fbpx

Veličine grudi kod žena

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Različite veličine grudi

Veličina grudi najvećim delom zbunjuje i zabrinjava samo žene, muškarci sa tim nemaju skoro nikakav problem. Dok su muškarcima jedini parametri male ili velike grudi, žene se bore sa svojim poprsjem od početka njihovog rasta pa sve do određivanja konačne i prave veličine svojih grudi.

Kada se postiže konačna veličina grudi?

Rast grudi započinje sa prvim znacima puberteta i odvija se postepeno ali vidno kako samim devojčicama, tako i okolini. Neke devojčice i devojke uživaju u tom periodu, jedva čekaju da  vide koliki će biti obim njihovih grudi, dok druge prolaze kroz težak i za njih stresan period.

Svakako sve devojke željno iščekuju završetak rasta i pitaju se da li će biti srećne kojom veličinom grudi ih je priroda obdarila.

Veličina grudi se formira od početka do kraja puberteta
Devojčice i devojke tokom puberteta dobijaju različite obime grudi

 

Kada se očekuje taj famozni konačan rezultat?

Uglavnom do 18.godine, ali kao što početak puberteta varira između 8. i 13.godine, tako i kraj razvoja može ići od 16. do 20. godine života.

Kao što je period trajanja puberteta individualan, tako je i izgled formiranih grudi specifičan za svaku ženu.

Od čega zavisi kolike grudi će vam završetak njihovog rasta doneti?

Zašto se veličine grudi kod žena razlikuju?

Kao što neko ima zelene ili plave oči, dugačke ili kratke noge, krupniju ili sitniju građu, tako neke žene imaju veće, a neke manje grudi.

Kaže se da priroda retko greši i uvek uradi najbolje, pa shodno tome svakoj pripadnici lepšeg pola dodeli grudi one veličine koja je njenom telu najprikladnija. Da li su dame srećne i zadovoljne izborom prirode, to je već druga stvar, ali uvek mogu same napraviti bolji izbor.

Ono što je sigurno, to je da svaka veličina grudi ima svoje dobre i loše strane, tako da velike grudi imaju svoje prednosti isto kao i male.

Povećanje ili smanjenje grudi danas su dostupna i uobičajena rešenja za dobijanje željenog izgleda i obima grudi.

Veličina grudi ženama predstavlja prvu i vrlo bitnu karakteristiku, posle koje dolaze i različiti oblici grudi, kao sledeća specifičnost. Treba naglasiti da svaka žena ima jedinstvene grudi, poput otiska prsta.

Postoji nekoliko parametara koji utiču na to koliko će porasti grudi kod jedne žene.

Faktori koji i objašnjavaju zašto se veličine grudi  razlikuju su sledeći:

 • Genetika je najvažniji faktor – ako su žene iz prethodnih generacija u vašoj porodici bile obdarene velikim grudima, svakako su velike šanse da vaše budu takve, a isto važi i za male grudi.
 • Kilaža – pošto količina masnog tkiva utiče na veličinu grudi i u direktnoj su proporciji, višak kilograma donosi i veće grudi.
 • Godine života – sa povećanjem broja godina smanjuju se potkožne masnoće, mišići grudi su slabiji a uz sve to i gravitacija doprinosi opuštanju i smanjivanju grudi.
 • Vežbanje – odnosi se na vežbe za jačanje grudnih mišića, koji svojim rastom podupiru i podižu same dojke. Vizuelno grudi su veće sa jačanjem ove grupe mišića.
Veličina grudi zavisi od kilograma koje imate
Jedan od faktora koji utiče na obim grudi je kilaža koju imate

 

Pored toga što se veličina grudi razlikuje od žene do žene, promena obima grudi menja se i tokom života kod svake ponaosob.

Tokom života veličina grudi se menja

Svako telo u svom životnom veku prolazi kroz razne procese i promene. Neki od njih doneće promene po pitanju grudi – mogu ih malo povećati ili pak smanjiti. Obe varijante su normalne i prirodne kada se radi o fiziološkim promenama koje organizam proživljava.

Koji su uzroci promena veličine grudi tokom života:

 • Promena telesne težine – rekli smo da su kilaža i veličina grudi u direktnoj srazmeri. Svaka promena menja i punoću grudi.
 • Hormonski status – tačnije nivo hormona estrogena, čije lučenje utiče na povećanje ili smanjenje grudi. Svako povećanje nivoa ovog hormona doprinosi porastu grudi. Najbolji primer uticaja hormona je pms i menopauza, kada se lučenje povećava ili postepeno smanjuje i prestaje.
 • Trudnoća i period dojenjaženske dojke u ovim periodima mogu narasti i nekoliko brojeva zahvaljujući hormonima koji se pojačano luče. Estrogen i prolaktin svojim delovanjem dovode do promena u teksturi i veličini grudi. Porast i punjenje mlečnih kanalića takođe doprinosi njihovom bujanju.
 • Razvijenost grudnih mišića – i najmanje grudi mogu izgledati veće ako vežbate i imate jake grudne mišiće. Pored toga što izbace grudi, ovi mišići obezbeđuju da one izgledaju čvrsto i zategnuto.
Različite promene tokom života donose i promene veličine grudi
Promenu izgleda i veličine grudi kod jedne žene uslovljava dosta faktora

 

Dakle, jedna žena tokom svog života može bez direktne namere, zahvaljujući prirodnim procesima, promeniti veličinu svojih grudi i za nekoliko brojeva. Šta to znači? Kako se označava veličina grudi po brojevima?

Veličine grudi po brojevima – slike

Možda ste nekada čuli da se grudi spram veličine opisuju kao jedinica, dvojka, pa do petice. To su bile oznake koje su se jedno vreme koristile a danas su retko u upotrebi, ali se i dalje može čuti da neka žena ima grudi “jaku trojku”, kao sinonim za pune, jedre ali ne prevelike grudi.

Slike uvek najbolje dočaraju različite veličine grudi, a treba napomenuti da je najpoželjnija zlatna sredina veličine.

Razlike u brojevima grudi ne utiču na zavodljivost žene
Slika žena i njihovog seksipila bez obzira na veličinu grudi

 

Danas se veličine grudi označavaju preciznije, evo kako to izgleda u poređenju sa nekadašnjim:

 • Jedinica nekada = 70/75A = XS danas
 • Dvojka = 70/75B = S
 • Trojka = 80A/B = M
 • Četvorka = 80/85B = L
 • Petica = 85/90C = XL itd.

Verujem da su vam ovi brojevi veličina grudi poznatiji.

Danas se koriste oznake sastavljene iz dve komponente – broj i slovo. Brojčani deo predstavlja obim ispod grudi, izražen u centimetrima, dok drugi deo sa slovom predstavlja veličinu korpe koja je tim grudima potrebna.

Naravno, ove oznake veličine su glavna odrednica ženama za izbor odgovarajućeg grudnjaka.

Izbor odgovarajućeg grudnjaka

Koliko god izgledalo jednostavno kupiti grudnjak, na žalost to je ponekad naporan i dugotrajan posao.

Nisu sve ženske grudi po šablonu, i ne mogu se udobno “smestiti” u postojeće oblike i veličine grudnjaka u jednoj radnji. Izbor grudnjaka je velik, a odabir savršeno odgovarajućeg je ogroman izazov.

Ako ispoštujemo osnovna pravila za odabir pravog grudnjaka, izazov će biti mnogo lakši.

Dobro odrediti svoju veličinu grudi

Postoje tabele i pravila merenja grudi da bi se došlo do prave veličine. Koliko je bitno dobro utvrditi mere svojih grudi govori i podatak da se danas veličine grudnjaka obeležavaju sa dve komponente koje treba uskladiti. Obim grudi i veličina korpe.

Evo kako ih uskladiti:

 1. Izmeriti obim ispod grudi.

Dobijeni broj predstavlja veličinu grudnjaka koja se prikazuje brojem.

Pravilno uzeta mera obima ispod grudi je prvi korak u određivanju veličine grudi
Prvi korak u određivanju prave veličine grudnjaka je merenje obima ispod grudi

 

Obim ispod grudi u centimetrima Broj grudnjaka
63-67 65
68-72 70
73-77 75
78-82 80
83-87 85
88-92 90
93-97 95
98-102 100
 1. Merenje obima preko samih grudi, najtačnije preko samih bradavica

Broj koji dobijemo biće nam potreban da bismo odredili veličinu korpe.

Obim preko sredine grudi je drugi podatak potreban za veličinu grudnjaka
Drugi korak je merenje obima preko samih bradavica

 

 1. Izračunati razliku između dva izmerena obima

Rezultat će dati veličinu korpe koja se izražava slovima abecede.

Korpa grudnjaka Razlika dva obima
A 12-14
B 14-16
C 16-18
D 18-20
E 20-22
F 22-24
G 24-26
H 26-28
Prikaz korpi grudnjaka za različite veličine grudi
Crteži veličina grudi u odnosu na veličinu korpe grudnjaka

 

Grudnjak mora biti udoban

Bez obzira da li želite veće ili manje grudi od onih koje imate, izbor većeg ili manjeg grudnjaka vam to neće omogućiti. Poštujte pravilo da izaberete grudnjak koji je udoban i u kojem ćete bez neugodnosti provesti ceo dan.

 • Obim grudnjaka ne treba da bude manji i da se zbog toga useče u kožu. Ako vam obim ispod grudi ne prati veličinu korpe, kupite nastavak za produženje obima grudnjaka i na taj način sprečite neprijatan osećaj stezanja.
 • Bretele grudnjaka moraju imati mogućnost zatezanja ili opuštanja da ne bi stalno spadale ili vas pritiskale.
 • Svi pokreti tela kada nosite grudnjak treba da budu opušteni i nesputani, a da se grudnjak ne pomera dovodeći vas u situaciju da vam grudi izađu iz korpe.
Svaka veličina grudi zahteva adekvatan grudnjak
Prava veličina grudnjaka i korpe čini savršen dekolte

 

Ovo pravilo o udobnosti se posebno odnosi na žene koje imaju prevelike grudi, koje zahtevaju jaču podršku i specijalne grudnjake.

