fbpx

Savršen prćast nos – idealni oblik nosa kod žena

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Prćast nos je čest izbor za estetsku operaciju nosa

Prćast nos oduvek je predstavljao oličenje lepote ženskog lica. Čak i kada je društvena norma u Evropi XVII i XIX veka kao izuzetak od večitog pravila nametala da je veliki nos kod žena poželjan, dvorske i dame iz visokog društva su ipak pokušavale da ga zamaskiraju šminkom.

Elementi idealne ženske lepote vekovima su, zajedno sa evropskim osvajačkim pohodima, prenošeni u zemlje Novog sveta. Jedna od konkretnih posledica ovog kulturološkog uticaja je i to da je i danas prćast nos najpoželjniji oblik nosa kod žena širom sveta.

Značenje reči „prćast“

Izraz ‘prćiti (se)’ znači isto što i ‘pućiti (se)’ – (uz)dizati se. I dok su usne te koje se puće, nos je prćast onda kada ponosno ide uvis, tj. ne visi. Vremenom je u srpskom jeziku izraz ostao u upotrebi isključivo kada služi kao atribut uz imenicu ‘nos’, a mnogi ga pogrešno povezuju sa terminom “prćija” sa kojim nema nikakve veze (prćija je imovina koju udovica unosi u drugi brak).

Prćast nos u antici – primer Kleopatre

Zabeležena svetska istorija prćastog nosa počinje još od Starog veka i drevnog Egipta. Prema istorijskim navodima, staroegipatska vladarka Kleopatra VII bila je u svoje vreme poznata kao fatalna žena – veoma inteligentna, opasna i lepa.

Kleopatra je bila prepoznatljiva po prćastom nosu
Izgled lica i nosa egipatske kraljice Kleopatre je izraz večnog ideala lepote

Detaljna istorijska proučavanja u vezi sa njom dovela su do zanimljivih rezultata. Naime, iako postoje dokazi da je njeno lepo lice krasio mali, prćast nos, ona je – kujući novac sa svojim likom – naredila da na kovanicama bude predstavljena prilično grubih crta lica, “muškobanjasto” i sa velikim nosem.

Mišljenje istoričara je takvo da ovaj potez tumače kao svojevrstan lični “antički pi-ar” – verovalo se da na taj način ona deluje kao opasniji i stroži vladar, što znači da se i par hiljada godina pre nas smatralo da oblik nosa otkriva karakter osobe.

Kleopatrin oblik nosa možda uopšte nije bio naročiti izuzetak – ona je po poreklu bila Antička Makedonka, pripadnica naroda čija je vojska ostavila traga sve do indijskog Pendžaba i Pakistana, gde i danas živi pleme Kalaša, sa svetlim očima, okruglim i pravilnim licem i čestom pojavom malog nosa.

Lep, prćast nos kao element lepog lica i kod žena iz Azije
Lep, prćast nos kao element lepog lica i kod žena iz Azije

Zašto je prćast nos toliko poželjan?

Prćast nos jeste popularan i zbog uticaja savremenih medija, ali se razlog što predstavlja večni ideal lepote žene zapravo nalazi mnogo dublje, u samoj biologiji čoveka.

Pojava u biologiji zvana neotenija (više o tome na Wikipedia.org) uzrokuje pedomorfizam – svojstvo ljudske jedinke da u zrelom dobu zadrži odlike kao da je i dalje u punoj mladosti: mali nos, pune i mesnate usne bez bora, glatko i nenaborano lice, elastičnu i sjajnu kožu.

Mali prćast nos je izraz zdravlja i reproduktivne moći
Prćast nos je ključni element lepote ženskog lica

Pošto je mali i po obliku prćast nos karakterističan za veoma mlade ljude (pre svega devojke), urođena, prirodna i nesvesna asocijacija kada vidimo osobu koja ima takav nos je njena (produžena) mladost, zdravlje, snaga, seksualnost i snažna reproduktivna sposobnost.

Evolucija čoveka i prćast nos kod muškaraca

Prema nekim naučnicima, sklonost muškaraca da biraju žene po tome da li imaju neotenično lice je toliko jaka da predstavlja jedan od glavnih pokretača evolucije čitave ljudske vrste (više o tome na digitalcommons.usu.edu).

Jedna od evolutivno sporednih, ali estetski zanimljivih posledica te sklonosti je i to da je ona vremenom dovela do pojave muškaraca sa prćastim nosem. Interesantno je napomenuti da navedena sklonost ne važi u suprotnom smeru – žene biološki ne cene posebno muškarce koji imaju takav nos.

Nebeski nos

Ono što često zbunjuje jeste razlika između prćastog i nebeskog nosa (eng. celestial nose). Oni su nesporno slični, ali je razlika u tome što prćast nos ima manju i nežno zaobljenu siluetu sa suptilnim izdizanjem samog vrha nosa.

Nebeski nos se takođe izdiže pri svom kraju, ali mu je vrh špicastiji, nozdrve nešto šire, a nije obavezno ni da bude veoma mali, dok je prćast uvek minijaturan.

Operacijom lako do prćastog nosa

I dok su biolozi već bili ustanovili da je prćast nos deo izgleda ‘večne mladosti’, plastični hirurzi su u svojim istraživanjima potvrdili (više na jamanetwork.com) da je ovaj tip nosa izuzetno poželjan među ženama koje se odlučuju na estetsku korekciju nosa.

Korekcijom izgleda vrha nosa do velikih rezultata

Urođeno, prćast nos poseduje svega 4,7% žena (više o ovome na pubmed.ncbi.nlm.nih.gov), mahom pripadnica žute rase sa Dalekog istoka. On nije posebno karakterističan za slovenski tip žene koja po pravilu ima izraženo, okruglo lice i “jake” kosti, uključujući i kosti lica. Ovo je bitno istaći devojkama i ženama koje nisu zadovoljne izgledom svog nosa – konsultacije sa plastičnim hirurgom su nužan i poželjan korak pre pristupanja bilo kakvoj operaciji nosa, kako bi se njome dobili maksimalni efekti.

Inicijalna samoprocena nosa

Utisci iz prakse svedoče da se žene obraćaju plastičnom hirurgu sa željom da smanje i ulepšaju svoj nos, ali ne umeju da tačno definišu šta je to što im smeta, već samo kažu da im se nos ne sviđa i da žele lepši.

Da bi lakše artikulisale svoje želje, osobe koje nameravaju da se podvrgnu estetskoj operaciji nosa mogu da urade jednu profilnu fotografiju i na njoj izmere sledeće parametre:

  • Nakom određivanja najniže tačke korena nosa, utvrditi da li je ona u visini trepavica gornjeg kapka i da li je udaljenost od oka do te tačke 11 mm, više ili manje od toga;
  • Kosina nosa treba da zauzima ugao od 34 stepena za žene (odnosno 36 za muškarce), a dužina nosa od korena do vrha treba da iznosi 2/3 dužine od obrva do usana, što se meri običnim lenjirom. ukoliko nos prelazi ove okvire, govorimo da osoba ima veliki nos;
  • Ukoliko osoba ima grbav nos, trebalo bi odlučiti da li se opredeliti samo za poravnavanje grbe ili smanjiti čitavu visinu nosa. Pri davanju odgovora na ovo pitanje, treba imati na umu da je Idealna visina nosa 2/3 njegove dužine;
  • Pošto se prćastost nosa odnosi na njegov vrh, napomenimo da se on gotovo uvek može korigovati otvorenom rinoplastikom i na taj način možemo od nosa sa vrhom koji visi ili stoji relativno vodoravno dobiti prćast nos.
Veličina i dužina nosa se lako mogu izmeriti u centimetrima
Jednostavno merenje dužine nosa

Prilikom izrade ove brze i jednostavne samoprocene, osoba će biti u prilici da plastičnom hirurgu jasnije predoči šta očekuje od zahvata i kakav novi izgled očekuje.

Savršen prćast nos je svima dostupan

Kao što smo napomenuli, statistička iskustva pokazuju da će manje od 5% žena na “genetskoj lutriji” izvući premiju u vidu savršenog prćastog nosa. U Srbiji je taj procenat verovatno još manji. Pa ipak, zahvaljujući plastičnoj estetskoj hirurgiji, ogroman broj žena koje to žele mogu imati nos poput Dženifer Lorens, Skarlet Johanson, Keri Maligen ili Elizabet Tejlor.

Ili nalik originalnoj Barbiki, čiji je izgled potvrda da prćast nos nikada nije niti će izaći iz mode.

Univerzalna lutka kao simbol univerzalne lepote poseduje savršen prćast nos
Od antike do Barbike, prćast nos je bio i ostao simbol ženstvenosti

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu