fbpx

Kako povećati grudi u pubertetu?

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Devojke žele povećati grudi u pubertetu

Period puberteta karakterišu značajne psihičke, socijalne, i posebno fizičke promene. Mladi su u ovom periodu veoma osetljivi po pitanju fizičkog izgleda, te svako odstupanje od društveno poželjnog ili nametnutog izgleda dovodi do velikog nezadovoljstva. Tinejdžerke u ovom osetljivom periodu najveću muku muče sa rastom i veličinom svojih grudi, a veliki broj mladih devojaka zbog toga često postavlja pitanje kako povećati grudi u pubertetu.

Rast i razvoj grudi u pubertetu

Početak puberteta i fizičkih promena kod devojčica varira između 8. i 13. godine života, pa se stoga prvi vidljivi znaci razvoja grudi ne javljaju u isto vreme kod svih.
Rast grudi započinje kada jajnici krenu da proizvode i luče hormon estrogen, koji ima veliku ulogu u nakupljanju potkožnih masti u tkivu dojke.
Prvi znak promena je formiranje kao kuglice ispod bradavice, a nastavlja se porastom veličine i promenom boje areole, tj. kruga oko same bradavice. Nakon ovih promena dojke na dalje nastavljaju da se uvećavaju do postizanja genetski predodređene veličine.

Uvećanje grudi tokom puberteta
Rast i razvoj grudi ima svoje faze i ne traje kod svih devojaka isto

Kao što je različito vreme početka rasta grudi, tako se i završetak razvoja i postizanje njihove definitivne veličine ne može precizirati. Kod nekih devojčica ceo proces može trajati 4 godine dok se kod drugih može prolongirati i na 8 godina. Smatra se da završetak puberteta i svih promena fizičkog izgleda normalno može varirati i do 20. godine života.

U svakom slučaju postoje velike varijacije u trajanju razvoja grudi, dok završetak rasta donosi različite veličine grudi, što prvenstveno zavisi od genetskih predispozicija, a potom od telesne težine, odnosno količine potkožnog masnog tkiva. Veća količina masnoća u tkivu dojki daje im svakako veći volumen, što naravno ne znači da je to rešenje kako povećati grudi u pubertetu, jer to može dovesti do određenih zdravstvenih tegoba.

Normalno je da u ovom razdoblju burnih promena i prenaglašenih emocija, tinejdžerke odreaguju nezadovoljstvom na svoje novo telo, i dolaze u iskušenje da promene svoj fizički izgled, pogotovo veličinu grudi.

Devojke dolaze u iskušenje da povećaju grudi tokom puberteta
Devojke su u pubertetu često nezadovoljne svojim grudima i žele da ih povećaju

Zašto tinejdžerke traže način kako povećati grudi u pubertetu?

Brze promene fizičkog izgleda u pubertetu donose velike psihičke izazove suočavanja sa slikom novog tela. Tinejdžerke upoređuju svoje grudi sa izgledom grudi kod vršnjakinja, rođakinja ili devojaka prikazanih u popularnim vizuelnim medijima.

Nepodudaranje sa veličinom grudi koje su uzor, kod psihički i emocionalno još uvek nezrelih devojčica donosi problem podcenjivanja sebe i gubitka samopoštovanja, te traženje rešenja za povećanje obima poprsja.

Navedimo tri primera iz života koja tinejdžerkama podstiče želju za povećanjem grudi:

 1. Devojka čije grudi nisu porasle koliko bi ona želela, pokušaće da “ispravi” stvar tako što će nositi veći grudnjak i ubaciti umetke. Kada se pojavi u svom društvu dobijaće komplimente na račun izgleda što će biti sasvim dovoljno da učvrsti njeno uverenje da je privlačnija i primećenija u društvu ako ima veće grudi.
 2. Kada tinejdžerka obožava neku slavnu ličnost koja ima bujnije grudi, želeće da izgleda tako. Potreba za postizanjem izgleda svog idola dovešće do želje za povećanjem grudi. U tom životnom periodu sasvim dovoljan razlog da zaželi takvu promenu.
 3. Na časovima fizičkog vaspitanja, devojčice se presvlače. Moraju se skinuti i tom prilikom njihovo poprsje vide drugarice. Pubertet kao “lude godine” odlikuje zadirkivanje, prebacivanje i konkurentnost među drugaricama. Svako podsmevanje zbog manjih grudi dovešće do još veće želje za njihovim povećanjem.

Dakle, osetljivost po pitanju manjih grudi u pubertetu lako dovodi do želje za uvećanjem istih, jer tinejdžerke smatraju da će ovim potezom sebi doneti bitne promene.

Želja za povećanjem grudi u pubertetu može biti isprovocirana odnosom drugara
Podsmevanje zbog manjih grudi, u pubertetu može biti razlog što devojka želi povećati grudi

Kakve promene mlade devojke priželjkuju i očekuju ako povećaju grudi tokom puberteta?

Najznačajnije promene koje bi tinejdžerke očekivale kada bi povećale grudi možemo posmatrati kao unutrašnje i spoljašnje, odnosno promene koje se odnose na doživljaj sebe i na odnose sa okolinom.

Promene koje bi očekivale u psiho-socijalnim interakcijama su:

 • Viši nivo samopouzdanja
 • Veća sigurnost u pojavljivanju bilo gde u društvu
 • Lepši izgled u dekoltiranim bluzama i haljinama
 • Bolji odnos u romantičnim ili intimnim vezama
 • Lakše i brže sklapanje većeg broja prijateljstava
 • Veća popularnost u društvu
Lakše sklapanje prijateljstava jedan je od razloga za povećanje grudi u pubertetu
Tinejdžerke žele povećati grudi i zbog veće popularnosti među vršnjacima

Mora se priznati da su samopoštovanje i samopouzdanje bitni faktori u izgradnji ličnosti tokom puberteta, ali svakako treba uzeti u obzir da moraju biti sagledani razvojni, psihološki i regulatorni aspekti za povećanje grudi u ovom periodu, pri čemu se misli na mogućnost uvećanja zahvatom estetske hirurgije. Do tada se treba poslužiti nekim malim trikovima koji će bar malo, ali prirodno povećati grudi u pubertetu.

Postoje trikovi kako prirodno povećati grudi u pubertetu

Šta podrazumeva prirodno povećanje grudi? Sve ono što možete uraditi da ih učinite bujnijim ali bez hirurgije. Jedno je sigurno – ovim putem mogu se dobiti minimalni pomaci, ali se izbegne totalna anestezija, rez ili ožiljak.
Uvek je bilo i biće razmatranja kako povećati grudi – hirurgijom ili prirodno, ali pubertet kao period razvoja jednostavno iziskuje prirodan način.
Pomenimo neke:

 • Nošenje grudnjaka sa umetcima može vizuelno unaprediti vaš dekolte. To je trik koji veliki broj devojaka koristi, i to veoma uspešno. Ionako vam grudi još uvek rastu i biće sigurno do kraja puberteta veće, ali ova sitna varka će pomoći da premostite taj period.
 • Vežbajte grudne mišiće. Kada mišić dobije na volumenu on će isturiti vaše grudi.
 • Nemojte nasedati na marketinške trikove o kremama za povećanje grudi, to nikada nije dalo rezultate!
 • Jedite dosta proteina jer oni ulaze u sastav hormona neophodnih za rast (meso, jaja, grčki jogurt)
 • Jedite hranu bogatu fitoestrogenima (orašasti plodovi, mleveni lan, karfiol, kelj, brokoli, mahunarke) ali smanjite unos hrane koja aktivira testosteron (ugljeni hidrati, začinjena hrana, grickalice)
 • Slikajte sebe iz pravog ugla jer iluziju većih grudi dobićete kada kameru telefona postavite malo iznad, ruke pritisnete uz telo i eto lepog dekoltea.
 • Hodajte sa ispravljenim leđima, podignite glavu i ramena zabacite nazad. Videćete,vaše grudi će biti isturenije i veće, a vaš stav će vam dodati i sigurnost.
Položaj tela je velika pomoć da grudi izgledaju veće
Odličan trik za bolji i veći izgled grudi je uspravan stav i isturen grudni koš

Verujemo da će ovi saveti tinejdžerkama puno značiti i da će ih rado poslušati, ali ako imate poverenja jedino u hirurške metode povećanja grudi pročitajte u nastavku šta estetska hirurgija misli o tim zahvatima tokom puberteta.

Povećanje grudi kod tinejdžerki i stavovi estetske hirurgije

Estetska hirurgija nudi veliki broj intervencija za povećanje ili augmentaciju grudi. Indikacije za zahvat mogu biti različite, ali kada se radi o tinejdžerkama, procena i saglasnost za operaciju u ovom periodu je izuzetno kompleksna.

Kako trajanje puberteta varira, tako rast grudi nije završen kada devojka misli da jeste, već one mogu da krenu da rastu kada se izgubi svaka nada. Zato se povećanje grudi u estetske svrhe kod mladih devojaka ne rade.

Zašto estetski hirurzi ne odobravaju zahvate pre 18. godine života

Sa medicinskog stanovišta, ono na čemu hirurzi insistiraju za operaciju povećanja grudi je da postoji fizička i emocionalna zrelost devojke.
Razvojna ranjivost zahteva pažljivo razmatranje fizičke, psihološke i kognitivne zrelosti za operaciju, a preporučuje se i saradnja sa stručnjacima za mentalno zdravlje dece i omladine.

Razvojna zrelost je presudna za estetsko povećanje grudi
Za povećanje grudi zahvatima estetske hirurgije potrebno je mnogo više od samo želje za lepšim izgledom

Šta je sve potrebno sagledati u okviru ovih parametara sazrevanja ličnosti, a što potkrepljuje stav hirurga za neodobravanje zahvata u pubertetu:

 • Fizička zrelost uključuje kompletno završen rast i razvoj i postizanje zrelosti grudi, što se ne može postići pre 18. godine života.
 • U mladim godinama nedostaje mogućnost da se razmotre i sagledaju kratkoročne i dugoročne posledice operacije. Postoje studije razvoja mozga u pubertetu, koje ukazuju da kognitivne sposobnosti, koje uključuju sposobnost razmatranja dugoročnih posledica za svoje postupke, nisu razvijene do ranih ili srednjih 20-tih godina!
 • Tako mlade devojke uglavnom nemaju realnu percepciju operacije i ishoda.
 • Često nisu svesne da fizički oporavak podrazumeva i bol.
 • Tinejdžerke imaju školske i vanškolske obaveze koje ne mogu pohađati u periodu oporavka.
 • Postoje ograničenja u sprovođenju sportskih i društvenih aktivnosti i do 6 nedelja.
 • Minimalna je, ali uvek postoji mogućnost komplikacija.
 • Povećanje grudi u tako ranim godinama verovatno bi zahtevalo kasnije reoperacije i kontinuirani nadzor.
 • Uvek postoji zabrinutost za dalji razvoj dojki, a promene u telesnoj težini u pubertetu mogu ugroziti postoperativne estetske rezultate.
 • Često se dešava da povećanje grudi tokom puberteta bude ideja roditelja, koji na ovaj način žele da “pomognu” detetu da dobije na samopouzdanju, što tinejdžerka prihvati kao svoju želju. Taj “transfer želje” kasnije, u daljem psihofizičkom razvoju kada devojka definiše svoje želje, može imati loše posledice i dovesti do kajanja i nezadovoljstva učinjenim.
  Potpuno je jasno zašto se povećanje grudi u pubertetu iz čisto estetskih razloga ne radi pre punoletstva.
  Naravno izuzetak uvek postoji, estetski zahvat povećanja grudi izuzetno retko se nekada ipak mora uraditi u razvojnom periodu tinejdžerki. To je neka sasvim druga priča o zahvatima iz medicinski indikovanih razloga.

Izuzetno retke indikacije za uvećanje grudi u pubertetu

Na kraju ćemo se kratko osvrnuti na hirurško povećanje grudi u pubertetu koje se vrlo retko radi iz zdravstvenih razloga.
Medicinske indikacije za ovu intervenciju mogu biti:

 • Korekcije urođenih deformiteta
 • Izrazite asimetrije
 • Urođeni ili traumatski defekt jedne ili obe dojke
 • Hipoplastične anomalije dojke
 • Tubularni defekti

Ali ovo su ipak izuzetno retki slučajevi i zahvati estetske i plastične hirurgije u pubertetu devojke.

Birajte zdravlje a ne veličinu grudi

Na kraju cele priče samo bismo istakli jednu činjenicu – zdrave grudi su najlepše grudi, nemojte biti opterećeni njihovom veličinom tokom puberteta.
Dopustite prirodi da uradi ono što je do nje i sačekajte da vidite svoje grudi kada se završi kompletan rast i razvoj, kada vaša ličnost i vaše telo dobiju svoju punu zrelost.
Ako i tada budete želeli da povećate grudi, znajte da nakon puberteta konačno dolazi vreme za promene po vašoj želji.
Najbolje je kada ste u mogućnosti da imate i zdrave grudi i veličinu po svojoj zamisli!

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu