fbpx

Kompletno zatezanje stomaka – abdominoplastika – otklanjanje viška kože sa stomaka – tummy tuck)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Zatezanje stomaka abdominoplastikom

ABDOMINOPLASTIKA – DERMOLIPEKTOMIJA – ZATEZANJE KOŽE STOMAKA OTKLANJANJE VIŠKA KOŽE SA STOMAKA – TUMMY TUCK

Abdominoplastika ili dermolipektomija (“zatezanje stomaka”) je procedura estetske hirurgije kojom se otklanja višak kože i podkožnog tkiva sa abdomena (takozvani viseći stomak) i zateže kompletna muskulatura abdominalnog zida u cilju da se oblikuje telo i stvorio glatkiji čvršći profil stomaka.

„Opušten stomak“ se najčešće javlja kod osoba koje su izgubile veliku količinu kilograma ili kod žena nakon porođaja. Naravno da nasledni faktor ima velikog značaja.

Iskustva pacijenata

KANDIDATI ZA ZATEZANJE KOŽE STOMAKA

Neke od indikacija koje ukazuju ko je kandidat za abdominoplastiku su višak kože i masnog tkiva na stomaku, opušten i labav stomak, prisutne strije na donjem delu stomaka kao i opušteni i razdvojeni mišići trbušnog zida (dijastaza mišića).

PREOPERATIVNA PROCENA

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović će vam dati najbolji savet koja treba da se pridržavate pre i nakon tretmana koja zahteva procedura za abdominoplastiku (tummy tuck).

Priprema pacijenta za operaciju zatezanja stomaka počinje obično na prvom pregledu. Pacijent mora da ima prvo višak kože na stomaku koja je opuštena i koja visi, zatim jaku želju da otkloni taj višak, sa ciljem da dobije ravan i čvrst stomak, sa oblinama i dobrim strukom.

Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno dermolipektomijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda Prof. dr Jovanović od pacijenta traži da pokaže tačno kakvu promenu želi da uradi na svom stomaku. Zatim će objasniti rezultate koje pacijent možete da očekuje i objasniće sve rizike ili eventualne komplikacije.

Na prvom konsultativnom pregledu je najbolje da imate spremna pitanja. Najčešća pitanja naših pacijenata su:

  • Koliko traje oporavak nakon abdominoplastike (zatezanje stomaka)?
  • Za koje vreme nakon otklanjanja viška kože sa stomaka može da se trenira?
  • Da li skidanje viška kože sa stomaka može da bude rizično i koje su komplikacije?
  • Da li abdominoplastika (tummy tuck) može da da rezultate koje pacijent očekuje i kakva su iskustva?
  • Koja je cena abdominoplastike?

Na pregledu je potrebno da pacijent da anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje je ranije imao, alergije na lekove, dijabetesu, hipertenziji, anemiji, hroničnim infekcijama.

Važno je da pacijent da podatke da li uzima neke lekove kao npr. asprine, estrogene, vitamin C itd. ili preparate koje utiču na zgrušavanje krvi. Vrlo je važno da se da kompletna informacija!

Najbolji pristup je da pri pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju, da plastični hirurg utvrditi koliki je višak kože i potkožnog masnog tkiva, stepen labavosti i rastavljenosti (dijastaze) muskulature trbušnog zida, kao i eventualno prisustvo ventralnih kila.

SLIKE PRE I POSLE ZATEZANJA STOMAKA

PRIPREMA ZA OPERACIJU

Saglasnost pacijenta je prvi korak u pripremi pacijenta za abdominoplastiku. Prilikom pripreme za operaciju zatezanje stomaka potrebno je da se urade laboratorijski nalazi krvne slike i biohemije. Zatim pacijent treba da pripremi svu medicinsku dokumentaciju ranijih bolesti. Potrebno je da se prestane sa uzimanjem aspirina, antiinflamatornih lekova ili prirodnih preparata za imunitet jer mogu produžiti i povećati rizik od krvarenja.

ABDOMINOPLASTIKA – OPERATIVNA TEHNIKA

Abdominoplastika se radi najčešće u opštoj anesteziji ređe u spinalnoj ili intravenoznoj sedaciji. Rez je horizontalan i pruža se u donjem delu stomaka iznad pubičnih dlačica i pruža se bočno prema karličnim kostima. Dužina reza zavisi od stepena opuštenosti i viška kože. Rez je sakriven i ima konture kupaćeg kostima tako da se na plaži ne vidi.

Ceo kompleks kože i potkožnog tkiva se ispreparišu tj. odvoji sve do mišićne fascije i ka gore do rebara. Potrebno je da se zategnu i ušiju abdominalni mišići i da se uradi se njihovo spajanje (plikacija), oblikujući i praveći nove lepe konture tela. Nakon toga se zategne višak kože i potkožnog tkiva sve do iznad pupka i nakon toga da se uradi otklanjanje viška kože sa stomaka. Pravi se novi pupak koji mora da liči na pravi. Nekada je potrebno uraditi i kombinovanu liposukciju. Operacija traje od 2 do 4 sata u zavisnosti od komplikovanosti. Postavljaju se drenovi koji ostaju nekoliko dana nakon operacije.

Rezovi se šiju u slojevima, potkožno tkivo se ušije koncima koji se resorbuju a koža intradermalnim šavovima koji se skidaju 14 dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

U literaturi opisane komplikacije nakon abdominoplastike su: rizici anestezije, krvarenje, infekcije, stvaranje seroma, lose zarastanje rana, nekroza kože, utrnulost kože, promena boje kože, keloidni ožiljci, nekroza potkožnog tkiva itd.

Iz dugogodišnjeg iskustva Prof. dr Jovanovića komplikacije su jako retke, ali je potrebno da o tome sve znate i sva pitanja koja imate da pripremite i dobro prodiskutujte na konsultativnom pregledu.  

POSTOPERATIVNI TRETMAN NAKON ABDOMINOPLASTIKE

Nakon operacije pacijent se vraća u svoju sobu gde se prati na monitoringu radi bezbednosti. Potrebno je da pacijent leži u krevetu u prinudnom savijenom položaju u cilju smanjivanja pritiska na ožiljak i muskulaturu stomaka.

Nakon jedan ili dva dana počinje se sa vežbama, a uputstva ćete dobiti od Prof. dr Jovanovića. Pacijent ne sme da se ispravlja 7 dana nakon operacije zatezanja stomaka i potrebno da hoda u savijenom položaju. Kod kuće je potrebna pomoć barem par dana nakon otpuštanja iz bolnice.

Drenovi se skidaju oko dva dana nakon operacije. Uobičajena previjanja se obavljaju na 3, 7, 10 i 14 dana nakon operacije kada se i skidaju konci. Pojas se nosi 30 dana nakon operacije. Sa sportskim aktivnostima možete da se počnete oko mesec dana od operacije izbegavajući vežbe za trbušne mišiće.

Potrebno je da se koža stomaka neguje hidrantnim kremama, a pupak čisti štapićima od vate natopljenim 3% hidrogenom. Ožiljak se tretira Contactubexom oko godinu dana nakon operacije.

REALNA OČEKIVANJA OD OPERACIJE ZATEZANJE STOMAKA

Nakon skidanja viška kože sa stomaka rezultati su odmah vidljivi. Za nedelju dana pacijent može da vidi prve rezultate i da bude siguran u konačni rezultat.

Konačni rezultat treba da bude rezultiran zategnutim čvrstim stomakom uz dobijanje jasnih kontura abdomena. Zbog zategnutih mišića dobija se jako lep oblikovan struk što je i cilj operacije.

Ožiljak je sakriven u nivou ispod bikini gaćica i ne vidi se na plaži.  Ožiljak je u početku crven i vremenom izbledi i dobije boju normalne kože u individualnom vremenskom periodu od godinu dana.

MINI ABDOMINOPLASTIKA

Pored kompletne postoji i parcijalna ili mini abdominoplastika. To je estetska operacija koja se radi kod osoba koji imaju manju opuštenost kože u donjem delu abdomena. Inače ovom operacijom se otklanja manja količina opuštene kože i masti u donjem delu stomaka, između pupka i pubične regije bez pomeranja pupka i najčešće bez ušivanja mišića abdomena.

Mini abdominoplastika je manje složena i hirurški je jednostavnija, ima brži oporavak, rez je manje dužine. Može da se kombinuje sa liposukcijom stomaka.

Mini dermolipektomija se radi u opštoj, a vrlo često u lokalnoj i intravenoznoj analgosedaciji. Operacija traje prosečno oko 2 sata.

Mini abdominoplastika se radi tako što se napravi rez u pubičnom delu stomaka iznad pubičnih dlačica. Rez je dosta kraći u odnosu na klasičnu abdominoplastiku i kreće se individualno od 15 do 25 cm. Višak kože zajedno sa potkožnim masnim tkivom se otkloni i rana ušije po slojevima čime se zategne donji deo stomaka. U toku mini abdominoplastike moguće je uraditi i liposukciju stomaka.

Oporavak je brži od klasične abdominoplastike, ali se konci skidaju isto za 14 dana od operacije.

ZATEZANJE STOMAKA – CENA

Cena mini abdominoplastike je od 2000 EUR, dok cena kompletnog zatezanje stomaka zavisi od komplikovanosti i kreće se od 3500 do 4000 EUR.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Close Menu