fbpx

9 različitih tipova ženskih grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Najčešće vrste grudi kod žena

Ženske grudi su oduvek privlačile pažnju. Predstavljaju odličje majčinstva, ali iznad svega su simbol ženstvenosti i seksepila.

Svi znamo da postoje različiti oblici grudi, da je velik dijapazon veličina i vrste grudi kod žena, ali da li ste znali ove dve činjenice:

 1. Ženske dojke su unikatne. Ne postoje dve žene sa potpuno istim grudima, niti su dve dojke jedne žene apsulutno identične
 2. Ne postoji zvanična medicinska klasifikacija tipova grudi. Sve podele se svode na vizuelnu percepciju, odnosno subjektivni doživljaj oblika, te je spram toga  formirano nekoliko najzastupljenijih vrsta grudi.

Dakle, ponosne vlasnice jedinstvenih grudi, istražite zašto ste i kako dobili baš taj oblik grudi, pogledajte slike i otkrijte koje vrste dojki i bradavica imate, ili po čemu su ženske grudi slične a po čemu unikatne.

Šta određuje veličinu i oblik grudi kod žena?

Veličinu i oblik grudi kod žena određuje potkožno masno (adipozno) tkivo, najzastupljenije od tri vrste tkiva koje grade dojku, a to su:

 1. adipozno,
 2. žlezdano i
 3. vezivno tkivo.

Raspored i količina masnog tkiva je presudna za veličinu i oblik dojke.

Raznovrsnost ženskih grudi se ogleda u postojanju širokog spektra različitih:

 • Veličina dojki
 • Oblika grudi
 • Razmaka između dojki
 • Pozicija dojki na grudnom košu
 • Položaja i vrsta bradavica i areola

Ovi parametri se razlikuju od osobe do osobe, i to je ono što ženske grudi čini specifičnim, ali ovom prilikom se zadržavamo  na opisivanju različitih oblika ženskih grudi.

Koji oblik grudi će žena imati zavisi od sledećih faktora:

 • Genetike – na prvom mestu je ono što nasledimo, oblik grudi se  prenosi genima
 • Telesne težine – rekli smo da veličina i oblik proporcionalno zavise od količine i rasporeda masnog tkiva
 • Godina života – zategnutost kože i elastičnost se sa godinama smanjuju, kao i mišićna masa koja je ispod dojki, a gravitacija pridodaje opuštanju grudi
 • Hormona/trudnoće/dojenja – estrogen i progesteron su hormoni koji utiču na promenu oblika  grudi. Povećano lučenje ovih hormona (u trudnoći, pred mesečni ciklus, ili tokom dojenja) povećava grudi, pa se zato često primeti promena punoće i oblika grudi u ovim stanjima
 • Vežbanja – grudni mišići smešteni su ispod tkiva dojki. Vežbanjem se smanjuje masno tkivo a mišić zateže, što svakako utiče na oblik dojki
 • Medicinskih stanja i oboljenja – postoje zdravstveni problemi koji iziskuju intervencije na grudima, čime se može promeniti njihov oblik

Navedeni činioci utiču trajno ili privremeno na oblik ženskih grudi. Oni svakako određuju koji tip grudi će biti obeležje pripadnice ženske populacije.

Tipovi grudi – osnovna (opšta) podela

Ženske grudi se u narodu, pogotovo među muškom populacijom, retko definišu kao specifičan oblik,  najčešće se opisuju kao dva opšta tipa grudi:

 1. Velike grudi
 2. Male grudi

To je osnovna, najviše upotrebljavana podela, i uglavnom se koristi pri grubom i brzom opisu neke pripadnice lepšeg pola.

Međutim, ženske grudi se i te kako razlikuju po obliku, imaju svoje finese i specifične karakteristike, a mnogo preciznije se mogu opisati kroz nekoliko, tačnije 9 najzastupljenijih tipova grudi.

Najzastupljeniji oblici grudi kod žena – 9 tipova

Mora se priznati da je teško sve postojeće oblike grudi kod žena ukalupiti u jedan jedinstven broj oblika, ali se najčešće opisuju kao 9 različitih tipova.

Ako niste imali priliku da saznate koji oblik grudi imate, pogledajte slike i glavne karakteristike svih 9 tipova, sigurno će vam pomoći u otkrivanju svog „identiteta“ dojki.

 • Okrugle grudi

Ova vrsta grudi je najpoželjnija, podrazumeva okrugle grudi, poput lopte, jednako pune pri vrhu i dnu. Nazivaju se i arhetipski oblik grudi.

Okrugli oblik grudi
Okrugli oblik ženskih grudi je najpoželjniji

 

Ravnomerno popunjene i čvrste dojke mogu biti veće ili manje, i veoma su popularan oblik.  Ovaj tip grudi žene najčešće traže kada žele da rade zahvat povećanja grudi.

 • Spojene grudi

Dojke postavljene blizu centra grudne kosti, približene jedna uz drugu sa malim, ili bez  razmaka između njih, a zbog približenosti grudi centru, prisutan je razmak između dojki i pazuha.

Oblik grudi poznat kao spojene grudi
Spojene ženske grudi i prirodna linija dekoltea

 

Ovaj tip grudi takođe ima prirodnu liniju dekoltea koju dojke grade, što ih takođe čini poželjnim oblikom grudi.

 • Razmaknute grudi

Ako su dojke široko postavljene, obe su udaljene od grudne kosti, onda je to vrsta grudi pod nazivom razmaknute grudi.

Čest oblik grudi kod žena su razmaknute grudi
Kod razmaknutih grudi dojke su udaljene od centra grudne kosti

 

Bradavice su postavljene na sredini dojke i gledaju prema napred. Ovo je veoma čest oblik grudi kod žena.

 • Grudi istok-zapad (razroke grudi)

Karakteristišno za ovaj oblik grudi je da su leva i desna dojka okrenute prema bočnim stranama grudnog koša.

Razroke grudi i bradavice okrenute prema različitim stranama
Ženske dojke okrenute prema bočnim stranama grudnog koša zovu se razroke grudi

 

Bradavice gledaju prema suprotnim stranama, levo i desno, pa zato imaju još jedan naziv – razroke grudi.

 • Atletske grudi

Sam naziv asocira na mišićav tip građe žene, pa tako i grudi imaju više mišićnog tkiva, nego tkiva dojke.

Oblik grudi kod žena sa izraženom mišićnom građom je atletski tip grudi
Atletske grudi su manje, čvrste i pomalo razmaknute

 

Ovaj oblik grudi podrazumeva šire a manje dojke koje su blago razmaknute, ali su vrlo kompaktne i čvrsto stoje. 

 • Grudi u obliku zvona

Tip grudi koji je pomalo sličan okruglom, ali se radi  o težim i krupnijim dojkama. Ove grudi su uže pri vrhu, a onda se naglo šire pri dnu.

Oblik grudi kao zvono
Tip ženskih grudi u obliku zvona uglavnom podrazumeva veće dojke

 

S obzirom na njihovu težinu i veličinu, neke žene imaju problem sa pronalaženjem grudnjaka, bolovima u kičmi, povijanju tela prema napred. U takvim slučajevima zahvat smanjenja grudi postoji kao uspešno rešenje.

 • Grudi u obliku suze (kapi)

Još jedan tip grudi sličan okruglom, dno je malo punije od vrha, ali sa nežnijim prelazom.

Ženske grudi u obliku suze su često zastupljene
Čest i lep oblik grudi imaju žene čije su dojke u obliku suze

 

Donji deo dojke je puniji i zaobljeniji od gornjeg, pa se može imati lažan utisak kao da malo vise. Izuzetno česta vrsta ženskih grudi.

 • Asimetrične grudi
Dojke različite veličine su normalan oblik grudi
Nejednake grudi najčešće imaju blag stepen asimetrije

 

Potpuno normalna stvar – dve su dojke različite veličine ili oblika, šta više, teško ćete naći potpuno simetrične grudi. Najčešće je potpuno zanemarljiv stepen asimetrije, a ponekad ovaj oblik grudi stvara nelagodu kada je nesklad izražen. Ako ipak želite da svojim grudima pružite savršeno simetričan izgled, postoji nekoliko metoda korekcije asimetrije grudi.

 • Opuštene/spuštene grudi

Vrsta grudi čije vlasnice uglavnom nisu zadovoljne oblikom. Kod opuštenih grudi tkivo dojke je labavije a bradavice se nalaze na dnu, kao da gledaju prema podu.

Može postojati nekoliko vrsta opuštenosti grudi
Različiti stepeni spuštenosti dojki daju i različit oblik grudi

 

Ovakav oblik grudi može nastati zbog težine, zbog dojenja, ili zbog starenja i gubljenja elastičnosti kože. Postoji nekoliko nivoa opuštenosti grudi, tako da idu od izduženih sve do potpuno opuštenih. Ovaj problem lako rešava podizanje grudi (mastopeksija).

Pored jedinstvenog oblika grudi, koji svakako dolazi do izražaja u kupaćem kostimu ili dekoltiranoj garderobi, postoje još neke karakteristike koje ženskim grudima daju specifičnost. Ta obeležja nisu uvek izložena pogledima, ali u svakom slučaju doprinose autentičnom izgledu grudi, a to su areole i bradavice.

Areole i oblik grudi

Kao i grudi, areole imaju svoj karakterističan oblik, veličinu i boju. Svi oblici ženskih grudi, ali i sve areole su jedinstvene. Ne postoje areole koje su iste kod dve žene. Tamni deo kože koji okružuje bradavicu je poput otiska prsta, potpuno individualan i ima određene karakteristike.

Areole imaju sledeće karakteristike:

 • Sasvim je normalno da se veličina areola tokom vremena menja, posebno tokom puberteta, trudnoće i dojenja. Areole pripadaju koži dojke i podložne su rastezanju, kao i koža na ostalim delovima tela
 • Boja, odnosno pigmentisanost areola dolazi u bezbroj nijansi. Pripadnici iste etničke vrste imaju različite boje areola, što varira u zavisnosti od puti.
 • Oblik areole nije uvek savršen krug, prirodno je da bude i malo elipsast ili nepravilan 
 • Prosečan prečnik im je 4 cm. Naravno, mogu biti znatno veće ili manje. Neka istraživanja su pokazala da su u proseku areole tri puta manje od veličine dojke, a tri puta veće od veličine bradavice koju okružuju
Prosečan odnos ženske bradavice i areole spram dojke
Srazmera veličine ženske bradavice i areole u odnosu na dojku

 

Kombinacije svih navedenih karakteristika zaista daju mogućnost posedovanja unikatnih areola, a šta se dešava sa bradavicama, još jednim delom ženskih grudi?

Vrste bradavica na grudima

Ženske bradavice slede obrazac vezan za ženske dojke i areole a to je pravilo jedinstvenosti. Dakle, bradavice na dojkama su potpuno autentične.

Ženske bradavice se razlikuju po:

 • Obliku
 • Veličini
 • Boji
 • Smeru rasta

Navešćemo 3 najzastupljenije vrste bradavica na ženskim grudima:

 1. Normalne/Izdignute bradavice – stoje pravo iznad areole i uspravne su i bez stimulisanja
 2. Ravne bradavice – postavljene su u ravni sa areolom, ne štrče, a prilikom stimulacije se izdižu
 3. Uvučene bradavice – potpuno suprotno od izdignutih, postavljene su na unutra, ispod nivoa areole

Nije retkost da kod žena postoji kombinacija navedenih vrsta – na primer, jedna bradavica može biti izdignuta, druga ravna, ili bilo koja druga kombinacija ove tri vrste

Najzastupljenije ženske bradavice na grudima
Tri najčešća tipa ženskih bradavica

 

Pored navedene podele koja se odnosi na veličinu i smer bradavica, spomenimo još neke uobičajene osobine, odnosno kakve još  ženske bradavice mogu biti:

 • Neravne – postoje sitne kvržice na bradavicama
 • Natečene – i areola i bradavica su izdignute, kao natečene
 • Maljave – normalno je i prisustvo dlaka oko bradavica
 • Prekobrojne – drugim rečima postoji i treća bradavica, nije tako česta, ali spada u uobičajene
 • Izbočene/štrčeće – bradavice koje su bez stimulacije duže i više štrče iznad areole nego normalne/izdignute

Nakon svih opisa i slikovitih prikaza različitih oblika ženskih grudi,  potpuno je jasno da nisu sve žene iste, već su vrlo jedinstvene. Grudi jedne žene se zahvaljujući velikodušnosti prirode mogu pohvaliti velikim spektrom oblika dojki, areola i bradavica.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu