fbpx

Salo na leđima i kako skinuti salo sa leđa

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Kako skinuti masne naslage na ledjima

Salo na leđima spada u one vrste naslaga koje dolaze na videlo tek kada se čovek već dosta kilograma ugoji. Žene ga najčešće primete kada nakon zakopčavanja grudnjaka osete da se on usekao, postao tesan, a koža prelazi preko njegovih ivica.

Muškarci shvate da imaju višak na leđima kada pokreti ruku u košulji postanu ograničeni. Krivica se u početku svali na skupljanje materijala, ali se vrlo brzo istina prizna. Da li se podjednako formira salo na leđima kod muškaraca i žena, u kojim se zonama leđa mogu stvoriti naslage, kako ih skinuti, koje vežbe raditi?

Odgovore na ova i još neka pitanja pročitajte u nastavku.

Uzrok stvaranja sala na leđima

Ne postoji uzrok karakterističan samo za stvaranje masnih naslaga na leđima. Sve ono što doprinosi nagomilavanju sala u svim zonama – stomak, bokovi, noge ili ruke, važi i za leđa. Opširno smo pisali o tome  kako nastaju masne naslage, ali u kratkim crtama se može reći – previše hrane i neaktivnost su glavni krivci koji sve te kalorije “zalepe” za naše telo.

Kako izgleda taloženje sala na leđima?

Princip je vrlo jednostavan – višak hrane se deponuje kao salo na određenim mestima na leđima. Kako vreme prolazi, ako se unete kalorije i dalje gomilaju a ne troše, mišići ne rade dovoljno,  polako se sa godinama i smanjuju pa ne sagorevaju energiju i naslage postaju sve izraženije. Dejstvom sile gravitacije sve te naslage počinju da vise i salo bukvalno izgleda kao slapovi niz vaša leđa. Ni malo lepo, zar ne?

Kako izgleda salo na ledjima
Prikaz sala na leđima

Ko je skloniji stvaranju sala na leđima?

Deponovanje masnih naslaga je uvek povezano i sa tipom građe koji smo nasledili. Svi koji imaju mušku, “jabuka” građu su već genetski predodređeni za taloženje sala u gornjim delovima tela. To znači da su muškarci svakako tokom celog života skloniji stvaranju sala na leđima.

Kod žena je malo drugačija situacija, osim ako ste pripadnica lepšeg pola koja je nasledila muški tip građe.

Žene tek ulaskom u menopauzu, sa promenom hormonskog balansa menjaju i način čuvanja masnih naslaga. Tada kreće usmeravanje masnih ćelija u stomak i gornje delove tela, što uz usporavanje metabolizma svojstveno tim godinama, utiče na formiranje masnih jastučića na leđima. To nam ukazuje da žene tek u kasnijem periodu svog života mogu imati ovaj problem.

Salo na leđima i zdravlje

Ako imate salo na bilo kom delu tela,  u zavisnosti od količine masnih naslaga, vaše telo manje ili više trpi. Opterećeni ste uglavnom svojim izgledom ili težinom, ali glavni problem leži u narušavanju zdravlja.

Tipovi gojaznosti i uticaj na zdravlje su bitna uopštena objašnjenja o zdravstvenom aspektu masnih naslaga, ali ono što je specifično za salo na leđima je sledeće:

 • Mišići leđa su mnogo manje aktivni nego mišići prednje strane trupa
 • Njihova neaktivnost doprinosi stvaranju sala
 • Slabost leđnih mišića narušava našu posturu
 • Dovodi do nemogućnosti držanja kičmenog stuba u pravom položaju
 • Do bolova u leđima
 • Krivljenja kičme i
 • Lošeg držanja

Ovo su samo neki od zdravstvenih problema. Vaša leđa svakako slabi mišići ne mogu pravilno da drže, ako na to dodate još i masne naslage u toj regiji, dobićete velik problem sa koštano-mišićnim sistemom, koji je osnova naše funkcionalnosti.

Zone na leđima koje mogu biti zahvaćene salom

Postoje tri zone na leđima na kojima se talože masne naslage:

 • Gornja – salo koje prelazi preko kaiša od grudnjaka. Uglavnom je to veliki estetski problem za žene jer otkriva debljinu i salo koje je prisutno. Nekada se pak dešava da samo zbog opuštenih mišića leđa, koža u tom delu bude opuštena i visi preko ivica grudnjaka i izgleda ružno. Svakako u oba slučaja treba obratiti pažnju pri izboru ovog dela donjeg veša, nikada ne uzimati veličinu grudnjaka manju od vašeg obima u tom području. To će vam više ili manje smanjiti “kiflice” koje ispadaju.
 • Srednja zona– predeo gde je struk
 • Donja zona – salo u donjoj zoni leđa, ispod struka, koje prelazi preko ruba pantalona
Prikaz sala na leđima
Tri zone na leđima koje mogu biti zahvaćene masnim naslagama

Salo na leđima se retko može javiti kao izolovano samo u ovim regijama. Pošto se pojavi kada se čovek dosta ugoji, znači da ga sigurno ima i na ostalim delovima tela. Svi oblici i zone masnih naslaga predstavljaju problem za skidanje, jer je salo mnogo lakše dobiti nego otkloniti.

Vrlo često ide u kombinaciji sa salom na rukama, što naša estetska hirurgija efikasno otklanja liposukcijom.

Druga najzastupljenija kombinacija je sa salom na stomaku.

Salo na leđima i grudima

Ovu kombinaciju smo izdvojili najviše zbog muške populacije koja ima veću neprijatnost ili muku zbog taloženja sala u predelu grudi, a koja ide zajedno sa salom na leđima.

Kod muškaraca –  Postoje dva načina nastanka sala na grudima:

 1. Prvo podrazumeva veće taloženje masti u predelu grudi zbog genetike, jer nismo svi isto građeni i ne “čuvamo” masti u istim regijama. Znači, prvi razlog je gojaznost i prekomeran unos hrane, pogotovo one koja je bogata hormonima (prvenstveno mesa), pa se uz naslage na drugim delovima tela one jave i na grudima. Ovaj oblik uvećanja grudi kod muškaraca se zove pseudoginekomastija.
 2. Drugi razlog uvećanja grudi kod muškaraca može biti rezultat neravnoteže lučenja hormona testosterona i estrogena, što dovodi do potpuno benignog oticanja tkiva dojke. Povećanje žlezdanog i masnog tkiva grudi kod muškaraca zove se ginekomastija. Osim što izaziva osećaj neprijatnosti, nema posledice po zdravlje.

Jedno istraživanje je pokazalo da 30% muškaraca u nekom periodu svog života je imalo ovaj problem. Najčešće u detinjstvu i pubertetu, ali on prolazi sa stabilizacijom hormonskog statusa.

U periodu nakon 50. godine života, sa opadanjem testosterona i uz gojaznost ponovo se može javiti. Tada, zbog osećaja nelagodnosti pripadnici muškog pola traže što brže i efikasnije načine da se tih naslaga reše, a vrlo često se opredeljuju za usluge estetske hirurgije – liposukciju ili korekciju muških grudi, a u dogovoru sa hirurgom mogu se i kombinovati.

Kod žena –  uvećanje grudi nastaje isključivo zbog gojaznosti, a osećaj neprijatnosti zbog uvećanja masnih naslaga u predelu grudi uglavnom ne postoji, iz razumljivih razloga. Kod ženske populacije ekstremno uvećanje masnoća ove zone dovode do drugih problema:

 • težina grudi
 • povijanje tela prema napred
 • bolovi u leđima
 • nemogućnost nalaženja odgovarajućeg grudnjaka

Kako skinuti salo sa leđa?

Jednostavan način ne postoji, rešenje podrazumeva nekoliko istovremenih napora koji doprinose skidanju masnih naslaga sa svih regija:

 • Ishrana sa manje kalorija, uglavnom zasnovana na svežem povrću i voću, bez slatkiša, belog brašna i trans masti
 • Smanjen unos soli
 • Unos veće količine vode
 • Povećana fizička aktivnost
 • Vežbe za tonus leđnih mišića

Medicina u službi skidanja masnih naslaga sa leđa

Kada nakon svih napora da skinete salo ishranom i vežbanjem uspeh izostane, grana medicine  koja se bavi estetskom i plastičnom hirurgijom nudi razne mogućnosti. Ako smršate i skinete masne naslage sa većeg dela tela, ali sa nekih zona jednostavno ne uspevate, jedini način (osim da se pomirite sa tim) su intervencije:

Kao što rešavanje problema masnih naslaga na bilo kom delu našeg tela zahteva upornost i vreme, tako i skidanje sala sa leđa od nas iziskuje iste te napore i poštovanje preporučenih mera na više nivoa –  ishrane, vežbanja, životnih navika i prioriteta.

Masne naslage na leđima pre i posle hirurškog zahvata
Prikaz masnih naslaga na leđima pre i posle hirurške intervencije

 

Na veliku sreću, današnja medicina pruža velik izbor lakšeg rešavanja ovog problema. Koja procedura je namenjena vama, ili možda kombinacija procedura, najbolje će znati specijalista estetske i plastične hirurgije. Za sve nedoumice, i najbolje savete, slobodno nas kontaktirajte.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu