fbpx

Podmlađivanje lica – face lifting (fejslifting) – zatezanje lica i vrata

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Zatezanje lica (face lifting)

ŠTA JE PODMLAĐIVANJE LICA?

Zatezanje lica i vrata – Face lifting ili podmlađivanje lica je hirurška procedura koja poboljšava vidljive znake starenja na licu i vratu kao što su:

 • Opuštenost kože lica i vrata što prouzrokuje gubitak svežine i mladosti
 • Produbljivanje nazolabijalne brazde, bore na čelu, bora oko očiju
 • Gubitak masnoga tkiva i promene kontura
 • Nakupljanje i stvaranje depoa masnoga tkiva na vratu
 • Opuštenost kože i mišića u predelu vilice – Jowls
 • Gubitak kontura linije vilice – Jowls lines
 • Opuštenost kože i mišića vrata u obliku dve ili jedne trake (turkey neck)

Fejslifting spada u domen estetske hirurgije i podrazumeva podizanje, odnosno zatezanje kože lica i vrata do željene čvrstine i forme.

Sa godinama dolazi do pojave bora i promena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da usled mnogih faktora (genskih, dejstva sunčeve svetlosti) dolazi do opuštanja kože na koju dejstvuju sile gravitacije i lice počinje da pada. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na podizanju lica suprotno od sila gravitacije, a iz toga je proizišao i sam naziv “Face lifting” što znači lifting (podizanje) lica odnosno podmlađivanje lica.

PRISTUP I METODA FACE LIFTINGA KOJU RADI PROF. DR MILAN JOVANOVIĆ

Prof. dr Milan Jovanović je doktorirao na starenju i podmlađivanju lica i vrata a u svom doktoratu je dokazao da starenje nije univerzalno tj. da postoje različiti tipovi starenja lica i vrata za koje postoji genska predispozicija a na koje utiču različiti spoljni faktori. Prof. dr  Jovanović smatra da: “PODMLAĐIVANJE LICA TREBA DA BUDE STRATEGIJSKI BALANS IZMEĐU SUSPENZIJE I AUGMENTACIJE” odnosno “DA BEZ STRATEGIJE SUSPENZIJE U KOMPARACIJOM SA STRATEGIJOM AUGMENTACIJE RAZLIČITIH SLOJEVA I STRUKTURA LICA I VRATA NE MOŽE NIKADA DA SE DOBIJE DOBAR REZULTAT TJ. PODMLAĐIVANJE”. Tehniku koju koristi Prof. dr Milan Jovanović prilikom podmlađivanja, zasniva se na zatezanje mišića lica i vrata u više slojeva i u više smerova koristeći tehniku augmentacije (volumetrijsko podmlađivanje) i suspenziju dubljih slojeva lica i vrata za svakog pacijenta posebno i individualno, u odnosu na tip starenje koji pacijent ima, a nakon njegove dobre preoperativne analize, čime dobija vrhunske rezultate, mladalačku punoću i prirodan izgled pacijenata.

Prof. dr Milan Jovanović je jako poznat i ekspert je u izvođenju ove operacije. Face liftinzi su mu “top” operacija koje on izvodi.

Proces starenja povezan je uticajem unutrašnjih genetskih faktora kao i sa kumulativnim faktorima spoljne sredine. Ove staračke promene započinju najpre u predelu očnih kapaka i obrva, pa se polako šire prema celom licu i vratu.

Postoji više metoda za podmlađivanje lica i vrata koje se koriste u plastičnoj hirurgiji ali jedna od najučestalijih i najsigurnijih je face lifting (fejslifting) koja ima za cilj zatezanje i podizanje opuštene kože lica i vrata, otklanjanje bora kao i volumetrijsko podmlađivanje lica. Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne mladalačke konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se oseća mlađim mnogo više nego što ima godina, čime se pacijentu vraća svežina, samopouzdanje i lično zadovoljstvo.

MESTA NA KOJIMA SE RADI FACE LIFTING

Face lifting se radi na onim mestima gde se pojavljuju znaci starenja. Znaci starenja na licu su:

 1. u čeonom predelu – paralelne bore;
 2. u predelu između obrva tzv. lavlje bore – dve vertikalne i jedna horizontalna bora u predelu korena nosa;
 3. obrazni predeo sa nosnim borama i udubljenjima, očnim borama i udubljenjima, predobraznim borama i udubljenjima, mlitavošću kože sa ptozom bočnih strana lica tzv. obešeni obrazi;
 4. u predelu usta – nazolabijalne brazde i male vertikalne bore;
 5. predeo oko brade – opuštenost brade i kože donje vilice sa produžetkom bora usana i nosa;
 6. vratni predeo sa transverzalnim borama i opuštenošću mišića platizme u obliku traka, kao i pojave podbradka tzv. ćureći vrat itd.

Liftingom lica uz kombinaciju drugih pomoćnih procedura (korekcijom kapakamikrodermoabrazijom, lipofilingom ili liposukcijom) se mogu rešiti svi ovi problemi starenja lica.

VRSTE FACE LIFTINGA

U zavisnosti od individualne potrebe i indikacija koje pacijent ima moguće je pored kompletnog (full face lifting) uraditi i parcijalni (mini) face lifting tj. samo gornji, srednji ili donji deo lica ili vrata.

U parcijalne face liftinge spadaju:

 • čeoni,
 • slepoočni,
 • srednji deo lica i
 • vrat.

PARCIJALNI (MINI) FACE LIFTINZI

ČEONI FACE LIFTING (brow lift)

Ovo je vrsta liftinga gde se radi zatezanje čeonog dela lica i podizanje obrva. Radi se kod osoba koje imaju opušteno čelo i opuštene obrve. Kod ove vrste liftinga je potrebno dobro uraditi pregled i porazgovarati sa pacijentom jer mnoge osobe nemaju indikaciju za ovom vrstom liftinga.

SLEPOOČNI FACE LIFTING (temporal brow lift)

Kod slepoočnog face liftinga se zateže predeo oko očiju i to najčešće lateralni deo, kao i zatezanje i podizanje lateralnog dela obrva. Vrlo često se kombinuje sa korekcijom gornjih ili donjih kapaka. Kod ovog liftinga je takođe potrebno postaviti pravu indikaciju u skladu sa kliničkom slikom i željom i potrebom pacijenta.

SREDNJI FACE LIFTING (midface lift)

Ova vrsta liftinga se radi najčešće kod mlađih osoba ili kod osoba koji imaju karakteristična udubljenja i opuštenost srednjeg dela lica. Vrlo često se kombinuje sa drugim procedurama podmlađivanja lica kao što je transplantacija masnog tkiva (fat transfer), fileri itd.

FACE LIFTING VRATA

Ova vrsta liftinga podrazumeva parcijalno zatezanje mišića (platizme) vrata, ali se vrlo retko radi odvojeno. Ukoliko se radi parcijalno najčešće se radi kod mlađih osoba kod kojih je došlo do gubitka težine.  

Inače ova vrsta face liftinga se radi u sklopu kompletnog (full) face liftinga i podrazumeva zatezanje mišića platizme sa prednje strane (srednja platismoplastika) ili bočne strane (lateralna platismoplastika) u zavisnosti od indikacija koje pacijent ima.

Detaljnije na Lifting vrata »

KANDIDATI ZA LIFTING LICA

Najidealniji pacijent za lifting lica je osoba između 45 i 55 godina, koji ima normalnu težinu, čvrstu kožu, dobru koštanu konstrukciju, tanak vrat i dubok cervikomentalni ugao.

SLIKE PRE I POSLE ZATEZANJA LICA

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović će vam dati najbolji savet koja treba da se pridržavate nakon ili pre tretmana koja zahteva procedura za face lifting i podmlađivanje lica. Određeni lekovi kao što su aspirin, kardiopirini, estrogeni, vitamin C  i svi preparati koji utiču na zgrušavanje krvi se ne smeju koristoti pre operacije.

Ukoliko se odlučite za operaciju liftinga lica morate prvo da dođete na pregled kod Prof. dr Jovanovića koji će zahtevati da ispred ogledala pokažete kakvu promenu želite na licu i tražiti od vas da otvoreno o svemu diskutujete što se tiče vašeg spoljnog izgleda. Ovo će pomoći da razume vaše želje, da preoperativno analizira vaše lice i da vam ukaže na realistična očekivanja. Razgovor sa Prof. dr Jovanovićem na prvom pregledu će obuhvatiti i kompletnu anamnezu predhodnih operacija i bolesti (ukoliko ih je bilo), lekove i preparate koje trenutno uzimate, eventualne alergije. Na osnovu lekarskog pregleda i istorijata zdravstvenog stanja postavlja se dalja indikacija u cilju sprečavanja komplikacija.

Nakon ovoga uradiće vam se detaljan pregled, pregledati čelo, koža srednje i donje trećine lica, predeo oko usana i vertikalne bore, nazolabijalni prevoji, zatim tzv. “malarne džepove”, pregledati vrat i donju liniju vilice, pregledati gustinu kose da bi se isplanirali rezovi. Ukoliko se odlučite za operaciju moraćete uraditi laboratorijske analize. Zabranjuje se upotreba aspirina, vitamina E i estrogenih hormona pre operacije. Mnogi hirurzi savetuju i prestanak pušenja dve nedelje pre i nedelju dana posle operacije.

OPERATIVNA TEHNIKA LIFTINGA LICA

Lifting lica se može izvesti u opštoj, a najčešće u lokalnoj anesteziji uz snažnu intravensku sedaciju. Prof. dr Jovanović će na osnovu indikacija koje imate da odabere metodu koja će najbolje rešiti probleme vašeg lica. Generalno (mada ima i drugih varijacija) rez kože je sakriven u kosmatom delu glave (u kosi ili u samoj liniji kose), zatim ide ispred ušne školjke sakriven u prirodnoj konturi uva, produžava se oko lobule uva, iza ušne školjke i završava se u kosmatom delu bočne strane vrata. Nakon toga sledi veoma pažljiva preparacija potkožnih tkiva lica, kože, SMASa, mimičnih mišića sve do uglova očiju, polovine obraza, nazolabijalne brazde, uglova usana dok se koža vrata odiže skoro do srednje linije. Preparacija mora biti veoma pažljiva da se ne bi povredila neka od grana facijalnog nerva. Kada se preparišu ove strukture sa repozicioniranjem dubokog tkiva lica a višak kože redukuje, dobiće se mladalačka kontura lica. Koža se zatim ušije tankim atraumatskim koncima koji se skidaju nakon sedam do deset dana.

Lifting često treba kombinovati sa korekcijom očnih kapaka, lipofilingom, površnim pilingom ili liposukcijom.

KOMPLIKACIJE ZATEZANJA LICA

Mada su komplikacije liftinga lica veoma retke mogu se pojaviti hematom, podlivi, osećaj utrnulosti, nekada hipertrofični ožiljak ili alopecija oko reza u kosmatom delu glave. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i posleoperativno.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon urađene operacije pacijent ostaje u bolnici jednu do dve noći (ukoliko se operacija radi u opštoj anesteziji) ili ide kući posle nekoliko sati najčešće kod parcijalnih liftinga (ukoliko se operacija radi u lokalnoj anesteziji). Drenaža se postavlja u zavisnosti mogućeg krvarenja i ona je individualna. Prvog postoperativnog dana pacijent pokrete glave treba da svede na minimum. Glavu treba da drži nešto uzdignuto pod uglom oko 30 stepeni ležeći malo u izdignutom položaju. Nega kose počinje drugog ili trećeg postoperativnog dana. Dozvoljeno je korišćenje blagog šampona trećeg dana nakon operacije. Kosa se može sušiti fenom umerene temperature. Izbegava se izlaganje suncu mesec dana nakon operacije.

Rezultati liftinga lica ako se dobro uradi su fantastični, što nakon postoperativnog oporavka uz make up i novi mladalački izgled lica, pacijentu daje veoma prijatnu i trajnu unutrašnju i spoljašnju sigurnost i svežinu.

LIFTING LICA – CENA

Cena podmlađivanje lica “Face lifting” zavisi od vrste face liftinga i kreće se od 2000 EUR za parcijalni Face lifting do 4000 EUR za kompletni (full) face lifting sa zatezanjem mišića lica i vrata.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Close Menu