fbpx

Kako povećati grudi – hirurgijom ili prirodno, za 5 dana ili preko noći

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Moguće je dobiti veće grudi za 5 dana

Iskustva stečena tokom dugogodišnjeg rada nam govore da je jedno od najčešćih pitanja koje žene postavljaju pitanje “kako da povećam grudi?”, tj. da li je za to baš neophodna estetska operacija ili se takav cilj može ostvariti i prirodnim putem. Osim toga, ženama je od interesa vremenski interval u kojem se očekuje ostvarenje tog cilja – da li se i kako grudi mogu povećati za 5 dana ili čak i za kraće vreme – preko noći tj. praktično odmah.

Kako povećati grudi

Kako povećati male grudi može biti briga koja će ženu pratiti godinama, s obzirom da je građa i priroda dojki takva da se one razvijaju decenijama, od začeća pa sve do ženine trudnoće. Veličina je samo jedna od njihovih mnogobrojnih karakteristika, ali je zbog uticaja bioloških faktora, društvenih normi, kao i ličnog estetskog stava žene prema njima ujedno i jedna od najvažnijih.

Zbog navedenih razloga, značajan broj žena nije zadovoljan veličinom svojh grudi (koju smatraju nedovoljnom), žele da ih povećaju i uživaju u svim benefitima koje velike grudi pružaju. Dve osnovne grupe metoda za koje se mogu odlučiti ukoliko žele veće grudi jesu: estetska operacija sa ugradnjom silikonskih implanta i prirodne metode.

Veće grudi su želja mnogih devojaka i žena
Do većih grudi se može doći različitim metodama

 

Kako povećati grudi za 5 dana

Ako vam je iz bilo kog razloga vreme na raspolaganju ograničeno (godišnji odmor, limitirane mogućnosti odsustvovanja sa posla, fiksni termini putovanja i drugi), apsolutno je izvodljivo da za pet dana dobijete željeni rezultat – veće grudi. Vreme koje ćete izdvojiti za konsultacije sa estetskim hirurgom, preoperativnu procenu i pripremu, sam zahvat i inicijalni postoperativni oporavak po pravilu će se moći uklopiti u zadati petodnevni interval.

Ugradnja silikona je brza i efikasna metoda za uvećane grudi
Operacija ugradnje silikonskih implanta je sigurna, brza i efikasna metoda za dobijanje većih grudi

 

Kako se realni i trajni rezultati za kratko vreme mogu postići jedino zahvatom hirurga, napomenimo da se veće grudi, osim korišćenjem implanta, mogu dobiti i određenim alternativnim operativnim tehnikama poput korišćenja sopstvenog masnog tkiva ili filerima. Ali ugradnja implanta vam nudi široki spektar vrsta i veličina silikona.

Kako povećati grudi odmah

Tehnike koje se bave odgovorom na pitanje “kako povećati grudi preko noći?” ili “kako povećati grudi odmah?” kod žena se zapravo ne odnose na njihove stvarne mere, već se odnose na određene savete i trikove kako da grudi izgledaju, tj. deluju veće.

Neki od tih saveta za koje postoje svedočenja da su efikasni su:

 • pravilno držanje tela, pogotovo u ramenima i gornjem delu leđa,
 • nošenje brushaltera optimalne veličine,
 • korišćenje haltera koji imaju funkciju podizanja grudi (push-up ili sa ulošcima),
 • nošenje komotne odeće sa našivenim ukrasima koji prate konture grudi i čine ih vizuelno većima.
U dobrom brusu, male grudi mogu da deluju veće
Pravilan izbor brushaltera jedan je od odgovora na pitanje kako povećati male grudi vizuelno

 

Zajedničko za sve navedeno jeste da su tesni (ali i preveliki) brushalteri, kao i uska odeća koja prekriva i pritiska grudi nepoželjan izbor ukoliko želite da vam one deluju veće.

Kako povećati grudi bez silikona

Već smo nagovestili da se grudi mogu učiniti realno većima i bez ugradnje silikonskih implanta. U pitanju su proverene alternativne operativne tehnike iz domena plastične hirurgije, a da li će se i za koju od njih hirurg eventualno odlučiti zavisi od više faktora poput izgleda dojki, veličine, količine tkiva u njima, čvrstine/opuštenosti i drugih parametara.

Tehnika kojom se dojke nadopunjuju sopstvenim masnim tkivom (lipofiling) koristi se kod žena koje žele da delimično uvećaju svoje  grudi, ali akcenat stavljaju ne toliko na veličinu koliko na željeni oblik ili korekciju asimetrije. Korišćenjem sopstvenog masnog tkiva, dobija se željeni oblik grudi uz korekciju njihove veličine.

Korišćenje filera za ove svrhe ima ograničeno polje primene i koristi se za minimalnu korekciju oblika grudi ili dobijanja osveženog – mladalačkog dekoltea.

Za sve one devojke i žene koje bi želele veće grudi i koje se pitaju kako povećati grudi bez operacije, na raspolaganju stoje i razne prirodne metode.

Kako povećati grudi prirodno

Precizan dijetetski režim za veće grudi
Prirodne metode za veće grudi umnogome se zasnivaju na unosu određenih namirnica i biljnih preparata

 

Odgovor na to kako imati veće grudi može da pruži i ono što nas prirodno okružuje. Širom sveta se primenjuju najrazličitije naturopatske tehnike kojima žene nastoje da na prirodan i zdrav način ostvare cilj dobijanja većih grudi.

Iako zapadna medicina ne pruža posebne dokaze o efikasnosti korišćenja lekovitog bilja za ove namene, milioni žena su podelili svoje pozitivne utiske i iskustva o preparatima na bazi sledećih biljaka:

 • Testerasta palma ili serenoja (Serenoa repens)
 • Komorač (Foeniculum vulgare)
 • Kava (Piper methysticum)
 • Divlji jam (Dioscorea villosa)
 • Konopljika (Vitex agnus-castus)
 • Crni kohoš (Actaea racemosa)
 • Piskavica (Trigonella foenum-graecum)

Dve su bitne napomene u vezi sa korišćenjem biljnih preparata za bilo šta, pa i za trud uložen u veće grudi: pre korišćenja bilo kojeg od njih – a naročito onih koji se uzimaju oralno – potrebno je prethodno konsultovati se sa lekarom jer ono što je lekovito za neke ljude može biti opasno i ugrožavajuće za druge; najzad, poželjno je držati se proverenih receptura za pripremu bilja, a kao glavni izvor za to mogu da posluže forumi, lične ispovesti i iskustva drugih žena koje su imale uspeha u ostvarenju svojih želja.

Kako povećati grudi masažom, ishranom, kremama

Povećati grudi na prirodan način je cilj do koga može da se dođe na različite načine. Osim oralnog unošenja biljnih preparata u organizam, mnoge žene se odlučuju na korišćenje biljnih krema, losiona, tinktura ili gelova koje sadrže aktivne supstance, a koje se nanose i utrljavaju lokalno.

Kreme, losioni, gelovi na bazi bilja jedna su od metoda na raspolaganju
Cilj se može pokušati ostvariti nanošenjem lokalnih preparata na bazi biljaka

 

Iako je diskutabilno svrstavati ih u prirodne preparate, kreme koje sadrže estrogen pokazale su se kao delimično efikasne.

Povećati grudi masažom se preporučuje kao besplatna, svakoj ženi uvek dostupna i savršeno bezbedna tehnika. Iako se potencijalni efekti najčešće opisuju kao skromni (ili nepostojeći), samomasaža grudi svakako prija i deluje pozitivno na raspoloženje žene.

Iako skromnog potencijala u vezi sa rastom grudi, samomasaža deluje blagotvorno
Čak i ako efekti u vidu rasta izostanu, samomasaža deluje blagotvorno na grudi

 

Povećati grudi ishranom je složen, ali izazov koji može da ima višestruke pozitivne efekte ne samo po grudi, već i po ukupno zdravlje i raspoloženje žene. Šta jesti kada se grudi žele povećati je, međutim, osetljiva tema jer je neophodno ukombinovati unos zdravih, a kaloričnijih namirnica.

Kako povećati grudi posle dojenja je posebno potpitanje, s obzirom na činjenicu da se posle trudnoće i perioda laktacije grudi ponovo menjaju, smanjujući se i ujedno gubeći u određenoj meri svoj volumen i elastičnost, dok ukupni kilogrami često ostaju. Sve ovde opisane tehnike i metode stoje na raspolganju i ženama koje se nalaze u toj životnoj etapi.

Pošto su grudi sačinjene mahom od masnog tkiva, žene koje su mršavije često imaju grudi čija se veličina može povećati uvećanjem ukupne telesne mase (kilaže). Naravno, dobijanje na težini nije naročito popularna ideja i zato se preporučuje veoma pažljiva i postepena primena ove tehnike. Okvirno možemo da kažemo da je ishrana metoda gde se neki rezultati upita kako povećati grudi za mesec dana mogu primetiti upravo u tom periodu.

Umesto naglog dobijanja kilograma, savetuje se postepeno povećanje mase uz čestu samoprocenu dobijenih rezultata. U zavisnosti od genetskih predispozicija, nekim ženama će višak kilograma “otići” u zadnjicu ili stomak, bez efekta na grudi i u tom slučaju je za njih ova tehinka neučinkovita.

Pri dobijanju na masi, od posebnog je značaja pravilan izbor namirnica. Uz izbegavanje brze hrane, slatkiša i drugih namirnica sa visokim glikemijskim indeksom i nezdravim mastima, trebalo bi unositi hranu bogatu proteinima i zdravim mastima. Čak i da očekivani efekti po grudi izostanu, promena u režimu ishrane delovaće pozitivno po organizam žene.

Ishrana je jedan od proverenijih odgovora na pitanje kako povećati grudi
Dobijanje na kilaži treba da bude postepeno i uz konzumiranje zdravih namirnica

 

Kako povećati grudi vežbama

Vremenom su osmišljene mnoge tehnike vežbanja usmerene ka tome da se grudi uvećaju. Ove tehnike nisu mit ili lažna priča jer su bazirane na osnovnoj premisi da se grudi na telu žene nalaze direktno na grudnim (pektoralnim) mišićima. Jačanjem upravo tih mišića, ne utiče se samo na veličinu grudi, već i na njihovu čvrstinu i teksturu, uz eliminaciju pojave da grudi bez mišićne potpore počnu da vise.

Vežbama se omogućava pravilno držanje figure i poprsja žene
Vežbe grupe grudnih mišića direktno pozitivno utiču na izgled grudi

 

Iako najvažniji, grudni mišići nisu jedini u fokusu. Pored njih, vežbama bi trebalo jačati i leđne i mišiće koji drže ramena. Time se ostvaruje poboljšanje u držanju pravilne figure tela, što ima vizuelni efekat i na veličinu grudi.

Jaki leđni mišići daju dobro držanje tela
Pri izboru režima vežbi, leđni mišići ne smeju biti izostavljeni

 

Mnoge žene osećaju bojazan da bi im ove vežbe mogle prouzrokovati suprotan efekat – da će im od mišićne mase uvećane vežbama snage grudi biti umanjene, a figura grublja, “muškobanjastija”. Ovaj strah je neopravdan iz jednostavnog razloga što ženski organizam ne luči dovoljne količine muškog hormona testosterona koji je neophodan za veću mišićnu masu.

Još jedan uobičajeni mit je da je moguće povećati ili redukovati mišiće ili masne naslage na tačno određenom mestu na telu. Na žalost, takvo “ciljano” mršavljenje ili uvećanje mase nije moguće.

Grudi se mogu povećati zbog nekih lekova

Određeni medikamenti mogu kao nuspojavu uzrokovati da grudi budu veće. Najčešći među njima su pilule za kontracepciju. Te pilule se svakako uzimaju isključivo po savetu ginekologa i nikada se ne smeju koristiti samo radi uvećanja grudi!

Drugi farmakološki preparati na bazi estrogena mogu izazvati istu uzgrednu pojavu u vezi sa veličinom grudi i oni se propisuju u različitim stanjima žene – tokom menopauze, tokom procedure vantelesne oplodnje itd.

Slične efekte mogu prouzrokovati i lekovi na bazi progesterona, kao i neki (SSRI) antidepresivi.

Dilema: do većih grudi hirurgijom ili prirodno?

Odgovor na dilemu je na kraju prilično jasan. Ukoliko želite trajne i sigurne efekte u veoma prihvatljivom vremenskom roku, na raspolaganju su vam hirurške tehnike sa ugradnjom silikona ili alternativne operativne tehnike (bez silikonskih implanta).

Ako vam operacija nije u fokusu, možete probati sa prirodnim tehnikama čiji efekti mogu biti skromni ili nepostojeći, uz napomenu da je za većinu njih neophodan veliki trud, strpljenje i upornost.

Ugradnjom silikona brzo i efikasno do većih grudi

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu