanost između implantata dojke i razvoja ALCL, retkog tipa non-Hodgkin (non-Hočkin) limfoma.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, BI-ALCL nije rak dojke ili rak dojke; to je limfom, rak imunih ćelija. Žene sa implantatima mogu imati veoma nizak, ali povećan rizik od razvoja ALCL u blizini implantata dojke.

Povezanost ALCL-a sa implantatom dojke je veoma retka, i ako se javi, u većini pacijenata se leči. FDA, ASPS i ASAPS preporučuju da sve žene, uključujući i one sa implantatima, prate svoju normalnu rutinu u medicinskoj nezi i praćenju, uključujući mamografiju kada je to prikladno.

FDA i Institut za medicinu (IOM) tvrde da implantati za dojke ne narušavaju zdravlje grudi i da naučni dokazi i dalje podržavaju da implantati dojke koje je odobrio FDA imaju razumnu pouzdanost u sigurnost i efikasnost.

KO JE NAJBOLJI PLASTIČNI HIRURG ZA POVEĆANJE GRUDI I KAKO GA IZABRATI?

Izaberite hirurga kome možete verovati!

Važno je da izaberete svog hirurga na osnovu:

 • Obrazovanja, obuke i sertifikacije tj. adekvatne specijalizacije plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.
 • Hirurškog iskustva
 • Iskustva sa povećanjem grudi
 • Vašeg nivoa udobnosti sa njim
 • Poverenja koje ste stekli u njega
 • Odgovornosti koju ima prema pacijentu (da li on radi operaciju ili neko drugi)
 • Ukoliko se javi komplikacija, dobar doktor mora da zna da je odmah prepozna i da zna da je reši

Nakon pronalaženja plastičnog hirurga sa sertifikatom u oblasti estetske hirurgije, koji ima iskustva u povećavanju grudi, moraćete da zakažete sastanak za konsultacije. U nekim slučajevima za pacijente izvan Beograda, uvodne konsultacije se mogu preduzeti praktično uz pomoć telemedicinskih tehnologija, ali bi trebalo obaviti obavezno lični pregled pre operacije.

Početni sastanak za konsultacije

Tokom prve konsultacije, imate priliku da razgovarate o svojim očekivanjima i estetskim ciljevima. Vaš hirurg će vas proceniti kao kandidata za povećanje grudi i mora Vam pojasniti da li može uraditi to što od njega očekujete ili ne.

Vaš anatomski i zdravstveni profil, kao i vaše lične preferencije, pomoći će vama i vašem hirurgu da odredite:

 • Najbolji tip operacije za vas
 • Vašu optimalnu veličinu grudi
 • Vrstu i mesto plasiranja implanta koje će najbolje ispuniti vaše potrebe i očekivanja.

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

 • dr Milan Jovanović je jedan od najboljih plastičnih hirurga na ovim prostorima.
 • Plastičnom i estetskom hirurgijom se bavi od 1991. godine kada se zaposlio na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Beogradu.
 • Ima 28 godina radnog iskustva
 • Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi od 1999. godine na Katedri za plastičnu, rekonstruktivni i estetsku hirurgiju kao Šef katedre.
 • Vrlo je savestan i odgovoran hirurg, a najbolji primer za to je što sve operacije isključivo izvodi lično i samostalno, kao i sve naredne kontrole i previjanja. Zato je jako popularan i voljen kod svojih pacijenata.
 • Iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo i spada u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija povećanja grudi implantima na ovim prostorima i šire.

Više informacija o dr Jovanoviću možete pronaći na stranici Hirurg Prof. dr Milan Jovanović.

IMPLANTI I SILIKONI ZA GRUDI – CENA

Cena ugradnje silikona u grudi – od 2500€

Kompletan cenovnik usluga plastične i estetske hirurgije možete pogledati na stranici Cenovnik.

Kandidati za povećanje grudi

NE STIDITE SE SVOJIH GRUDI

Možete dobiti figuru koju ste oduvek želeli, uz oblik i veličinu dojki koje savršeno odgovaraju vašem telu. Prvi korak do samopouzdanja je da kontaktirate Prof. dr Milana Jovanovića i zakažete konsultacije.

Close Menu