fbpx

Kompleksi zbog malih grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Često su male grudi i kompleksi usko povezani

Mislite li da je mali obim grudi vredan lošeg osećaja i niskog samopoštovanja žene? Naravno da nije, ali kod velikog broja žena postoje kompleksi vezani za male grudi.
Iako je sve više činjenica i svakodnevnih pokazatelja da devojke sa malim grudima uživaju veliku pažnju i zainteresovanost od strane muškaraca, to nije dovoljno da se savlada prisutan osećaj inferiornosti.
Nauka može objasniti zašto kompleksi nastaju, a mi možemo probati da vam pomognemo da ih prepoznate i izborite se sa njima.

Šta su i kako nastaju kompleksi?

Probaćemo kratko i vrlo jednostavno da objasnimo pojam kompleksa. To je negativan osećaj čiji koren leži u velikoj nesigurnosti koja je nastala zbog prisustva izmišljenog ili realnog fizičkog nedostatka.
Ilustrujmo to na ovaj način:

Kompleksi imaju svoj tok formiranja
Prikaz načina nastanka kompleksa

Svako ima povremeni osećaj inferiornosti u odnosu na druge, ali je bitno kako će odreagovati na taj osećaj. Hoće li se videti motiv da se nešto nauči, promeni i prevaziđe nelagodnost, ili će se otići na negativnu stranu. U tom drugom slučaju rađa se kompleks, kao skup negativnih misli i ponašanja, osećaj stida, neugodnosti i unutrašnjeg nemira.

Savremeni psiholozi danas termin kompleks zamenjuju terminom nisko samopouzdanje, a istraživanja su pokazala da nastaju pod uticajem tri osnovna faktora:

 1. Genetska predispozicija – nasleđena manja količina hormona sreće, oksitocina, doprinosi manjku optimizma i stalnom nezadovoljstvu.
 2. Uticaj roditelja i bliske rodbine – ako se dete od malih nogu tretira kao manje vredno zbog svojih osobina i izgleda, ono će razviti osećaj bezvrednosti i potcenjenosti.
 3. Uticaj okoline, odnosno društveno nametnuti standardi – vizuelni mediji veoma agresivno nameću nerealne poruke kako treba da izgledamo, a mi te zahteve ne možemo da ispunimo, te gubimo veru u sebe i svoje sposobnosti.
Prsate žene forsirane na tv-u nameću kompleks malim grudima
Zbog uticaja medija, male grudi se doživljavaju kao kompleks

Kompleksi mogu biti izazvani nezadovoljstvom psihičkim ili fizičkim karakteristikama, ali je fizički izgled ipak više zastupljen. Male grudi i kompleksi zbog njih su među brojnijim kada pričamo o fizičkim osobinama kao uzročniku.

Zašto male grudi često prate kompleksi?

Neke pripadnice lepšeg pola se ceo život bezuspešno bore sa lošim osećajem jer su im grudi male, a poznati i priznati razlozi zašto žene imaju male grudi im ne pružaju olakšanje i ne pomažu u rešavanju problema. Nezadovoljstvo malim grudima koje niko i ništa ne može ublažiti ubrzo rezultira kompleksima.

Šta konkretno dovodi do toga da male grudi postanu kompleks?

 • Genetski faktor koji je uskratio ženskom detetu receptore za hormon sreće, doveo je do manjka zadovoljstva sopstvenim izgledom, male grudi izgledaju im još manje, postaju uzrok velikog razočaranja i gubitka samopouzdanja.
 • Događaji tokom puberteta koji na devojčice ostavljaju dubok trag. Na primer, drugarice koje imaju veće grudi uveliko imaju momka i veliku pažnju drugara, dok one nemaju razlog da uopšte i kupe grudnjak. Sramota ih je da se u svlačionici skinu i izbegavaju druženja jer misle da svi gledaju njihove male grudi i žale ih. Tada već kreću prvi koraci u traženju načina kako povećati grudi u pubertetu.
 • Društveni stereotipi koji se ogledaju u svakodnevnom plasiranju velikih grudi na naslovne strane magazina, na malim i velikim ekranima glumice i poznate ličnosti se hvale svojim bujnim poprsjem. Devojke koje to ne mogu da dostignu i da se sa svojim idolima poistovete, doživljavaju to kao veliko poniženje i neuspeh.
 • Loša veza sa partnerom koji zapravo ne želi biti u vezi. Stalno komentarisanje i prebacivanje devojci da su joj male grudi i da on želi devojku sa mnogo većim, sasvim sigurno je znak da momak traži razlog za raskid. Pošto ne može devojci da nađe mane i opravda raskid, on udara u najranjiviji deo devojke. Ovako loš gest na žalost može devojci da naruši samopouzdanje i isprovocira kompleks.
Osetljiv period razvoja može doprineti da male grudi postanu kompleks
Nezadovoljstvo i razočaranje malim grudima može nastati još tokom puberteta

Ovakve životne situacije kod ženske populacije izbacuju na površinu samosažaljenje, nesigurnost i manjak motivisanosti da se suprotstave tim osećajima, a načini na koje će ispoljiti svoj kompleks mogu biti različiti.

Način ispoljavanja kompleksa

Jedno je sigurno, ako je devojka konstantno opterećenja izgledom, veličinom grudi, zašto su male a ne velike, i ne bavi se nekim drugim životnim aspektima, lako može steći osećaj manje vrednosti.
Nastali kompleksi mogu se manifestovati na dva načina:

 1. Uzdizanjem sebe a nipodaštavanjem drugih – kada devojka omalovažava izgled drugaricinih grudi, naružava ih, ili optužuje druge za svoje male grudi, krivi i ponižava majku ili baku koje isto imaju male grudi. Negiranjem vrednosti drugih daju sebi na važnosti i na taj način “rešavaju” svoj kompleks.
 2. Povlačenjem u sebe – počinje izbegavanje prijatelja, kolega, saradnika, čak i članova porodice. Nedostatak vere u sebe i svoje vrednosti blokira bilo kakve pozitivne emocije. Takve žene gube socijalni život i kontakte, sve više se izoluju i kriju od svih. Ako niko ne vidi njihove male grudi, onda one ne postoje i problema nema.
Razočarane u svoje male grudi, devojke se povlače u sebe
Žene zbog svojih malih grudi često izbegavaju društveni život i povlače se u sebe

Ovo su dva obrasca ponašanja koja su pokazatelji prisustva kompleksa, i mogu biti ispoljena odvojeno ili kombinovano.
Odgovornost za nastanak osećaja inferiornosti prvenstveno leži u samoj ženi i njenom odnosu prema sopstvenom telu, ali je uglavnom isprovociran okolinom.

Ko je odgovoran za loš osećaj zbog malih grudi – muškarci ili same žene?

“Kakav je vaš stav prema malim grudima?”, pitanje je na koje muškarci i žene imaju svoje odgovore. I kao što je slučaj sa veličinom polnog organa kod muškaraca, tako i veličina ženskih grudi najmanje smeta pripadnicima suprotnog pola.

Muški stavovi se u većini svode na to da su im male grudi seksi, i da veličina grudi nije merilo za izbor devojke ili životne saputnice. Sklad tela i grudi smatraju mnogo važnijim, ali žene im nekako ne veruju… Naravno, postoje i muškarci koji imaju stav da su male grudi neprivlačne.

Ženski stavovi se razlikuju, jer one smatraju da velik dekolte ipak ima prioritet ispred malih grudi, i da su faktor lakšeg pronalaženja momka, dobijanja pažnje i divljenja. Isticanje i forsiranje bujnih grudi na svakom koraku od strane njihovih vlasnica, ponekad zaista može da dovede do lošeg osećaja kod žena sa malim grudima, počevši od ljubomore do osećaja inferiornosti. Kako izbeći takav osećaj?

Za razliku od muškaraca, žene ne vole male grudi
Muškarci vole male grudi, a žene stalno zavide onima koje imaju veće grudi

Može li se izbeći osećaj manje vrednosti?

Naravno da može! Vodite se uvek rečenicom čuvenog Šekspira: “Stvari nisu same po sebi ni dobre ni loše, samo ih naše mišljenje čini takvim”. Dakle, male grudi će biti loša strana svake devojke koja ima takvo mišljenje o svojim grudima.

Podelićemo sa vama nekoliko saveta kako da izbegnete osećaj inferiornosti zbog njih:

 1. Ne doživljavajte svoje telo kao ogledalo drugih žena, lepota je u različitosti.
 2. Koliko god ne voleli svoje male grudi,one nikada neće izazvati sumnju da ste preko njih nešto ostvarili.
 3. Imate na raspolaganju mogućnosti da istaknete svoje male grudi pomoću sitnih trikova za njihovo povećanje.
 4. Kao što žene sa malim grudima žele njihovu promenu, isto tako sve više žena pati zbog velikih grudi i smatra da velike grudi donose probleme.
 5. Moda se menja. Neće uvek velike grudi biti slavne i toliko potencirane.
 6. Ukusi su uvek bili različiti. I male grudi imaju svoje obožavaoce.
 7. Dobrodošli u klub prelepih dama sa malim grudima. Koga sve poznajemo a ponosno šeta crvenim tepihom? Tu su: Kameron Dijaz, Gven Stefani, Mila Jovović, Kejt Mos, Šakira, Kejt Hadson, Kejt Midlton…i naravno vi! U lepom ste društvu, priznajte!
Male grudi nisu kočnica za velike uspehe
Mnogo poznatih lepotica obožava svoje male grudi

Uz sve mane i prednosti malih grudi, svakako možemo tvrditi da su kompleksi vezani za njih potpuno neosnovani i bezrazložni. To ne znači da ne postoje i da se ne može upasti u njihovu zamku.

Ako već imate nametnut kompleks jer su vam male grudi, pročitajte ovo!

Kada shvatite da vaše male grudi kod vas izazivaju osećaj stida, nepoželjnosti, bezvrednosti, kada vam samopuzdanje toliko padne zbog njih, tada su kompleksi uveliko tu.
Ali ne budite tužne, kompleksi se mogu ublažiti i eliminisati!

Probajte neke od ovih preporuka:

 1. Jačajte svoju psihološku stranu, fokusirajte se na svoje kvalitete umesto na slabosti, radite ono što volite i što vas čini srećnom.
 2. Izbegavajte negativne ljude. Vama prijaju i zaslužujete vedre ljude i vesele teme i misli.
 3. Ako se ne osećate prijatno u društvu žena bujnih grudi, jednostavno ih zaobiđite. Nađite sebi sličnije i prijatnije društvo u kom ćete biti opušteni.
 4. Nemojte porediti svoje sa grudima drugih žena. Zašto biste želeli njihove grudi? Ni one ne mogu da imaju grudi kao vaše, sve ste jedinstvene.
 5. Istaknite svoje moćne prednosti koje će vam podići samopouzdanje: duhovitost, elokventnost, bujnu kosu, pune usne, duge vretenaste noge, uzdignutu zadnjicu…
 6. Upišite se na kurs jezika, šivenja, posećujte književne večeri i događaje koji će vam zaokupiti razmišljanje i prebaciti težište misli.
 7. Ako vam je jako teško potražite pomoć stručnog lica, to nije bauk, a korist je ogromna. Ko će vam bolje pružiti podršku od ljudi koji su se godinama školovali da bi znali pružiti psihološku pomoć?
 8. Savet koji smo ostavili za kraj ne znači da je nužno poslednji, možete odmah početi od njega: estetska hirurgija vam može biti najbolji prijatelj kada male grudi i kompleksi postanu veliki teret.
Ako imate male grudi, nemojte imati osećaj manje vrednosti
Uživajte u dobrom društvu i pozitivnim mislima bez obzira kolike su vam grudi

Još jedan način da se rešite osećaja inferiornosti zbog malog obima grudi

Kompleksi znaju da budu vrlo nezgodni i teški saputnici kroz život, i njih se želimo što brže i lakše rešiti.
Takvu efikasnost, kada se radi o osećaju manje vrednosti zbog fizičkog izgleda, jedino nudi estetska i plastična hirurgija.
Ako su male grudi uzrok kompleksa – rešenje je povećanje grudi.
Intervencija na tu temu ima dosta, ali jedino nakon kontakta sa ordinacijom i konsultacijama sa hirurgom, dobićete prave smernice i savete šta je najbolje za vas.

Najbrže rešenje za odbacivanje kompleksa malih grudi je u rukama estetskog hirurga
Estetska hirurgija nudi zahvate za povećanje grudi, čime rešavate sve komplekse zbog malog poprsja

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu