fbpx

Oporavak posle operacije nosa (Postoperativni period i saveti)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Saveti za brz oporavak nakon operacije nosa

Estetska operacija nosa ili rinoplastika jedan je od najčešćih zahvata u plastičnoj hirugiji lica. Ovaj zahvat se preduzima u cilju estetske i/ili funkcionalne korekcije tkiva nosa, odnosno kože, kostiju, hrskavice i nosne pregrade (septuma). Kandidati koje zanima estetska operacija nosa oporavak posle operacije uzimaju za veoma važno pitanje i zato za temu ovog članka biramo upravo oporavak posle rinoplastike, odnosno postoperativni period i negu.

Oporavak posle operacije nosa

Prvi i najvažniji korak u pripremi za operaciju nosa podrazumeva iskren i otvoren razgovor sa hirurgom. Tokom intervjua lekar uzima anamnezu i pregleda nos kako bi predložio odgovarajuću vrstu operacije. Tom prilikom će vam objasniti kako se obavlja korekcija nosa, kao i to na koji način se vodi postoperativni tok i koliko traje oporavak posle operacije nosa.

Oporavak nakon operacije nosa zavisi od individualnih karakteristika kao što su pol, uzrast i kvalitet tkiva, kao i od drugih faktora. Dodatni rizik za pojavu komplikacija tokom i posle operacije nose pušenje, hronična oboljenja i neki lekovi, kao što su preparati protiv zgrušavanja krvi i nesteroidni antiinflamatorni preparati. Prema neki istraživanjima i pol igra određenu ulogu, tako da povlačenje otoka i hematoma traje nešto duže kod muškaraca nego kod žena.

Naravno, na tok oporavka utiče i tip operacije.

Oporavak posle operacije devijacije nosa

Oporavak posle ove intervencije zavisi od toga da li je operacija kojom se ispravlja devijacija nosa ograničena na nosnu pregradu (operacija septuma nosa ili septoplastika) ili se u istom aktu radi i korekcija nosa (rinoseptoplastika ili septorinoplastika). Septoplastika kao opsežniji zahvat, koji uključuje i spoljašnju i unutrašnju metodu rinoplastike, svakako traži više vremena za oporavak.

Oporavak posle operacije vrha nosa

Operacija vrha nosa koja podrazumeva podizanje hrskavice vrha nosa, kao i i druge manje korektivne intervencije kod kojih se ne traumatizuju kost i hrskavica u većoj meri obično imaju kraći oporavak, iziskuju manje vremena za zarastanje i u celini se lakše podnose. Naravno, i vrh nosa nakon korekcije može zahtevati nešto duži oporavak, u zavisnosti od individualnih karakteristika pacijenta.

Oporavak posle sekundarne rinoplastike

Sekundarna rinoplastika, zahvat koji se izvodi u cilju korekcije nedostataka prve operacije, može imati nešto drugačiji oporavak nego prvobitni zahvat. U slučaju otvorene rinoplastike, kada je ozbiljnije narušena struktura nosa (uslod preloma kosti i drugih povreda) ili je prethodna operacija nosa nestručno izvedena, modrice i otoci mogu trajati nešto duže nego što je uobičajeno.

Postoperativni tok – faze

Posle operativnog zahvata pacijent se premešta u sobu za poluintenzivnu negu, gde provodi nekoliko sati pod nadzorom. U ovom periodu efekat anestezije još traje, pa je dezorijentisanost sasvim normalan simptom. Nos je spolja zaštićen suvim zavojima, odnosno sterilnom gazom i maskom, dok se u nos postavljaju tamponi (ulošci) koji zaustavljaju krvarenje i sprečavaju razvoj infekcije; u nos se eventualno postavljaju i male udlage, koje stabilizuju nosnu pregradu.

Neposredno posle operacije

Na nosu i okolnim tkivima neposredno posle operacije mogu se primetiti promene.

 • Otok je u početku jasno uočljiv oko nosa i očiju, ali vremenom se povlači. Tokom prvih nekoliko dana otečena sluznica nosa i tamponi onemogućavaju disanje kroz nos, pa je potrebno navići se na disanje kroz usta (vađenje tampona obavlja se obično nakon tri do sedam dana).
  Koliko traje otok posle operacije nosa nije uvek lako predvideti, ali spoljni otok obično traje nekoliko nedelja, ređe nekoliko meseci.
 • Hematomi (modrice) oko nosa i ispod očiju se kao i otok brzo povlače i ne ostavljaju posledice. Najčešće potpuno nestaju tokom druge nedelje nakon operacije i u početku ih prati ljušćenje (perutanje) kože.
 • Bolovi posle operacije nosa se ublažavaju lekovima koje hirurg preporuči. Posle nekoliko dana bolovi slabe, a pojava jakog bola u predelu nosa obično ukazuje na komplikacije (infekcija, krvarenje) zbog koje se treba neodložno obratiti lekaru. U ranoj fazi oporavka povremeno se mogu javiti i glavobolje.

Nekoliko sati posle intervencije pacijent se vraća u sobu, a sledećeg dana napušta bolnicu i oporavak nastavlja u kućnim uslovima, gde se savetuje mirovanje u trajanju do dve nedelje. U ranom periodu oporavka mogu da zaostanu i neki kratkotrajni simptomi anestezije kao što su vrtoglavica, umor i malaksalost, ređe laka glavobolja.

Sedam do četrnaest dana posle operacije

Posle sedam dana od intervencije obavlja se kontrolni pregled, skidaju se zavoji, ulošci u konci. Hirurg može da preporuči produženo nošenje tampona u nosu, kao i nošenje maske i zavoja koji štite nos tokom spavanja. U ovom periodu još uvek postoje otoci, ali pacijent može da se vrati svakodnevnom životu. Do kraja druge nedelje nestaju modrice, otoci u osećaj utrnulosti nosa. Tokom ovog perioda preporučuje se disanje na usta, i to je najčešće jedini uzrok diskomfora u ovoj fazi oporavka.

Iako fizički simptomi mogu sasvim da se izgube već posle 5 do 7 dana, prve dve nedelje oporavka neophodno je pridržavati se uputstava koje daje hirurg. Trebalo bi izbegavati bilo kakav teži fizički rad i telesne napore koji mogu dovesti do pucanja osetljivih kapilara u nosu.

Posle nekoliko nedelja i meseci

Treća i četvrta nedelja oporavka označavaju postepeno vraćanje uobičajenim aktivnostima, ali uz neophodnu disciplinu i pridržavanje saveta lekara (pogledajte niže u tekstu). Otok je vidno manji i već se naziru konture „novog“ nosa. Međutim, iako se prvi konkretni rezultati operacije vide već u ovom periodu, krajnji rezultat će biti vidljiv tek posle šest meseci, a u nekim slučajevima i kasnije – posle godinu dana.

Konačan izgled nosa nakon operacije i vreme potrebno za potpuni oporavak zavise od karakteristika pacijenta, težine operativnog zahvata, stanja hrskavice nosa i kvaliteta krvnih sudova i tkiva itd.

Saveti za brži oporavak

Saveti za brži oporavak nakon rinoplastike
Pregled nakon rinoplastike

U svim fazama oporavka preporučuje se strogo pridržavanje saveta koje daje hirurg. Kao i sama operacija, i oporavak ide po strogo individualnom planu i mere prevencije i rehabilitacije se kod različitih osoba primenjuju na različit način. Ipak, postoje neke opšte smernice za ublažavanje najvažnijih simptoma i sprečavanje komplikacija.

Otoci i hematomi

Kako smanjiti otok posle operacije nosa? Tokom prvih 48 sati posle operacije preporučljivo je spavati na leđima i glavu držati podignutom, a savetuje se i korišćenje hladnih obloga na očima i obrazima kako bi se smanjila otečenost nosa nakon operacije.

Hirurg može prepisati i sredstvo za ispiranje nosa, kojim će se sačuvati vlažnost nosnih hodnika. Poželjno je nošenje uložaka (tampona) u nosu i lagane masaže. Tokom prve dve nedelje treba izbegavati tuširanje vrućom vodom i tople kupke, jer to može dovesti do ispadanja tampona.

Pušenje

Hirurg će preporučiti prekidanje pušenja tokom nekoliko nedelja pre i posle operacije. Ovo je od velike važnosti jer se time skraćuje vreme oporavka i jačaju krvni sudovi (nikotin iz duvanskog dima sužava krvne sudove i usporava zarastanje).

Hrana i lekovi

Pre operacije treba izbegavati hranu koja nepovoljno utiče na krvni pritisak, kao što je beli luk ili alkoholna pića (alkohol širi krvne sudove i može da pojača otok nosa). Treba jesti zdravu hranu u umerenim količinama, sa dosta proteina i uz adekvatnu vitaminsku suplementaciju, u dogovoru sa lekarom.

Odmor i fizička aktivnost

Radi bržeg oporavka posle operacije preporučuje se puno sna radi boljeg zarastanja tkiva. Treba izbegavati i:

 • forsirano izduvavanje nosa tokom tri do četiri nedelje posle zahvata, kako se ne bi provociralo krvarenje.
 • snažno žvakanje i pranje zuba,
 • smejanje i pravljenje grimasa,
 • oblačenje odeće preko glave,
 • stavljanje naočara na nos (ovo treba izbegavati do isteka 6 nedelja od operacije, kako bi se izbeglo dodatno oticanje nosa ili povreda još uvek nestabilnih kostiju).

Izlaganje fizičkim naporima u toku prvih 24h posle operacije se strogo zabranjuje. Tajming preporučenih fizičkih aktivnosti izgledao bi otprilike ovako:

 • Posle 24 sata: lagane šetnje.
 • Pose 3 do 4 nedelje: podizanje manjeg terena (do 5 kg), lagano trčanje, plivanje, vožnja bicikla.
 • Posle 6 do 7 nedelja: naporniji treninzi (teratana), kontaktni sportovi.

Pre i posle operacije

Pogledajte galeriju fotografija pre i posle operacije nosa u našoj klinici. A tu su i dodatna iskustva pacijenata nakon operacije nosa.

Pitanja i odgovori

Na koje simptome tokom oporavka od operacije nosa treba obratiti pažnju?

Pored krvarenja, bol koji se pojačava može da signalizira komplikaciju u vidu infekcije ili nesaniranog krvarenja. Hirurgu se treba obratiti u slučaju da postoje poteškoće sa disanjem i ako se tokom disanja čuje zvuk sličan zviždanju.

Da li smem da izlazim na sunce posle operacije nosa?

Neposredno nakon operacije treba izbegavati izlaganje kože nosa suncu, jer može doći do pojave opekotina i dodatnog pojačavanja otoka. Treba koristiti zaštitnu kremu i mesec dana izbegavati nošenje sunčanih naočara, koje opterećuju osetljivo tkivo nosa.

Kako zaštititi nos tokom kijanja?

Pošto se refleks kijanja ne može zaustaviti, pokušajte da kijate kroz usta umesto kroz nos. Iako to možda ne izgleda lepo, na taj način štitite fragilne nosne hodnike od povreda koje bi produžile oporavak.

Odabir hirurga i oporavak

Rinoplastika je jedan od najzahtevnijih zahvata u plastičnoj i estetskoj hirurgiji i samo najbolji hirurg može biti garant dobrih rezultata i brzog oporavka pacijenta. Pored iskusnog i stručnog rinoplastičara, najbolje rezultate garantuje i licencirana klinika, koja obezbeđuje sve potrebne uslove za sprovođenje kompletne nege pacijenta u svim fazama intervencije, od pripreme do konačnog oporavka.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu