fbpx

Brahioplastika – zatezanje nadlaktice

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Brahioplastika je rešenje za savršene nadlaktice

Višak kože na rukama, kao i potkožne masnoće na tom delu tela jednim delom su estetski, a drugim delom zdravstveni problem. Često se javljaju ojedi i upalni procesi na koži nadlaktice i pazušne jame. Takođe, mlohave ruke često su i psihičko opterećenje jer se gubi samopouzdanje zbog narušene skladne figure.  

Glavni razlozi nastanka opuštenih nadlaktica su:

 • Gubitak većeg broja kilograma
 • Nagomilavanje potkožne masnoće na rukama
 • Starenje kože
Uzrok opuštene kože ruku je i starenje
Mlohave ruke kao posledica starenja kože

Najčešće se višak kože na nadlakticama ne može otkloniti vežbama, kremama ili dijetama, ali postoji zahvat koji veoma uspešno otklanja problem viška potkožnih masti i opuštene kože. U pitanju je brahioplastika.

ŠTA JE BRAHIOPLASTIKA?

Brahioplastika je estetska intervencija poznatija kao zatezanje nadlaktica. To je operativna procedura koja menja konturu nadlaktica, tkiva između nadlaktica i grudi, a sa ciljem estetskog poboljšanja izgleda.

Kada se spomene brahioplastika uglavnom se pomisli na nadlaktice, ali ovaj termin se koristi uopšteno za korekciju kontura celih ruku. Zatezanje kože se vrši sa ciljem otklanjanja otegnute kože i suvišne masnoće na rukama, posebno u slučajevima kada ovaj problem nije rešiv dijetom i fizičkim vežbanjem.

U zavisnosti od toga koliki je višak kože i koja je optimalna količina kože i potkožnog masnog tkiva koju treba ukloniti, rade se različite tehnike brahioplastike.

TEHNIKE RADA ZATEZANJA KOŽE NADLAKTICE

Tehnike otklanjanja i zatezanja kože ruku možemo podeliti u 4 grupe:

1. Lipoplastika nadlaktica – podrazumeva brahioplastiku sa minimalnim rezom. Prvo se radi  liposukcija ruku, a nakon toga se odstrani i višak kože koji ostane nakon isisavanja masnih naslaga. Ova tehnika se obavlja samo kada je koža pacijenta dovoljno elastična. Incizija se pravi u oblasti pazuha, zarastanje reza je brzo a ožiljak minimalan.​

Incizija ispod pazuha kod manjeg zahvata zatezanja nadlaktice
Zatezanje kože nadlaktice sa minimalnim rezom

2. Tradicionalno zatezanje kože nadlaktica je neophodno u slučaju kada je problem izraženiji. Tada se rez pravi duž donjeg  unutrašnjeg dela nadlaktica, a istovremeno se otklanja sva suvišna koža i propratno masno tkivo ispod nje.

Brahioplastika sa incizijom duž unutrašnje strane nadlaktice
Najčešće se radi zahvat zatezanja ruku sa rezom duž unutrašnje strane nadlaktice

3. Proširena brahioplastika dolazi u pomoć kada je problem toliko izrazit da se višak kože i masnoće nalazi i u oblasti iza grudnog koša. Tada se rez ispod nadlkatica proširuje i duž zida grudnog koša te se na taj način odstranjuje višak tkiva.

Dugačak rez se pravi kod proširenog zatezanja kože ruku
Proširena brahioplastika produžava rez prema grudnom košu

4. Brahioplastika odstranjivanjem kože i masnog tkiva u obliku ribe na nadlakticama, vrši se samo u ekstremnim slučajevima kada postoji ogromna količina mekog tkiva i naravno mlohave kože na rukama. Ovakav vid brahioplastike zahteva posebna merenja i anatomsko obeležavanje pomenute oblasti u vidu riblje figure.

Posebna vrsta reza radi se kod zatezanja izuzetno velikog viška kože
Brahioplastika ekstremne količine viseće kože radi se rezom u obliku ribe

Svaki problem ima svoju vrstu zahvata, ali koji način rada će se primeniti i da li ste kandidat za brahioplastiku, odlučuje specijalista estetski hirurg. Zakažite konsultacije putem kontakta i tek nakon konsultacija i pregleda saznaćete koja vam se intervencija preporučuje.

KOME SE PREPORUČUJE ZATEZANJE KOŽE NADLAKTICE?

Lifting ruku se preporučuje svima koji imaju problem sa viškom kože i potkožnih masnoća, a čije opšte zdravstveno stanje to dozvoljava

Problem sa opuštenom kožom nadlaktica najviše dolazi do izražaja nakon 40. godine života, ali se može javiti i ranije, jer prirodno starenje i smanjivanje elastičnosti kože počinje već nakon 25. godine.

Treba istaći da višak kože na nadlakticama uglavnom nastaje nakon većeg gubitka kilograma, ali se isto tako može javiti i kod osoba normalne telesne težine.

VIŠAK KOŽE KOD OSOBA NORMALNE TELESNE TEŽINE

Ako neko ima genetske predispozicije i anatomske karakteristike takve da koža prilikom starenja značajno gubi na elastičnosti, kod njega će se s godinama pojaviti konstitucijski predodređen višak kože u području nadlaktica. Taj višak ne mora biti količinski značajan, ali definitivno dovodi do narušavanja inače skladne figure.

VIŠAK KOŽE NA NADLAKTICAMA NAKON ZNAČAJNOG GUBITKA KILOGRAMA

Osobe koje su uspele dosta da smršaju i dovedu svoju težinu do preporučene i željene, često se nakon tog zahtevnog procesa nađu pred još jednim izazovom. Ostaje im višak kože na različitim delovima tela, i može biti vrlo izražen u području nadlaktica, što uzrokuje značajno razočaranje u izgled nakon tolikih napora.

Srećom, mlohave ruke i koža koja visi sa nadlaktica lako mogu otići u zaborav, jer brahioplastika zateže i oblikuje vaše ruke i dovodi do savršenog izgleda. 

Ipak, postoje slučajevi kod kojih se brahioplastika ne preporučuje.

KOME SE NE SAVETUJE BRAHIOPLASTIKA?

Kao i kod svake hirurške intervencije, tako i kod brahioplastike postoje zdravstvena stanja koja mogu predstavljati prepreku. 

Brahioplastika se ne savetuje u sledećim stanjima: 

 • Nekompenzovane bolesti srca i krvnih sudova
 • Onkološke bolesti
 • Dijabetes
 • Trudnoća i period dojenja
 • Ako je u planu da se skine još kilograma (planiranje zahvata sledi tek kada se stabilizuje telesna težina bar 6 meseci)

O svemu što je još bitno za ovu intervenciju  saznaćete detaljno od hirurga na konsultacijama, kojih će svakako biti nekoliko pre samog zahvata.

ZAHVAT LIFTINGA RUKU

Operacija liftinga ruku zahteva određene pripreme da bi ceo operativni i postoperativni tok protekao dobro.

Preoperativna priprema podrazumeva:

 • Laboratorijske analize
 • Obustavu antikoagulantne terapije ako se koristi (lekar će vam reći koliko dana pre i posle operacije treba prestati sa uzimanjem lekova)
 • Pušačima se savetuje prestanak pušenja minimum 2 nedelje pre, ali i posle intervencije (zbog poboljšanja cirkulacije koja je bitna u toku zahvata i nakon njega, za brže zarastanje rane)

Karakteristike samog zahvata:

 • Traje jedan do dva sata (zavisi od vrste zahvata, odnosno količine masnih naslaga i kože koju treba ukloniti)
 • Radi se u totalnoj anesteziji ili analgosedaciji i najčešće ambulantno (već nakon nekoliko sati napušta se klinika i oporavak nastavlja kod kuće)
 • Nakon incizije, pored zatezanja nadlaktice putem isecanja suvišne kože i potkožnog masnog tkiva, smanjivanje obima nadlaktica može se kombinovati sa liposukcijom za još bolje rezultate.

Konačan rezultat brahioplastike sasvim sigurno zavisi od iskustva hirurga i njegovog tima,  ali u velikoj meri zavisi i od poštovanja  postoperativnih preporuka i adekvatne nege nakon zahvata.

OPORAVAK I PREPORUKE ZA PERIOD NAKON OPERACIJE ZATEZANJA NADLAKTICA

Nakon urađenog zahvata zatezanja nadlaktica, prof. dr Milan Jovanović prati oporavak svojih pacijenata i stoji na raspolaganju za savete do potpune rehabilitacije, što ima pozitivan uticaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.

Oporavak nakon brahioplastike je individualan, traje najčešće oko dve nedelje.

Konci se skidaju nakon 7 do 10 dana nakon operacije, kada se pacijent postepeno vraća  svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Izbegavati veće fizičke napore oko mesec dana nakon operacije.

Nakon zatezanja kože nadlaktica mogu se javiti otoci, podlivi i blaga nelagodnost. Sve ovo se uspešno sanira lekovima protiv bolova. Posle dve nedelje otoci i podlivi se povlače, a nelagodnost nestaje već sa skidanjem konaca .

Kompresivni zavoji utiču na brži i kvalitetniji oporavak, pa se savetuje njihovo svakodnevno korišćenje nakon zahvata.

KOLIKO DUGO SE NOSI KOMPRESIVNI ZAVOJ?

Idealno i preporučeno vreme korišćenja kompresivnog zavoja je mesec dana u kontinuitetu. Njihova glavna funkcija je potpora tkivu i očuvanje nove konture nadlaktice.

Nošenje kompresivnog zavoja je obavezno posle zahvata zatezanja kože ruku
Oporavak nakon liftinga nadlaktica podrazumeva nošenje kompresivnog zavoja

Takođe, osećaj prisutnosti kompresivnog zavoja podseća vas da vaše svakodnevne aktivnosti treba prilagoditi novonastalom stanju. To uključuje i način odmaranja i spavanja.

U KOM POLOŽAJU SMEM DA SPAVAM NAKON INTERVENCIJE?

Kada se posle operacije dođe kući, prvih dan ili dva uglavnom prolaze u odmaranju. Treba obezbediti sebi udoban položaj koji ne remeti i ne pritiska ruke. 

Najbolji položaj za spavanje je na leđima, a pored tela se mogu postaviti jastuci na koje se ruke oslone. Spavanje na stomaku je druga opcija, ali na boku se ne preporučuje.

KAKO DA SE ISTUŠIRAM AKO IMAM KOMPRESIVNI ZAVOJ?

Prva dva dana se savetuje vlažno prebrisavanje regije oko rane, a tuširanje tela ispod rane je dozvoljeno. Na dalje, od trećeg dana tuširanje neće biti problem, jer se taj kratak period kompresivni zavoj slobodno može skinuti. 

Bitno je obratiti pažnju da se rana i gaza (dok je još postavljena), ne pokvase, i da se kompresivni zavoj posle tuširanja ponovo postavi.

POSLE KOLIKO DANA SMEM DA STAVIM DEZODORANS?

Prvih 24 sata ne stavlja se ni jedna vrsta dezodoransa.

Posle toga, stavljanje dezodoransa naravno zavisi od veličine zahvata, odnosno napravljenog reza. Svakako se neće ispod pazuha prskati dezodorans po svežoj rani, u slučaju kada je rađena proširena brahioplastika. 

Redovan lifting ruku sa rezom na unutrašnjoj strani nadlaktice, omogućava da se posle 24 sata od operacije stavi dezodorans, ali  u spreju

Nakon dve nedelje od operacije slobodno se može koristiti i roler ili dezodorans u stiku.

Takođe se nakon dve nedelje  može uraditi i brijanje ispod pazuha, jer je rez do tada već lepo zarastao, ali naravno treba biti obazriv i pripaziti na sveže ožiljno tkivo.

DA LI JE POTREBNA POSEBNA NEGA OŽILJKA?

Redovna nega ožiljka podrazumeva mazanje kreme namenjene ublažavanju ožiljka, i to je sasvim dovoljno. Nisu potrebne nikakve posebne mere i aktivnosti po tom pitanju. 

Ožiljci nakon izvršene operacije su manje ili više vidljivi što zavisi od veličine prvobitnog problema. Vremenom ožiljak sve više bledi, a nakon 6-12 meseci dostiže maksimum u izjednačavanju boje sa ostalom kožom. 

Ožiljak će biti bled i većim delom sakriven i neprimetan, ali ne može nestati.

Uz odabir vrsnog i stručnog hirurga i poštovanje svih ovih saveta, brahioplastika je vrlo uspešan zahvat  koji donosi savršene rezultate i visok stepen zadovoljstva pacijenata.

Vitke i zategnute ruke su rezultat liftinga nadlaktica
Zadovoljstvo savršenim izgledom ruku nakon zatezanja nadlaktica

BENEFITI BRAHIOPLASTIKE

Na kraju, rezimirajmo zatezanje nadlaktica i istaknimo koji su najveći benefiti brahioplastike

 • Brahioplastika rešava problem prekomerne viseće kože i masnoće na rukama za svega par sati
 • Ožiljak će izbledeti i biti minimalno primetan  
 • Rezultati će trajati godinama ali zavise isključivo od vašeg stila života
 • Vaše ruke će biti vitke, kompletan izgled figure će biti skladniji 
 • Samopouzdanje i zadovoljstvo novim izgledom će biti na visokom nivou

Kada poželite zategnute ruke, novi izgled, novu liniju tela uz savršen subjektivni osećaj, tu smo da ostvarimo vaše želje.

CENA

Cena brahioplastike je od 1600 eur i zavisi od kompleksnosti zahvata.

 

Close Menu