fbpx

Operacija tumora dojke

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Operacijom se vrši lečenje malignih i dobroćudnih tumora dojke

Operacija tumora dojke predstavlja operativni zahvat kojim se vrši odstranjivanje malignog ili benignog tumora iz dojke. Koja hirurška procedura će biti primenjena na telu pacijentkinje zavisi pre svega od prirode izrasline u/na dojci, a mišljenje o tome daju lekari – specijalisti hirurgije, ginekologije i onkologije. 

Lečenje raka dojke operacijom

Ukoliko je tumor na tkivu dojke zloćudan (maligni), govorimo o raku dojke. Ova bolest je najčešća forma kancera kod žena, ali lečenje raka dojke može se uspešno vršiti ukoliko se dijagnostikuje na vreme. U najvećem broju otkrivenih slučajeva, vrši se mastektomija – odstranjivanje cele dojke, ali postoji i opcija da je za pacijentkinju efikasna i poštedna operacija tumora dojke.

Lečenje kancera dojke zavisi od vrste karcinoma, stadijuma bolesti, starosti osobe i drugih medicinski značajnih parametara i po pravilu uključuje i operativni zahvat na dojci.

Operacija karcinoma dojke  izvodi se u zavsnosti od veličine i proširenosti tumora, njegove pokretljivosti u odnosu na grudne mišiće, infiltracije (prodiranja) u okolnu kožu, kao i od veličine izrasline u odnosu na veličinu same dojke.

Poštedna operacija raka dojke

Opšte pravilo glasi – što je tumor manji, izlečenje je izvesnije. Ukoliko se sa lečenjem započne u ranoj fazi kancera, dok on nije probio bazalnu membranu i počeo da se širi, lekar-specijalista može da predloži tzv. poštednu operaciju zloćudnog tumora, prilikom koje se vrši ekscizija (vađenje, isecanje) promena na dojci, što podrazumeva mali operativni zahvat i poštedu dojke i okolnih limfnih čvorova. Iskustva pacijentkinja su takva da hirurgija dojke koja obezbeđuje poštedu preostalog zdravog tkiva obezbeđuje ujedno i dobar psihološki efekat koji potpomaže oporavak.

U određenim slučajevima, žena – na predlog lekara – može da bira između mastektomije i poštedne operacije. Glavna razlika je u tome što se kod poštedne operacije čuva preostali (nezahvaćeni) deo dojke, ali će većina takvih pacijentkinja morati da primi terapiju zračenjem. Sa druge strane, mastektomija u ranoj fazi kancera može da se obavi bez dodatne terapije zračenjem.

Tri ključne tehnike poštedne operacije grudi su:

  • Skin-sparing mastektomija – uklanjanje dojke uz očuvanje njene kože;
  • Kvadrantektomija – uklanjanje (otprilike) četvrtine dojke i
  • Lumpektomija – odstranjivanje zahvaćenog tkiva grudi manjeg obima.
Pri poštednoj operaciji, otklanja se samo kancerozno tkivo tumora
Poštedna operacija tumora omogućava očuvanje zdravog tkiva grudi

Operativne tehnike poštedne operacije raka grudi

Ukoliko se bolest dijagnostikuje u najranijoj fazi, može se obaviti zahvat poznat kao skin-sparing mastektomija – uklanjanje dojke uz očuvanje njene kože.

Pažljivom incizijom, hirurg osigurava poštedu nezahvaćenog tkiva dojke
Pravilno izvođenje incizije od strane hirurga doprinosi uspehu operacije tumora dojke

Poštedna operacija raka dojke traje oko dva sata i radi se pod opštom anestezijom. Tokom zahvata, odstranjuju se karcinom i žlezdano tkivo, a koža dojke se čuva zbog rekonstrukcije dojke koja se može obaviti istovremeno sa samom operacijom ili naknadno.

Kvadrantektomija (tumorektomija, parcijalna resekcija) predstavlja odstranjenje samo jednog dela (najčešće oko jedne četvrtine) dojke. Operativni zahvat traje od 1-3 sata i radi se pod opštom anestezijom. Nakon pravljenja kraćeg reza, iglom se odstranjuju tumor i okolno tkivo. Po potrebi se odstranjuju i limfni čvorovi pazušne jame.

Vrsta zahvata zavisi od raširenosti tumora
Razlika između lumpektomije i kvadrantektomije je u količini tkiva koje se uklanja

Lumpektomija je hirurška metoda uklanjanja patološkog tkiva dojke manjeg obima.

Lumpektomijom se odstranjuje samo manji deo dojke zahvaćene zloćudnim tumorom
Lumpektomija je u određenim slučajevima zahvat koji je dovoljan za uspeh lečenja

Hirurgija benignih promena na dojkama

Dobroćudne – benigne promene na dojkama su relativno česta pojava tokom života žene, ali se samo neke tretiraju hirurškim putem.

Uklanjanje fibroadenoma

Najćešći tip operacije benignog tumora dojke je operacija fibroadenoma (fibroma). Fibroadenom dojke je relativno česta vrsta okruglih, tvrdih, pokretnih čvorića koja se obično javlja kod mlađih žena kao posledica povećanog lučenja hormona estrogena.

Fibroadenomi se uklanjaju hirurškim putem ukoliko izazivaju tegobe
Operacija uklanjanja fibroadenoma je rutinska i izuzetno efikasna

Tipična indikacija za hirurško odstranjivanje fibroadenoma je prečnik čvorića veći od 1 cm, starost žene veća od 25 godina i postojanje subjektivnih tegoba. Naime, fibroadenomi mogu da narastu i do 10 cm, u kom slučaju se mogu javiti bol i neprijatnost u predelu grudi. Ovaj tumor bi osoba trebalo da operiše pre nameravane trudnoće jer može da začepi izvodne kanale mlečnih žlezda, urokujući zapaljenje dojke (mastitis).

Operacija se izvodi minimalno invazivnom metodom u kratkotrajnoj opštoj anestezijii, a pacijentkinja se otpušta kući ubrzo posle zahvata. Vizuelno primećivanje operacije je minimalno ili nepostojeće, dok rana zaraste gotovo bez ožiljka.

Rana nakon operacije nije bolna i nema potrebe za korišćenjem lekova protiv bolova. Pacijentkinja treba da miruje u kućnim uslovima par dana.

Hirurško uklanjanje apscesa (gnoja) prilikom zapaljenja dojke

Iako se zapaljenje dojki (mastitis) javlja uglavnom tokom dojenja, ono se može desiti i u bilo koje drugo doba života žene. Najčešće se manifestuje u regiji bradavice i može da se ponavlja i pređe u hronično stanje.

U akutnom stanju, javlja se apsces – nakupljanje gnoja i tada bi trebalo da se žena javi hirurgu koji će načiniti inciziju – prosecanje kože i izvlačenje gnoja. Međutim, ukoliko se stanje sa tegobama ponovi, potrebna je obimnija hirurška intervencija u vidu šireg isecanja zapaljenog tkiva. Rana se u tom slučaju ostavlja otvorenom nekoliko dana, uz svakodnevno previjanje, da bi se zašila tek ako nema znakova ponovnog zapaljenja.

Indikacije za operaciju kao metod lečenja upale dojke daje lekar specijalista
Mastitis kao zapaljensko stanje može se javiti nezavisno od dojenja i lečiti operativno

Priprema za operaciju

Najmanje deset dana pre operacije potrebno je prestati sa korišćenjem lekova koji razređuju krv (Cardiopirin, Aspirin), kao i suplemenata ishrani (omega-3, ribljeg ulja, Vitamina C, biljnih lekova, čajeva, Vitamina E i drugih).

Prestanak pušenja je veoma poželjan u periodu pre zahvata – toksini koji se nalaze u cigaretama sprečavaju distribuciju kiseonika u ćelije i pravilan oporavak tkiva nakon operacije.

Ukoliko se operacija dojke izvodi u opštoj anesteziji, hirurg i anesteziolog će naložiti laboratorijske analize krvi, internistični (kardiološki) pregled i EKG.

Par dana pre zakazanog zahvata treba prestati sa konzumiranjem alkohola, a na dan operacije stomak mora da bude potpuno ispražnjen, tako da se ne sme unositi nikakva tečnost ili hrana najmanje 8 sati pre operacije. U dogovoru sa antesteziologom i hirurgom, može se uz gutljaj vode uzeti propisana terapija za srce i pritisak, eventualno lek za smirenje ukoliko je potreban.

U skladu sa predviđenim vremenom ostanka u bolnici treba poneti neophodne lične stvari i potrepštine.

Oporavak posle operacije dojke, vežbe, ishrana

Vreme potrebno za oporavak pacijentkinje zavisi od tipa operacije koja je obavljena.

Bol u dojci posle operacije je umerenog intenziteta i suzbija se medikamentima, isto kao i prolazna mučnina koja je posledica antestezije.

Bol u ramenu posle operacije dojke je pojava koja može da zbuni i uznemiri pacijentkinju, ali treba znati da se on često javlja i prestaje odgovarajućom terapijom lekovima protiv bolova.

Ishrana posle operacije tumora dojke ne podrazumeva posebna ograničenja. Poželjno je unositi dosta tečnosti i jesti hranu koja ne izaziva zatvor, gasove i naprezanje prilikom obavljanja nužde.

Zbog obaveznog ležanja na leđima tokom inicijalnog oporavka, neophodno je pripremiti dovoljno jastuka za udoban položaj u krevetu.

Pri povratku kući, poželjno je spremiti stvari unapred (sređivanje kuće, čist veš, hranu, lekove, osobu koja će pacijentkinju dovesti kući i paziti na njeno stanje).

Oporavak posle operacije tumora dojke traje do 4-6 nedelja i za to vreme žena ne bi trebalo da obavlja nikakve naporne fizičke aktivnosti.

Vežbe posle operacije dojke predstavljaju važan element i uslov uspešnog oporavka. O njima možete sazati više na ovom linku.

Video: Primeri vežbi nakon operacije grudi

Opcije za fizičko zdravlje i psihičku dobrobit žene

Savremeni pristup hirurškom lečenju promena na dojkama podrazumeva pravilan izbor operativne tehnike kojim se žele postići dva cilja – efikasno lečenje malignih ili benignih stanja dojke, uz maksimalno moguće očuvanje integriteta grudi i tela. Na taj način, istovremeno se vodi računa ne samo o fizičkom zdravlju žene, već i o njenoj psihičkoj i emotivnoj dobrobiti.

Konsultacije sa hirurgom

Slobodno nam se obratite – stojimo vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja koja nam možete uputiti putem telefona, emaila, Vibera, WhatsApp aplikacije ili preko kontakt formulara.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu