fbpx

Liposkulptura lica (Lipofiling) – Ulepšavanje lica masnim tkivom

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Ulepšavanje lica lipofilingom

Liposkulptura lica, odnosno ulepšavanje lica sopstvenim masnim tkivom spada u domen plastične i estetske hirurgije. Ova intervencija podrazumeva ubrizgavanje sopstvenog sala u one delove lica kojima je potrebno popunjavanje ili korekcija. Na ovaj način lice se podmlađuje, nedostaci koriguju, vraća se izgubljena svežina i tonus.

Zašto se lice sa godinama menja?

Izgled lica, odnosno njegov tonus je direktno povezan sa rasporedom masnog tkiva ispod kože. U mlađim godinama masno tkivo se nalazi na površini kože i daje volumen i jedrost licu. Najviše masnog tkiva locirano je na ivici donjih kapaka, na jagodicama, u predelu usana i obraza.

Kako godine prolaze masno tkivo postepeno nestaje iz ovih regija i pod uticajem gravitacije se povlači u donje ivice lica i vrata. Koža lica postaje tanja, suva i opuštena, nema više nekadašnju elastičnost, a lice poprima tužan, umoran i ostareo izgled.

Smanjenje masnih naslaga na licu sa godinama
Promena izgleda lica sa godinama zbog gubitka masnog tkiva

Prve promene se mogu javiti već posle 25. godine života, kada se pojavljuju fine linije bora. Svaka naredna godina nastavlja da menja strukturu kože, pa se oblik lica postepeno menja. Razlike u starenju kože kod ljudi se pripisuju različitim genetskim potencijalom sa jedne strane, i faktorima spoljne sredine i životnog stila sa druge.

Kada se najčešće radi liposkulptura lica?

Izgled lica kao kriterijum za lipofilig
Izgled kože lica u raznim životnim periodima

Za ovaj zahvat najčešće se odlučuju i javljaju dame između 35. i 55. godine života sa vidljivim borama, asimetrijama ili drugim estetskim nedostacima na licu. U tom periodu telo prestaje da proizvodi kolagen i hijaluron pa koža vidno počinje da gubi tonus, a liposkulptura lica danas igra najvažniju ulogu u ulepšavanju ovog dela tela.

Takođe se za liposkulpturu lica odlučuju pacijenti kojima telo odbija druge vrste filera, ili im se prethodno korišćeni fileri nisu pokazali kao efikasno rešenje.

Masno tkivo kao idealno rešenje

Kada se govori o raznim vrstama filera koje estetska hirurgija koristi, svi imaju svoje prednosti i mane, ali se autologne masne ćelije smatraju idealnim rešenjem. Ponekad je transfer sasvim male količine sopstvenog sala dovoljan da lice učini svežim, jedrim i podmlađenim.

Čitavo lice se može osvežiti dodavanjem masnih ćelija iz drugih delova vašeg tela. Naravno, po potrebi estetska hirurgija za još bolje rezultate kombinuje fejslifting i  liposkulpturu.

Kako se izvodi liposkulptura lica?

Zahvat liposkulpture lica ima tri faze:

 • liposukciju,
 • prećišćavanje dobijenih masnih ćelija i
 • liposkulpturiranje

Tokom konsultacija sa hirurgom određuje se koja regija je najpogodnija za liposukciju. Najčešće su to stomak ili noge.

Mast se kanilom aspirira iz tog dela tela, zatim se pročišćava i na kraju ubrizgava u željeni deo lica.

Telo prihvata 60% do 80% aplicirane masti, pa se ponekad procedura jednim svojim delom mora ponoviti tj nakon nekoliko meseci dodati još masnog tkiva.

Najčešće tretirane regije

Regije na licu koje su najčešće za lipofiling
Najčeće tretirane regiije na licu

Svako teži da što duže zadrži mladalački izgled lica, a glavna obeležja te lepote su visoke jagodice, popunjeni obrazi, glatka koža bez bora i čvrsta i lepo definisana linija donje vilice. To najbolje prikazuje tzv. trougao lepote koji se sa godinama „preokrene“.

Oblik lica kao obelezje lepote se postize lipofilingom
Trougao lepote lica – Razlika u odnosu na životno doba

Naše iskustvo pokazuje da su najčešće tretirane regije na licu:

 • Obrazi – popunjavanje ove regije masnim tkivom radi se u cilju podizanja jagodica i popunjavanja istanjene kože obraza.
 • Usne – koje takođe sa godinama gube svoj volumen mogu ovom intervencijom vratiti svoju punoću i senzibilnost.
 • Popunjavanje bora – najznačajnije bore koje pacijenti žele da popune i eliminišu su:
  • Čeone
  • Nazolabijalne (od nosa do ugla usana)
  • Marionetske bore (od ugla usana do brade)
  • Perioralne (iznad gornje usne)
  • Periorbitalne (oko očiju)

Pročitajte i: Lipofiling – Liposkulptura tela »

Prednosti ovog estetskog zahvata

Navešćemo glavne prednosti lipostrukture lica koje vam mogu pomoći da se odlučite za ovu vrstu zahvata:

 • Izuzetno prirodni rezultati
 • Dugotrajnost rezultata
 • Nema alergijskih reakcija na sopstveno masno tkivo
 • Tretman ne zahteva hospitalizaciju
 • Kratko vreme potrebno za oporavak
Lice žene pre i posle lipofilinga
Prikaz lica pre i posle liposkulpture

Rezultati i iskustva

Procedura liposkulpture lica jeste nešto komplikovanija u odnosu na ubrizgavanje drugih filera, ali su rezultati znatno bolji. Pored toga što se postiže potpuno prirodan izgled, ključna razlika u odnosu na druge filere ogleda se u trajnosti postignutih efekata.

Liposkulptura u misiji ulepšavanja lica je za mnoge osobe imala krajnje pozitivan ishod, a njihovo zadovoljstvo i naše iskustvo predstavljaju glavni izvor poverenja sadašnjim i budućim klijentima. Kontaktirajte nas i zakažite konsultaciju sa  hirurgom.

Cene

Cene liposkulpture lica zavise od regije koja se radi, ali raspon cena je od 1.000 – 1.500 eura. Pozivamo vas da pogledate i cene ostalih naših usluga.

Close Menu