fbpx

Operacija vrha nosa – Korekcija i podizanje

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Korekcija vrha nosa

Kada pogledamo svoje lice u ogledalu, centralno mesto na njemu zauzima nos. To objašnjava činjenicu da nos u velikoj meri utiče kako na konture, tako i na ukupan utisak o skladu​ i izgledu celog lica.

Dužina nosa, širina, neravnine nazalnog mosta i grebena, samo su neki od parametara koji deluju na zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo svojim nosem. Zahvaljujući velikom razvoju i uslugama estetske hirurgije nosa, svaka nepravilnost može biti ispravljena, a veliki procenat svih estetskih intervencija na nosu čini korekcija vrha nosa

Korekcija vrha nosa

Najistureniji deo lica svakako je vrh nosa. Anatomski posmatrano, vrh nosa je u stvari donja trećina nosa, i jedini je deo ovog organa koji je pokretan, jer ga osim hrskavice čine i tanki parni mišići smešteni na bočim stranama nosa.

Korekcija vrha nosa se radi kada postoji želja ili potreba da se uklone sledeće nepravilnosti:

 • Prevelik vrh nosa, baburast – zahvatom se smanjuje
 • Preširok – intervencijom se sužava
 • Spušten / opušten vrh – iziskuje korekciju podizanja vrha
 • Previše prćast, tzv. nebeski nos – njegov vrh se može spustiti
 • Spljošten / ravan – postoje mogućnosti formiranja skladne obline na vrhu nosa
Operacija spoljštenog vrha nosa
Kada je u pitanju spljošten vrh nosa, tzv. bokserski nos, estetska operacija je pravo rešenje

Korekcija vrha nosa može se raditi kao samostalna intervencija, a može biti i u sklopu drugih korektivnih operacija, na primer smanjenja nosa ili korekcije devijacije nosne pregrade.

Cilj operacije vrha nosa

Korekcijom izgleda vrha nosa do velikih rezultata

Rinoplastika vrha nosa ima za cilj postizanje što savršenije harmonije crta lica. S obzirom da subjektivnoj i objektivnoj percepciji lica veliki doprinos daje nos, on treba da bude usklađen sa kompletnim licem u sve tri dimenzije.

Šta se dobija korekcijom vrha nosa?

 • Uravnoteženiji nazalni profil usklađen sa estetskim željama.
 • Prirodan sklad između donjeg dela i vrha nosa, a u odnosu na celokupnu dužinu nosa, visinu i izgled kompletnog lica.
 • Efekat podmlađenog lica.

Priprema pred operaciju vrha nosa

Priprema kod ovako kompleksnih i zahtevnih operacija podrazumeva pripremu kako pacijenta tako i samog estetskog hirurga. Možemo reći da imamo dve vrste preoperativnih procedura koje su naravno različite, ali podjednako značajne.

Priprema pacijenta

Nakon konsultacija i obavljenog pregleda estetskog hirurga, te zakazane operacije, potrebno je da pacijent ispoštuje preporučene preoperativne mere:

 • Žene treba da usklade termin operacije sa menstrualnim ciklusom, tako da operacija ne bude u vreme ciklusa.
 • Dve nedelje pred zahvat obustavliti upotrebu lekova koji utiču na zgrušavanje krvi, hormonske lekove, kontraceptivne tablete.
 • Tri dana pre operacije iz upotrebe izbaciti pušenje i konzumiranje alkohola.
 • Osam sati pre intervencije ne uzimati hranu i vodu.
 • Na dan operacije poskidati sav nakit.

Preoperativne analize od strane estetskog hirurga

Korekcija vrha nosa od specijaliste zahteva određenu pripremu
Pored pripreme pacijenta, svaki hirurg se takođe preoperativno priprema i određuje potrebne parametre za operaciju vrha nosa

Svaki estetski hirurg pre odluke o tehnici rada koju će primeniti tokom rinoplastike, vrši detaljan pregled i analizu nosa pacijenta.

Prilikom pregleda hirurg procenjuje vrh nosa iz oba profila, poluprofila, od napred i odozdo, i određuje sledeće parametre:

 • Kako je vrh pozicioniran u odnosu na celokupnu dužinu nosa
 • Koliko je širok
 • Da li je vrh podignut ili spušten
 • Koliko je vrh isturen u odnosu na uspravnu osu lica
 • Koliko je vrh nosa masivan i voluminozan
 • Kakav je kvalitet i debljina kože nosa

Naravno, tek nakon toga sledi odluka hirurga o tehnici operacije koju će primeniti.

Tehnike rinoplastike vrha nosa

Rinoplastika kao operativna procedura estetske hirurgije u službi korekcije vrha nosa, razvija se decenijama unazad i tehnike rada se mogu podeliti na 3 etape:

 1. Prva, kao najstarija, je etapa redukcije – resekcije, čije samo ime kaže da su u pitanju bili zahvati koji su se svodili samo na smanjivanje vrha nosa, uklanjanjem ili presecanjem nazalne hrskavice
 2. Druga je etapa augmentacije, koja omogućava uvećavanje i postizanje novih oblika apeksa. U tu svrhu koriste se hrskavice ušne školjke, nazalne pregrade ili pak sa rebra, te se plasiraju na indikovane pozicije.
 3. Treća je etapa rekonstrukcije i kreacije, koja ujedinjenjem prethodnih tehnika sa savremenom tehnikom oblikovanja hrskavice, omogućava rezultate finog i preciznog modeliranja vrha nosa.

Podizanje vrha nosa

Uvek poželjan izgled prćastog nosa kod operacije nazalnog vrha
Najpoželjniji oblik nosa je mali, skladan i diskretno podignutog vrha

Pod pojmom “podizanje vrha nosa” podrazumeva se zahvat, najčešće operativni, namenjen korekciji ovog dela nosa.

Visoko pozicionirana na listi želja za izgled nosa je želja da se ima mali, simetričan nos, niskog mosta i sa nežno podignutim vrhom. Ovaj najnoviji trend razlikuje se od prethodnog ideala nosa baš u tom vrhu, koji u ovom slučaju treba da bude “prćast”, dok je ranije bio ravan.

Ponekad je dovoljna samo minimalna korekcija vrha nosa, a efekat će biti izuzetan. Nos vizuelno izgleda tanji a lice mlađe, što opravdava pomenutu želju.

Operacija vrha nosa u lokalnoj anesteziji

Vrh nosa može se raditi bez opšte anestezije, ubrizgavanjem filera
Korekcija vrha nosa filerima spada u zahvat koji se radi uz lokalnu anesteziju

Sama operacija podizanja vrha nosa može se raditi na dva načina:

 1. Hirurškim putem, klasičnim operativnim zahvatima rinoplastike vrha nosa u opštoj anesteziji, koji veoma uspešno i precizno koriguju vrh nosa i ulepšavaju izgled celog lica. Hirurške tehnike su u ovom tekstu prethodno opisane.
 2. Nehirurškim zahvatima koje možemo definisati i kao operacija vrha nosa u lokalnoj anesteziji. Predstavnik ovih zahvata je često tražena korekcija nosa filerima na bazi hijaluronske kiseline velike gustine, koji se ubrizgavaju na tačno određena mesta na nosu.

Bez obzira koja je tehnika primenjena za korekciju nazalnog vrha, trajanje i rezultati su veoma slični i vrlo efikasni.

Rezultati nakon korekcije vrha nosa

Svako ko se odluči na korekciju vrha nosa najviše će ga zanimati rezultat, i kako će izgledati vrh nosa nakon operacije. Za konačan rezultat i definitivan izgled nosa potrebno je da prođe neko vreme, što je ipak vrlo individualno.

Rezultat korektivne operacije nazalnog apeksa
Slike pre i nakon operacije vrha nosa, koju je radio prof.dr Milan Jovanović

Kao i kod svakog drugog hirurškog zahvata, i ovde je potreban kvalitetan oporavak posle operacije. Uz poštovanje postoperativnih saveta oporavak je mnogo brži, a rezultati vidljivi odmah nakon nestanka otoka ili modrica.

Tada će zadovoljstvo postignutim rezultatom biti ogromno, korekcija vrha nosa daće vašem licu potpuno nov izgled, što će pozitivno delovati na vaše samopouzdanje i unaprediti socijalni aspekt života.

Ova operacija koja čini krupnu stvar za pacijenta, možda nekome deluje kao sitan zahvat jer se radi na tako malom detalju kao što je sam vrh nosa, ali istina je sasvim drugačija. Rinoplastika vrha nosa je izuzetno kompleksna i zahtevna operacija, koja od hirurga zahteva veliku stručnost, sposobnost i iskustvo, što hirurg prof. dr Milan Jovanović svakako poseduje.

Operacija vrha nosa cena

Kada je u pitanju operacija vrha nosa, cena je od 2.000 evra, u zavisnosti od kompleksnosti zahvata.

Detaljnije i konkretne informacije su dostupne tokom konsultacija koje svakako možete zakazati putem kontakt stranice. Takođe, na raspolaganju vam je i kompletan cenovnik usluga plastične i estetske hirurgije.

Close Menu