7 Zanimljivosti koje prate veličine grudi

Šta je to što nismo spomenuli a možemo smatrati zanimljivim po pitanju veličine grudi? Pogledajmo kojih to 7  interesantnih podataka prati ove ženske atribute:

 1. Devojke koje imaju veće grudi u najvećem procentu imaju kompletno krupniju građu tela. Retko se dešava da tzv. mršavice imaju bujno poprsje, mada svako pravilo ima izuzetke.
 2. Prirodne grudi nisu simetrične, uglavnom se razlikuju po obliku ili veličini. Stručnjaci kažu da su savršeno simetrične grudi sigurno delo plastične hirurgije.
 3. Najpopularnija veličina grudi i muškarcima i ženama su grudi koje pokriva korpa C
 4. Veličina grudi je usko povezana sa indeksom telesne mase (BMI), tako da povećan BMI povećava grudi.
 5. Prema istraživanjima iz 2020.godine, najveće grudi, korpe veće od D, imaju žene skandinavskih zemalja i Severne Amerike, a najmanju veličinu grudi poseduju žene južnoafričkih, i nerazvijenih zemalja.
 6. Ovo istraživanje dovelo je u pitanje veličinu grudi Amerikanki, jer je BMI žena ove regije izuzetno visok, te  se veličina grudi može pripisati debljini, a ne realnom obimu grudi
 7. Prema drugom istraživanju, blizu 80% ispitanica iz Amerike i Evrope je zadovoljno veličinom svojih grudi. U istom ispitivanju 70% muškaraca je zadovoljno kolike grudi ima njihova partnerka, dok 21% ne razmišlja o tome, a samo 9% bi volelo da im devojka ima veće/manje grudi.

Dakle, petina ispitanih muškaraca smatra da veličina grudi nije bitna i ne razmišlja o tome, ali da li se može reći da i žene imaju takav stav? Zašto je ženama veličina grudi bitna?

Zašto je veličina grudi bitna?

Sigurno je da žene mnogo više obraćaju pažnju na svoje telo, posmatraju ga i analiziraju. Lična percepcija savršenog izgleda mora da se poklapa sa odrazom u ogledalu.

To znači da veličina grudi predstavlja bitnu stavku za dobar osećaj, zadovoljstvo, sigurnost i samopouzdanje jedne žene. Sasvim dovoljno razloga da njihova veličina bude bitna.

U današnje vreme, kada plastična i estetska hirurgija nude ogromne mogućnosti za promene, ni jedna žena ne treba da bude nesrećna zbog mera svojih grudi.

Nezadovoljstvo fizičkim izgledom nikada ne treba zanemarivati i potiskivati jer ono može da stvori komplekse koji u velikoj meri narušavaju kvalitet života. Kod žena, razočaranost veličinom grudi predstavlja najčešći izvor frustracija.

Želite veće grudi? Ostvarite svoju želju i povećajte ih!

Želite manje grudi? I to je rešivo! Redukciona mamoplastika učiniće šta želite.

Muče vas asimetrične grudi? Izjednačite ih, imate puno pravo na to!

Na koji način ostvariti svoj ideal izgleda i veličine grudi? Ima ih dosta, pogledajmo neke od načina.

Šta raditi kada niste zadovoljni veličinom grudi koje vam je priroda podarila?

Shvatili ste da je priroda po pitanju veličine vaših grudi bila škrta, ili preterano darežljiva? Nemojte se razočarati u nju, neke greške prirode daju se ispraviti. Veličina grudi se može korigovati, a na koji način zavisi od toga koliko je brojeva razlike između željenih, i grudi koje posedujete.

Sitnije promene mogu vam doneti vežbe ili korekcija ishrane. Dakle prirodnim putem možete samo malu razliku napraviti.

Za primetne rezultate trebaće vam konsultacija i kontakt estetskog hirurga.

Povećanje grudi je jedna od najčešćih estetskih operacija koje žene žele, i ostvaruju.

Sa druge strane, ređa ali isto tako ženama važna intervencija je smanjenje grudi. Velike grudi i problemi koje one donose poznate su samo njihovim vlasnicama.

Ako želite znatno veće grudi, razliku od nekoliko brojeva vam sigurno može pružiti povećanje grudi silikonima. Dovoljno je reći da postoje razni oblici, veličine i vrste silikonskih implanta pa da bude potpuno jasno da je savršena veličina grudi moguća.

Zahvati estetske hirurgije u službi promene veličine grudi
Svaka žena može imati grudi kakve želi zahvaljujući estetskoj hirurgiji

 

Da li je ovo dovoljno razloga da ne budete nezadovoljne veličinom svojih grudi?

Zadovoljstvo veličinom svojih grudi svakako je veoma bitna stvar u životu svake žene, i na sreću mogućnosti ostvarenja željenih korekcija su velike.

Iako joj je glavni zadatak da ispravi greške prirode, estetska hirurgija isto tako može učiniti da i vaša nova veličina grudi bude potpuno prirodnog izgleda.

Mogućnosti promene veličine grudi su velike, izbor je samo vaš.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu