fbpx

Vrste i veličine silikona za grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Vrste silikona za grudi

Povećanje grudi u današnje vreme je česta, možemo reći i rutinska intervencija plastične i estetske hirurgije, što potvrđuje podatak da se godišnje uradi oko 5 hiljada augmentacija grudi.

Uvek je savet ugradnja silikona koji su optimalni, u skladu sa linijama tela žene, a šta je idealno, koji oblik, vrste i veličine silikona za grudi, tema je razgovora na konsultacijama sa hirurgom. Svakako pre ove odluke treba se upoznati sa karakteristikama silikonskih implantata koji su danas u upotrebi.

Vrste silikona za grudi

Postoji nekoliko vrsta silikona za grudi
Povećanje grudi može se raditi raznim vrstama silikona

Postoje različite estetske hirurške intervencije koje postižu povećanje grudi. Kada pričamo o jednoj određenoj vrsti koja podrazumeva ugradnju silikona, počećemo predstavljanjem silikonskih implantata.

Svi implanti za grudi sastoje se od opne (omotača) i punjenja.

Omotač može imati glatku ili teksturisanu površinu što utiče na stabilnost postavljenog implanta, a punjenje može biti trojako:

 1. Kohezivni silikonski gel (kohezivnost predstavlja čvrstinu i gel dolazi u različitim stepenima čvrstoće)
 2. Sterilan fiziološki rastvor
 3. Kombinacija ova dva punjenja

Kada govorimo o vrstama grudnih implantata treba reći da postoje dve vrste – silikonski i salinski. Oba se podjednako često koriste a svaki ima svoje odlike i prednosti.

Silikonski implanti

Glavne karakteristike silikonskih implanta:

 • U potpunosti su sintetički, silikonska opna je punjena silikonskim gelom.
 • Imaju fiksno punjenje.
 • Realno imitiraju tkivo dojke, vizualno i taktilno.
 • Ima ih u različitim oblicima i veličinama.
 • Donja starosna granica za ugradnju silikona je 22 godine.
 • Izuzetno retko, ali nose rizik od prsnuća koje je teško primetiti.
 • U slučaju pucanja i izliva silikonskog punjenja mogu nastati komplikacije jer je to strano telo za organizam.
 • Savetuju se kontrole magnetne rezonance da se proveri njihova očuvanost.

Salinski implanti

Karakteristike salinskih implantata:

 • Spoljašnja opna je od silikona a punjenje je sterilni fiziološki rastvor.
 • U grudi se implantira prazna “vrećica” koja se potom puni kada se pozicionira.
 • Nivo punjenja može biti različit.
 • Na dodir su tvrđi od prirodnog tkiva, nisu tako prirodni.
 • Jeftiniji su od silikonskih.
 • Rez je minimalan pa je i ožiljak jedva primetan.
 • Donja granica za ugradnju je 18 godina.
 • U slučaju prskanja implanta lako se primeti jer grudi “splasnu”.
 • Izlivanje sterilnog slanog rastvora nakon prskanja ne može da naškodi organizmu, resorbovaće se.

Oblici implantata za grudi

Okrugli oblik i silikoni u obliku suze
U zavisnosti od prirodnih grudi bira se oblik suze ili okrugli silikonski umetak

Implanti za grudi dolaze u dva oblika:

 1. Okrugli implanti za grudi
 2. Silikoni u obliku suze

Posmatrajući anatomiju i građu tela pacijentkinje, estetski hirurg će doneti odluku koji oblik bi najviše odgovarao. Koji su još parametri kojima se hirurg vodi:

 • Šta je želja pacijentkinje.
 • Koliko prirodnog tkiva grudi postoji kod nje.
 • Koji tip grudi ima. (9 različitih tipova ženskih grudi)
 • U kom su položaju bradavice i areole.
 • Koliko su grudi spuštene/opuštene.
 • Koliki je razmak između dojki (bradavica).

Uzimajući u obzir sve faktore, pogledajmo koji oblik odgovara određenim grudima i koja je razlika između okruglih i anatomskih silikona.

Okrugli implanti za grudi

Okrugli oblik silikona za grudi sa dosta prirodnog volumena
Jednako punjeni i sfernog oblika su okrugli silikoni za grudi

Okrugli implanti imaju isto punjenje celom zapreminom i to daje izgled okrugle forme dojkama, isto su popunjene u gornjem i donjem polu. Omotač je gladak. Najčešće se preporučuje ženama koje imaju dosta prirodnog tkiva dojke, malu opuštenost, okrugli oblik koji samo treba u određenoj meri povećati.

Postoji nekoliko profila okruglih silikona:

 • Okrugli implanti niskog profila – najveću primenu imaju kod žena koje imaju dovoljno pririodnog tkiva i širok grudni koš. Uglavnom se koriste kod procedura smanjenja grudi da bi se dobio popunjen gornji pol dojki.
 • Okrugli implanti umerenog profila – takođe imaju primenu kod žena sa dovoljno prirodnog tkiva, ali sa užim grudnim košem. Koristi se kod intervencija sasvim umerenog povećanja grudi koje ne treba da izgledaju istureno.
 • Okrugli implanti visokog i ultravisokog profila – koriste se kod žena koje imaju normalno razvijen grudni koš ali male grudi koje žele da povećaju i istaknu.

Anatomski silikoni (silikoni u obliku suze)

Implanti za grudi u obliku suze
Hirurzi više vole implante u obliku suze jer daju prirodan izgled grudima

Glavna karakteristika je različito punjenje gornjeg i donjeg pola implanta. Jedna trećina silikonskog punjenja je u gornjem, a dve trećine u donjem, što daje oblik suze. Najviše se postavljaju kod žena koje imaju nerazvijene, male grudi ili opuštene i izdužene.

Punjenje je od čvrstog silikonskog gela, što omogućava da se oblik ne menja već ostaje isti bez obzira na položaj koje telo zauzme. Pošto su teksturisani, pomeranje nakon pozicioniranja je minimalno jer se kolagensko tkivo dojke “zakači” za hrapavu površinu implanta.

Takođe postoje tri profila:

 1. Srednji profil – ima najmanje rastojanje od od baze dojke do vrha bradavice pa se neće imati utisak da dojke štrče. Preporučuju se kod žena sa široko razmaknutim grudima.
 2. Srednje visok profil – preporučuje se za prirodno male grudi sa malim razmakom između dojki. Ovim implantima postiže se najprirodniji izgled i veličina grudi.
 3. Visoki profil – ima najveći razmak od baze dojke do vrha bradavice i obezbeđuje punoću dojkama.

Kod profila važi pravilo – što je veći profil, to su grudi bujnije.

Jedan od najpoznatijih silikona u obliku suze je gummy bear implant, punjen visoko kohezivnim gelom (cohesive III) koji zadržavaju svoj oblik bolje od bilo kojih drugih grudnih implantata na tržištu.

Silikoni u grudima – veličine (kubikaža)

Veličina silikona u grudima
Veličina silikona zavisi od veličine grudi koji se želi postići

Najvažnije i najviše razmatrano pitanje je koje veličine silikona izabrati? Znamo da se veličine ženskih grudi i grudnjaka kreću u rasponu koji se nekad obeležavao samo brojem (1 do 5) a danas se obeležavaju brojem i slovom u zavisnosti od veličine korpe koja je potrebna (70A/B/C/D do 90A/B/C/D).

Ako još uvek ne znate precizno koji je broj vašeg grudnjaka, tačan postupak opisan je u tekstu veličine grudi kod žena.

Iz iskustva estetskih hirurga žene najviše žele silikone za grudi za postizanje jače “trojke” ili “četvorke”. Treba naglasiti da uvek postoji nekoliko prihvatljivih opcija veličina za primarnu augmentaciju, koje će lekar predložiti. Takođe, postoje i revizione operacije povećanja grudi sa ciljem zamene postojećeg implanta zbog korekcije veličine i poboljšanja rezultata koji (ni)je postignut primarnom operacijom.

Veličina silikonskog implanta za grudi od 1 do 5, odgovara veličini korpe grudnjaka od 70 do 90, kao i konfekcijskom broju od xs do xl:

 • Grudi jedinica = XS = 70/75A
 • Grudi dvojka = S = 70/75B
 • Grudi trojka = M = 80A/B
 • Grudi četvorka = L = 80/85B
 • Grudi petica = XL = 85/90C

Pogledajmo kako izgleda tabela veličina grudi/grudnjaka, gde se može odrediti koliko brojeva ili koju veličinu grudi želi pacijentkinja da postigne operacijom.

Veličina grudi Veličina grudnjaka Dubina korpe grudnjaka Pripadajući obim ispod grudi Pripadajući najveći obim grudi preko bradavica
1 70 A

B

D + (E)

68-72 80-84 cm.

84-86

86-88

88-90

90-92

2 75

73-77 85-89 cm

89-91

91-93

93-95

95-97

97-99

99-101

3 80

78-82 90-94 cm

94-96

96-98

98-100

100-102

102-104

104-106

4 85

83-87 95-99 cm

99-101

101-103

103-105

105-107

107-109

109-111

5 90

88-92 100-104

104-106

106-108

108-110

110-112

112-114

Tabela 1. Veličina grudnjaka/grudi kao parametar za određivanje veličine silikona

Svaki silikonski implantat ima svoj volumen (kubikažu), širinu, visinu i profil (projekciju). Vrednosti su različite u zavisnosti od oblika implanta i čvrstoće punjenja. U Srbiji se najčešće koriste implanti veličine od 300-450 ccm.

Na primer:

Kada imate grudi koje po obimu staju u A korpu, a želeli biste da imate grudi za korpu B, koriste se silikonski umetci od 250 do 300 kubika.

Kada sa korpe A želite da pređete na korpu C, koriste se silikoni veličine 300 do 350 kubika.

Sa korpe A na korpu D stiže se sa silikonima zapremine 370 do 430 kubika.

Što veću razliku u veličini korpe želite, to je i zapremina silikona veća. U svakom slučaju iskustva pacijentkinja sa povećanjem grudi mogu samo pomoći.

Najbolji implantati za grudi

Kao najbolji implantati za grudi u Beogradu se najčešće koriste Motiva, Mentor I Polytech, koji su dostupni u različitim oblicima i veličinama.

Motiva implantati su na tržištu od 2010. godine. Postoje kao okrugli, anatomski i ergonomix. Obezbeđuju ujednačenu i prirodnu čvrstinu grudima. Ergonomski implantat podržava prirodnu dinamiku dojke, zafdržava okrugao oblik u ležećem, a oblik suze u uspravnom položaju žene.

Mentor implanti nude različite veličine, oblike i profile. Koriste se kada je potrebniji čvršći gel koji će podržati oblik grudi. Dizajnirani su da maksimalno smanje rizik od prskanja, a sam silikonski gel je potpuno bezbedan za upotrebu u ženskom telu. U slučaju pucanja, gel se zadržava unutar kapsule koju telo stvara oko implanta, što smanjuje mogućnost da se silikonski gel širi u organizmu.

Polytech implanti su na tržištu od 1986. godine. Imaju visoke standarde kvaliteta proizvoda, spadaju među najstrože kontrolisane proizvode na tržištu. Ovi implanti su visokokvalitetno i pouzdano rešenje kada su u pitanju estetske korekcije povećanja grudi. U izboru imaju više od 1.500 varijacija implantata grudi za žene i daju doživotnu garanciju.

Trajnost silikonskih implantata uglavnom je veoma dugačka. Ako ne postoje problemi sa implantatima i ako nema nikakvih komplikacija na godišnjim pregledima, implantati se ne moraju menjati, dakle u pitanju su trajni silikoni u grudima.

Da li ste pronašli idealne silikonske implante?

Pravi izbor silikona za grudi
Idealni silikonski implanti rezultat su vašeg izbora i saveta estetskog hirurga

Nadamo se da ste nakon upoznavanja koje vrste i veličine silikona za grudi postoje, pronašli idealne za sebe.

Naravno, nakon ličnog izbora samih implantata, najvažnije je izabrati stručnog i pouzdanog estetskog hirurga sa kojim ćete se razgovarati o svojim željama, svom izboru silikona i svim ostalim pojedinostima koje vas zanimaju.

Na konsultacijama sa hirurgom možete dobiti odgovor da li su silikoni opasni, koji minimalni rizici postoje, i svakako kakav je oporavak posle augmentacije grudi.

Za sva pitanja na raspolaganju je kontakt putem kojeg možete zakazati konsultacije sa ordinacijom plastične i estetske hirurgije.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu