fbpx

Zašto žene imaju male grudi i da li je to problem ili prednost?

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Da li su male grudi problem?

Evidentno je da se ženske grudi, kao veoma bitna sekundarna polna karakteristika, razlikuju od osobe do osobe. Veličine ženskih grudi su neiscrpna tema za razmenu ili sukob mišljenja, pogotovo ako su u pitanju male grudi i problemi i prednosti koje imaju. Jedni ih obožavaju, a drugi bi sve dali da su bar broj ili dva veće. Od čega uopšte zavisi da li će žena imati male grudi?

Zašto neke žene imaju male grudi?

Ovo je pitanje koje se može postaviti za bilo koji deo tela, jer smo svi jedinstveni i imamo samo svoju veličinu nosa, ušiju, prstiju, pa tako i grudi. Kao što neko ima mali prćast nos, tako neke žene imaju male grudi. Ali, postoje li uzroci zašto su male grudi takve?

Rast grudi kod devojčica kreće sa početkom puberteta, tokom kojeg je normalno da se dojke neravnomerno razvijaju. Jedna poraste brže, a potom je druga postepeno dostiže, i to svakako nije razlog za brigu.

Njihov rast se završava oko 18. godine, kada možemo smatrati da su grudi završile rast i dostigle svoju punu veličinu. Tada već kreću pitanja i traži se uzrok zašto su nam male grudi.

Ovo je pitanje na koje nam jedini pravi odgovor može dati medicinsko stanovište.

Prvo, ako pogledamo građu dojke, ona je ista kod svih žena, u osnovi je žlezdano i masno tkivo.

Genetika određuje male grudi
Ako prethodne generacije imaju male grudi, njih će naslediti i naredne

Pošto je veličina mlečnih žlezda približno ista, logično se nameće zaključak da veličinu dojki određuje masno tkivo. Više potkožnog masnog tkiva – veće grudi.

Drugo, veličinu grudi određuje i nasleđe. Ako su žene iz prethodnih generacija u vašoj porodici imale male grudi, velika je verovatnoća da i vas očekuje takav izgled poprsja.

To su osnovna dva parametra koja određuju da li ćete imati male grudi, ali pogledajmo da li pored ovih fizioloških odrednica postoje i neka zdravstvena stanja koja determinišu rast grudi.

Da li zdravstveno stanje utiče na rast grudi?

Rast grudi tokom puberteta uslovljen je svakako nivoom hormona, pa tako odstupanja u fiziološkom lučenju istih utiče na to da grudi ostanu manje, i ne dostignu genetski predodređenu veličinu.

Dva hormona čije je prisustvo u krvi najviše odgovorno za rast grudi su:

 1. Estrogen i
 2. Hormon štitaste žlezde

Smanjeno lučenje ovih hormona doprinosi da žene imaju manje grudi.

Moramo dodati da je naučno potvrđeno da psihološki poremećaji i konstantno prisutan stresnepovoljno utiču na razvoj i veličinumlečnih žlezda, što utiče da volumen dojki bude manji.

Takođe, postoje neka urođena stanja, tzv. kongenitalne anomalije, koje odlikuje delimično ili potpuno odsustvo tkiva dojke, ali to ostavljamo za druge, stručne teme.

Da li postoje male ili čak premale grudi?

Kao što smo napomenuli, neke kongenitalne anomalije uzrokuju mikromastiju ili čak amastiju, i jedino u tom slučaju možemo govoriti o premalim i nepostojećim grudima.

Ako govorimo o zdravim ženskim grudima, njihova lepota i veličina su isključivo u oku posmatrača.

Ne postoji medicinski parametar prave idealne veličine dojki pa da možemo u odnosu na njega okarakterisati da li devojka ili žena ima male grudi. Nejčešće su to nametnuta merila od strane raznih vizualnih medija, društva i podneblja u kojem žena živi.

I uz male grudi sreća je zagarantovana
Male ili premale grudi ćete imati jedino ako vi tako mislite

Dakle, male grudi imaju samo one žene koje za sebe misle da ih imaju. Stav i odnos prema svom telu i izgledu najviše utiče na to da li će vaše male grudi biti izvor kompleksa ili samopouzdanja.

Manje poprsje ali veliko samopouzdanje

Male grudi imaju velike prednosti
Budite zadovoljne i svesne velikih prednosti malih grudi

Žene svesne svih svojih kvaliteta nevezanih isključivo za veličinu grudi, lako prihvataju i prepoznaju prednosti svojih malih grudi. Kao što velike grudi imaju prednosti, tako i male grudi imaju i te kako dobre strane.

Ako ste vlasnica malih grudi, ponosno ih isprsite, imajte veliko samopouzdanje i budite  zadovoljne, tada niko na vama neće uočiti kolike su vam grudi, već će biti opčinjeni vašim sjajem i harizmom koju posedujete.

Male grudi su veliki adut u vašem životu, nezavisno od različitih mišljenja da li je bolje imati male ili velike grudi.

Kamen spoticanja – da li jeste ili nije bolje imati male grudi?

Neko obožava male grudi a neko ne
Smatrate li da su male grudi razlog za sreću ili tugu?

Definitivno male grudi izazivaju mnogo više negodovanja od strane njihovih vlasnica, nego što to prouzrokuju velike, iako velike grudi i problemi koje donose nisu zanemarljivi.

Da bismo lakše odlučili da li su male grudi problem ili prednost, pogledajmo koje činjenice ne idu u prilog malim grudima, a koje idu.

Male grudi – problemi

Problemi malih grudi
Male grudi i problemi koje sa sobom nose

Problem sa malim grudima u najvećem broju slučajeva potiče iz sopstvenog nezadovoljstva veličinom poprsja, a ne zbog fizičkih problema koje male grudi mogu izazvati. Poznato nam je da razočaranost u sebe i svoj izgled predstavlja izvor nespokojstva i frustracije kod svih ljudi, ali je to posebno izraženo kod pripadnica lepšeg pola.

Problemi koje male grudi mogu doneti jednoj ženi su sledeći:

 • Osećaj da nisu žene u pravom smislu reči
 • Osećaj da nisu i nikada neće biti privlačne
 • Često su prisutni kompleksi zbog malih grudi
 • Briga da male grudi neće ispuniti funkciju dojenja bebe
 • Strah od ponižavanja i izrugivanja okoline
 • “Dopunjavanje” grudnjaka raznim pomoćnim materijalima da bi izgledale bujnije

Interesantno je reći da male grudi pripadnice ženskog pola doživljavaju kao problem tokom adolescencije i u mlađim godinama, kada sa razvojem tela i oblina žele što bolje i uočljivije ženske atribute. Ove osetljive godine mnoge prirodne stvari reflektuju kao problem.

Da li male grudi zaista mogu biti izvor ovolikih problema? Sigurno je samo da ne treba da budu, jer one imaju tako puno dobrih strana.

Male grudi – prednosti

Male grudi mogu razočarati ili fascinirati
Da li ćete patiti zbog malih grudi ili uživati uz njih, zavisi samo od vas

Koliko je opušteniji i lakši život uz manje grudi biće sigurno jasnije kada vidite koliko one imaju benefita, počevši od jednostavne činjenice da žene sa malim obimom grudi zaokupe muškarca govorom, osmehom, on ih sluša, gleda u oči i posvećuje im punu pažnju u komunikaciji. Žene vole da centar pažnje sagovornika ne bude usmeren na njihov dekolte.

Sažmimo koje su to sve prednosti malih grudi:

 • Nemate osećaj dodatnog tereta koji stalno morate nositi kao kada imate velike grudi.
 • Samim tim izbegli ste bolove u vratu, ramenima i leđima.
 • Lako vam je trčati, vežbati, skakati.
 • Tokom spavanja možete se vrteti bez nameštanja grudi i spavati na stomaku.
 • Male grudi se teže mogu “obesiti” zbog gravitacije tokom godina te vam se smeši duži mladalački izgled.
 • Izbor grudnjaka je velik, a ako ne želite grudnjak možete slobodno hodati bez njega.
 • Uvek ćete izgledati pristojno obučeni i biti sigurni da vam dugme na košulji neće odleteti.
 • Istraživanja su pokazala da žene sa malim grudima najviše privlače muškarce koji su intelektualno i finansijski zreli.
 • Druga istraživanja su potvrdila da takve žene više uživaju tokom intimnih odnosa, jer su male grudi osetljivije na dodire.

Male grudi i prednosti koje imaju se sve više uočavaju kako godine prolaze i žena sazreva, kada se menjaju prioriteti i prihvata i uvažava svoje telo. Najveći broj žena zaista voli svoje male grudi koje dugo ostaju čvrste i lepe, dok manji broj priželjkuje veći obim i bujniji dekolte.

Šta savetovati ženama koje ipak žele da svoje manje dojke uvećaju?

Predlozi za one koje žele da ulepšaju svoje male grudi

Ako su vam male grudi problem, povećajte ih
Kada želite svoje male grudi da ulepšate povećanjem, mogućnosti su velike

Ako spadate u onu grupu žena kojima su male grudi problem i uzrok nezadovoljstva, imamo za vas dobru vest. Svoje male grudi možete uvećati zahvaljujući dostignućima estetske i plastične hirurgije.

Povećanje grudi može ići od neznatnih ali uočljivih promena, do uvećanja dojki od nekoliko brojeva. Pored toga što morate imati punih 18 godina, potrebno je da ispunite još neke uslove o kojima se dogovarate na zakazanoj konsultaciji sa estetskim hirurgom.

Put od malih grudi koje doživljavate kao problem do željenih grudi koje će vas ulepšati je kratak. Ostvarite kontakt sa ordinacijom i saznajte sve što vas zanima.

Ako spadate u žene kojima su male grudi prednost i ponosne ste na svoje male grudi, vi ste divna vest. Uživajte u svom izgledu i uvek budite srećne i zadovoljne u svojoj jedinstvenosti!

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu