fbpx

Lipofiling – Liposkulptura tela

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Lipofiling tela za postizanje proporcionalne figure tela

Liposkulptura u bukvalnom prevodu znači modeliranje/oblikovanje uz pomoć masti. U medicini označava proceduru estetske hirurgije kojom se prebacuje sopstvena telesna masnoća sa onih područja na telu gde je ima u višku, na one regije koje treba povećati, dodati volumen, ispraviti asimetriju ili ublažiti neravnine.

Glavni cilj liposkulpture tela (lipofilinga) je postizanje skladne, proporcionalne figure kojoj svako teži.

Kome je namenjena liposkulptura?

Mogućnosti estetske hirurgije na ovom polju su zaista velike. Ovom zahvatu mogu se prepustiti svi koji imaju neki estetski nedostatak i želju za rešavanjem istog.

Lipofiling se preporučuje kada želite da:

 • poboljšate konture tela
 • uvećate određene delove tela
 • podmladite se
 • revidirate ožiljke
 • sebi priuštite prirodnije i trajnije rešenje nedostataka

Bitno je istaći da kandidat za liposkulpturiranje treba da ispunjava ove uslove:

 • da postoje delovi tela sa određenim viškom masnih naslaga, odakle se masne ćelije mogu uzeti i prebaciti na ciljanu regiju (ta procedura se naziva fat transfer)
 • da osoba ima očuvanu cirkulaciju i da zdravstveno stanje procenjeno od strane lekara specijaliste to dozvoljava
 • da očekivanja od zahvata budu realna, jer u zavisnosti od masnih depoa zavisi i količina masnog tkiva koja se može ugraditi.

Kako se izvodi?

Liposkulptura je složena procedura koja podrazumeva tri faze:

 1. Aspiracija masnih ćelija metodom liposukcije. Regija iz koje će biti uzete ove ćelije određena je nakon prethodnih konsultacija sa hirurgom i njegove procene najboljeg područja za liposukciju.
 2. Obrada/čišćenje dobijenog masnog tkiva. Nakon što se iz donorske oblasti izvuče dovoljna količina masnog tkiva, ono se tretira na poseban način da bi se masne ćelije očistile od krvi i ostalih aspiriranih primesa. Na kraju dobijamo sterilne, čiste masne ćelije, koje se navlače u špriceve za sledeću fazu.
 3. Aplikacija masnih ćelija na ciljano mesto.  Mikrokanilama se aplikuju masne ćelije na deo tela koji treba estetski usavršiti. Količina koju treba insertovati varira u zavisnosti od regije ili veličine tkiva koje treba popuniti/postići.
Postupak izvođenja lipofilinga
Shematski prikaz procesa uzimanja i obrade masnih ćelija za liposkulpturu

Sa kojih regija se najčešće uzimaju masne ćelije?

Sva mesta na telu gde postoje masne naslage u višku, predstavljaju dobar izvor materijala za lipofiling.

Najčešće regije sa kojih se uzimaju masti su:

 • stomak
 • zadnjica
 • bokovi
 • unutrašnja strana butina
 • kolena
Mesta na telu pogodna za uzimanje sala za liposkulpturu
Regije pogodne za uzimanje masnog tkiva liposukcijom

Područja pogodna za liposkulpturu

Kao što bilo koje područje sa masnim naslagama može biti adekvatno za liposukciju, tako i regije na telu koje se mogu liposkulpturom ulepšati su mnogobrojne. Osvrnućemo se na one najčešće:

Lice

Liposkulptura lica se radi sa ciljem podmlađivanja i ulepšavanja izgleda. Vraća se tonus koži lica, jagodicama, eliminišu bore, popunjavaju usne.

Grudi (dojke)

Ovaj deo tela aktuelan je više kod ženskog pola. Uvećanje dojki kao estetska procedura je vrlo zastupljena. Lipofiling se može raditi kao:

 • Uvećanje dojki samo sopstvenim masnim tkivom – zahvat koji omogućava relativno malo povećanje ali izuzetno prirodan izgled.
 • Rekonstrukcija dojke – ima cilj da nakon delimične ili potpune mastektomije izgradi novu dojku. Rekonstrukcija se može raditi samo postavljanjem implanta, ali i kao kombinacija gde se uz njega dodaju masne ćelije dobijene liposukcijom nekog drugog dela tela. Ova kombinacija omogućava savršen prirodni izgled grudi.
 • Korekcija asimetrije dojki takođe postoji kao mogućnost rešavanja ovog problema
 • Kod muške populacije se radi lipofiling grudnog mišića, ali je to ređa intervencija. Rezultat je lepo definisan i povećan grudni mišić.
Uvećanje dojki lipofilingom
Ulepšavanje tela povećanjem dojki lipofilingom

Šake (nadlanice)

Zahvat podmlađivanja šake sopstvenim masnim tkivom u poslednje vreme je sve traženija estetska intervencija sa sjajnim rezultatima.

Prikaz šake pre i nakon lipofilinga šake
Rezultat liposkulpture šake

Zadnjica

Podizanje i preoblikovanje zadnjice lipofilingom je uglavnom rezervisano za pripadnice lepšeg pola. U zavisnosti od količine masnih naslaga u telu i željene veličine zadnjice u novom izgledu, zavisi da li će zahvat moći to da postigne, ili da li će moći da postigne samo jednom intervencijom. Konsultacija sa hirurgom rešiće ova pitanja.

Priprema zadnjice za liposkulpturu
Priprema za oblikovanje zadnjice liposkulpturom

Genitalije

U ovom slučaju estetska hirurgija stoji na raspolaganju i muškarcima. Povećanje obima penisa može se u određenoj meri postići transplantacijom sopstvene masti.

Potkolenice

Ponekad postoji urođena asimetrija potkolenica, a ponekad trauma ostavi posledice u vidu smanjivanja obima lista. Lipofiling potkolenica veoma uspešno rešava i pokriva ovaj nedostatak.

Rezultati i trajnost liposkulpture

Sopstveno salo predstavlja najprirodniji filer, rezervoar je matičnih ćelija i faktora rasta koji maksimalno pospešuju regenerativni potencijal, i to ga čini savršenim za procedure ulepšavanja lipofilingom u estetskoj hirurgiji.

Višestruke su prednosti sopstvenog sala u odnosu na druge filere:

 • Nakon zahvata dobija se potpuno prirodan izgled
 • Postignuti rezultati su dugotrajni
 • Bezbedni su – ne postoji opasnost od odbacivanja ovog tkiva jer ga organizam prepoznaje kao svoje
 • Vreme oporavka je kraće

Iako je liposkulptura nešto komplikovaniji zahvat jer se radi iz tri faze, glavna prednost je potpuno prirodan izgled i trajnost postignutog efekta.

Cene usluga i saveti za odabir estetskog hirurga

Svakako su odabir hirurga i cena zahvata najvažnije stavke kada poželite da sebi priuštite neku od estetskih procedura. Najčešće se vodimo iskustvima i preporukama nekih nama bliskih ljudi ali čak i tada treba lično da se raspitamo i istažimo reference i utiske pacijenata za određenog hirurga. Ipak, kontakt i konsultacije sa specijalistom su najbolji način da steknete svoje utiske i izgradite poverenje u lekara.

Ako tražite estetskog hirurga u Beogradu, preporuka za stručnog specijalistu sa impozantnim iskustvom i kvalifikacijama je Prof. dr Milan Jovanović.

Lipofilingom možete korigovati gotovo celo telo, a cena zavisi od vrste zahvata. Neke od cena navedenih intervencija su:

Cena rekonstrukcije dojke je 3500€

Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom – 2000€

Sve što vas zanima u vezi liposkulpture i drugih estetskih zahvata, možete pogledati u kompletnom cenovniku.

Close Menu