fbpx

Zatezanje kože – vrste liftinga, saveti i estetski zahvati

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Lifting kože celog tela

Koža bez sjaja, tonusa, puna nabora i opuštena, budi nezadovoljstvo ali i veliku želju da se takav izgled promeni. Ispred ogledala prstima povlačimo kožu lica sa željom da tako ostane, kožu stomaka podižemo prema grudima i čeznemo za takvim ravnim stomakom.

I muškarci žele zatezanje lica
Bore i opuštena koža lica kod muškaraca bude želju za promenom

 

Sasvim je jasno da tada zatezanje kože koja je izgubila glatkost i elastičnost postaje najveća težnja  i potreba pripadnika oba pola.

Srećom, zatezanje lica i tela može se uspešno postići zahvaljujući velikom broju prirodnih, kozmetičkih tretmana, a posebno brojnim estetskim procedurama.

Opuštena koža – zašto i kako nastaje?

Na rođenju naša koža je bogata elastinom i kolagenom. Ovi proteini grade kožu i daju joj tonus i elastičnost. Kako godine prolaze, stvaranje ovih proteina opada, a kao rezultat naša koža postepeno gubi elastičnost i zategnutost na svim delovima tela.

Starenje opušta kožu kojoj tada treba zatezanje
Delovi lica koji su najugroženiji borama i koji se mogu zategnuti

 

Uz starenje koje je neminovno neprijatelj koži, postoje dodatni činioci koji doprinose njenom opuštanju:

 • Genetski nasleđen loš kvalitet kože
 • Dejstvo sile gravitacije
 • Izloženost kože raznim spoljašnjim uticajima poput prašine, hladnoće, vetra, UV zraka
 • Stres
 • Konzumiranje alkohola i cigareta
 • Stotine pokreta koje mišići lica ponavljaju u toku dana
 • Trudnoća
 • Veliki gubitak kilograma
 • Stalne oscilacije u težini
 • Nedostatak nege

„Zahvaljujući“ uticaju ovih faktora, koža će početi da izgleda rastegnuto i opušteno, tražeći pomoć da se ponovo zategne.

Zatezanje kože je zaista moguće i postoji puno načina da se opuštena koža učvrsti, pogledajmo prvo šta to podrazumeva.

Šta podrazumeva zatezanje kože?

Vraćanje zategnutosti i jedrosti koži uključuje sve tretmane i estetske procedure koji će delovati na sledeći način:

 • Ispraviti nastale nabore – popuniti bore
 • Ukloniti kožu koja visi
 • Otkloniti neravnine koje formiraju celulit i strije
 • Eliminisati nataložene potkožne masnoće koje deformišu kožu
 • Preoblikovati delove tela koji su estetski ili zdravstveno neprihvatljivi
Eliminisanje potkožne masnoće i zatezanje stomaka i nogu
Zatezanjem kože do vitke linije struka i bedara

 

Krajnji cilj je zatezanje kože određenog dela tela, ili možda celog tela, poboljšanje tonusa i vraćanje mladalačkog izgleda. 

Svaki deo tela koji je ugrožen opuštenom kožom ima bar jedan, a najčešće i više vrsta saveta i tretmana za rešavanje problema, ali se najčešće prvo kreće u potragu za prirodnim metodama.

Zatezanje kože tela prirodnim putem

Šta u stvari znači zatezanje kože prirodnim putem? Znači da određenim postupcima i sopstvenim naporima koje sprovodimo stimulišemo organizam da se sam izbori sa problemom. Tako aktiviramo koliko god je više moguće proizvodnju kolagena i elastina, razgrađujemo potkožne masnoće, hranimo ćelije potrebnim supstancama koje će ubrzati potrebne efekte.

Svakodnevno u svim medijima dostupni su saveti za prirodno zatezanje lica, vrata i dekoltea. Takođe su prisutni saveti za prirodno zatezanje stomaka, nogu ili ruku, sve u svemu ima ih sasvim dovoljno da privuku punu pažnju čitaoca ili gledalaca.

Šta je to što se nudi kao prirodan način da se koža zategne i vrati joj se elastičnost?

 • Promena navika u ishrani – konzumirajte namirnice sa što manje šećera, skroba, zaboravite “grickalice”, termički obrađenu hranu. Uvrstite u jelovnik sveže voće i povrće, te više proteina.
 • Fizička aktivnost – praktikujte šetnje, brzo hodanje, plivanje, izbegavajte korišćenje kola, lifta.
 • Vežbe – najviše se odnosi na zatezanje stomaka, butina ili ruku, mada se sve češće reklamiraju i vežbe za mišiće lica. Pravilno odabrane i urađene vežbe omogućavaju popravljanje mišićnog tonusa, izgleda i elastičnosti kože. Fizička aktivnost je velika dobrobit za naše telo, manja opuštenost kože se može uspešno zategnuti, dok je za veći problem potrebno naći bolji metod.
 • Unos dosta tečnosti – prvenstveno se odnosi na unos vode, jer ona omogućava hidriranje celokupnog organizma i utiče na poboljšanje tonusa kože i eliminaciju toksina.
  Masaže – anticelulit ili klasične masaže zatežu kožu i eliminišu višak vode zadržan u telu.
 • Korišćenje kozmetičkih preparata – poboljšanje tonusa i izgleda kože može postići piling kože, mazanje krema sa kolagenom, hijaluronom ili anticelulit pakovanja. Nega kože je potrebna da se duže održi ili popravi vitalnost, ali magični preparat koji zateže kožu ne postoji.
 • Estetski tretmani – podrazumevaju mnogobrojne kozmetičke usluge u salonima, koje za cilj imaju aktivaciju proizvodnje kolagena u koži lica. Pored toga, obuhvata tretmane koji će toplotom ili medicinskim terapeutskim talasima razgraditi potkožne masnoće i zategnuti kožu na bilo kom delu tela.
Estetski tretmani pružaju najbolje zatezanje zrele kože lica
Pogled u ogledalo otkriva nove bore i sve opušteniju kožu lica

 

Estetske procedure liftinga su veliki pomoćnici kada je u pitanju zatezanje kože, a u zavisnosti od stepena opuštenosti mogu se primeniti dve vrste intervencija.

Estetske procedure liftinga

Sve estetske metode možemo podeliti u dve kategorije:
1. Nehirurške – primenjuju se kod osoba koje nemaju izrazito opuštenu kožu i nemaju duboke bore. U takvim slučajevima ove metode daju rezultate koji se lepo vide.

Prilikom ovih intervencija koža ostaje očuvanog integriteta, nema ubodne rane ili reza. Može se javiti privremeno crvenilo i blag otok kao jedini trag da ste nešto radili.
Neke od intervencija iz ove grupe su: mikrodermoabrazija, hemijski piling lica ili silhouette soft lifting.

2. Hirurške – za sve koji imaju duboke bore, obešenu kožu lica, bore na čelu, mlitavu kožu nadlaktica, opuštenu zadnjicu, stomak ili butine, hirurške metode su najbolje rešenje. 

Svaki deo tela od glave do pete, gde postoji problem, hirurškim zahvatima zatezanja kože može se ulepšati.

Zatezanje kože od glave do pete

Izbor zahvata koji su namenjeni zatezanju kože, a koji su u delokrugu plastične i estetske hirurgije je zaista velik. Radi lakšeg upoznavanja sa svim metodama, podelili smo ih po segmentima tela:

Zatezanje kože lica i vrata

Sve traženija grupa zahvata koja doprinosi  ispravljanju  opuštene kože najviše izložene pogledima. Veoma su brojne intervencije na ovoj regiji i krenućemo redom:

Zatezanje vrata i dekoltea – ili mini face lifting koji može uključiti i ukljanjanje podbratka

Mini lifting kože lica
Podmlađen izgled vrata nakon zahvata mini faceliftinga

 

Lifting grudi bez implanta

Mastopeksija obezbeđuje podizanje i zatezanje grudi koje su izgubile čvrstinu i oblik. Hirurška estetska intervencija koja uklanja višak kože, zateže okolno tkivo i na taj način vraća nekadašnji položaj i oblik dojkama. Treba samo naglasiti da ovaj zahvat ne služi za uvećanje grudi.

Rezultat nakon zatezanja i podizanja grudi
Podizanje grudi bez implanta vraća dojkama oblik i čvrstinu

 

Zatezanje kože ruku  

U zavisnosti koji deo ruku želite da zategnete, postoje dva odlična zahvata:

 1. Brahioplastika  veoma uspešno uklanja viseću kožu na nadlakticama. Predstavlja najbolje rešenje kada imate dosta kože koja mlitavo visi kada podignete ruke. Odstranjivanje viška i zatezanje preostale kože daje nadlakticama potpuno nov izgled
 2. Lipofiling šaka rešava problem istanjene i opuštene kože. Brzo i lako dobićete podmlađene šake.

Abdominoplastika/zatezanje kože stomaka

Često nakon dijete ili posle porođaja ostane veća ili manja količina kože koja je višak i nema  nikakvu funkciju osim narušavanja skladne figure.

Zatezanje kože stomaka ostvaruje abdominoplastika, jedna od intervencija dermolipektomije

Dermolipektomija

Dermolipektomija je univerzalni naziv za sve zahvate estetske hirurgije koji podrazumevaju dve intervencije u jednom mahu:

 1. uklanjanje suvišne kože sa pripadajućim potkožnim masnoćama i
 2. spajanje i zatezanje preostalog tkiva

Može se primeniti na bilo kom delu tela, ali najčešća je pojasna lipektomija. Pod pojam dermolipektomije može se svrstati brahioplastika, blefaroplastika, abdominoplastika…

Lifting intimne regije

Opuštena koža intimnih delova tela posledica je genetike ili starenja, stvara estetske i funkcionalne probleme a efikasno se može  otkloniti adekvatnim hirurškim zahvatom.

 • Labioplastika – zatezanje otegnute kože intimne regije ženske populacije, kada male usne vise iznad velikih ili  kada su izdužene i uvećane unutrašnje i spoljašnje stidne usne. To može prouzrokovati neugodnost, nesigurnost i ponekad i bolnost u svakodnevnom funkcionisanju, što je realan razlog za podvrgavanje ovoj intervenciji.
 • Lifting skrotuma – opuštena koža u genitalnoj regiji kod muškaraca odnosi se na regiju mošnica. Istanjena i istegnuta koža može dovesti do pojave infekcija, može ometati svakodnevne pokrete i kretanje.

Zatezanje kože butina i zadnjice

Jedan od estetskih zahvata dermolipektomije je zatezanje opuštene kože na nogama i zatezanje butina. Obuhvata uklanjanje suvišne kože i potkožnih masnih naslaga duž butine, najčešće sa unutrašnje strane, a potom zatezanje ostalog tkiva i formiranje nove konture noge, koja postaje vikija i skladnija.

Uklanjanje i zatezanje opuštene kože butina
Opuštena koža butina koju treba ukoniti je najšeće sa unutrašnje strane

 

Kada pričamo o spoljašnjoj strani butina, ona se najbolje zateže kombinacijom pojasne dermolipektomije i procedure podizanja zadnjice.

Total body lift

Najveća i najzahtevnija intervencija plastične i estetske hirurgije je kompletno zatezanje celog tela, abdomena, ruku, grudi, bedara i zadnjice.

Najčešći razlog za podvrgavanje ovom zahvatu je velika količina opuštene kože nakon barijatrijskog zahvata. Zato ovu proceduru često nalazimo pod imenom post bariatric total body lift.

Vaše novo lice ili telo

Plastična i estetska hirurgija svojim intervencijama omogućava da imate vizuelno savršeno telo, koje automatski podiže vaše zadovoljstvo i samopouzdanje, što su glavni pozitivni efekti ovih operacija.

Nakon svakog estetskog zahvata dobićete savete i preporuke o postoperativnom režimu, koji će vam omogućiti dugotrajne savršene rezultate.

Lifting kože ugroženih delova tela ostvaruje san o novom telu
Kada uradite lifting kože na problematičnim regijama tela, dobijate novu, zategnutu figuru

 

Profesor dr Milan Jovanović, specijalista grane hirurgije zadužene za estetiku, pobrinuće se da imate mladolik izgled, skladno telo, zategnutu kožu bez bora u svim životnim razdobljima. Ako ste zainteresovani za neki od navedenih tretmana, ili vas interesuje cenovnik usluga , budite slobodni da kontaktirate ljubazno osoblje ordinacije.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu