fbpx

Kako ukloniti bore na vratu i dekolteu?

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Žena bez bora na vratu i dekolteu

 

Bore na vratu i dekolteu su neminovna posledica godina i starenja kože ovog dela tela, udruženih sa nizom unutrašnjih faktora i uticaja spoljašnje sredine. Bore na vratu postaju vidljive istovremeno sa finim linijama bora na licu, dok dekolte veći deo godine ostaje pokriven garderobom i manje dostupan pogledima. Sa prvim toplim danima na svetlo izlazi do tada prikriven neprijatelj mladalačkog izgleda bore na dekolteu.

Ako ste mladi i zadovoljni jer još uvek imate zategnutu kožu, treba znati kako odgoditi nastanak prvih bora na vratu.

Ako su znaci starenja kože već prisutni jer su vas genetika i način života predodredili za to, svakako postoji niz načina kako ukloniti bore na vratu i dekolteu, ili ih ublažiti.

Kako i kada nastaju bore na vratu?

Bore na vratu prvenstveno nastaju sa starenjem i promenama u strukturi kože. Kako godine odmiču, koža gubi hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastin. Kao posledica toga stvaraju se bore, koža gubi na volumenu i elastičnosti.

Nekada se koža nakon istezanja i pomeranja vrata lako vraćala u prvobitno stanje. Kasnije, na mestima dužeg pregibanja vrata prvo se javljaju fine tanke linije koje se zadržavaju i više se ne mogu izravnati. Tako nastaju prvo plitke, a potom vremenom i dublje bore na vratu.

Lojne žlezde ove regije su malobrojne, njihova aktivnost pa tako i hidratacija kože se smanjuje i ubrzava proces starenja kože.

Pored bora, opuštanje kože na vratu nastaje usled slabljenja mišića ove regije, što takođe dodaje godine našem izgledu.

Izgled bora na vratu starije i mlađe kože
Bore na vratu i dekolteu se menjaju sa godinama

 

Ne može se precizno reći kada se prve bore na koži vrata mogu videti, ali možemo reći da je to u nekom rasponu od sredine dvadesetih do ranih tridesetih godina života.

Prve bore na dekolteu

Prve bore na dekolteu je teže primetiti jer je pokriven odećom veći deo godine. Često nismo svesni da godine ostavljaju trag i na ovom delu tela, pa se neprijatno iznenadimo kada nakon skidanja rolke ugledamo bore.

Koža dekoltea je tanja i osetljivija na uticaj spoljašnje sredine u odnosu na ostale delove tela.

Bore na dekolteu su posledica:

  • smanjenja kolagena i elastina,
  • smanjenja broja ćelija koje proizvode lipide (koji stvaraju zaštitni sloj na površini kože), kao i
  • smanjenje broja ćelija koje proizvode melanin (zadužen za zaštitu od UV zraka).
Pojava prvih bora u predelu dekoltea
Izgled dekoltea sa prvim tankim linijama bora

 

Izloženost UV zracima osim što isušuje kožu, takođe pospešuje nastanak hiperpigmentacija (pege, tamne fleke) na koži ove regije.

Sve ove promene doprinose starijem izgledu dekoltea i nezadovoljstvu svojim izgledom.

Endogeni i egzogeni faktori koji utiču na pojavu bora

Kao što svi segmenti i funkcionisanje našeg organizma jednim delom zavise od gena koje smo nasledili (endogeni faktor na koji ne možemo uticati), a drugim delom od načina života (egzogeni faktori na koje možemo uticati), tako je i starenje kože povezano sa tim činiocima.

Uticaj genetike

Ako su vaše prethodne generacije u porodici dugo imale mladalački izgled, zategnuto lice, vrat i dekolte, velike su šanse da ćete i vi biti srećnica koja će imati takav izgled.

Sa druge strane, možete naslediti kožu koja rano gubi kolagen i elastin, pa ćete morati da se suočite sa prvim borama na vratu i dekolteu već u dvadesetim godinama.

Srećom, danas imamo mnogo mogućnosti da ispravimo ono što nam ne odgovara, napredak i inovacije u metodama estetske hirurgije svakome daju mogućnost postizanja željenjog izgleda. Antiage tretmani  mogu ukloniti bore na vratu i dekolteu i produžititi svežinu i zategnut izgled ovog, damama veoma bitnog dela tela.

Uticaj životnog stila

Bez obzira da li vas je priroda nagradila savršenom kožom ili ipak morate da brinete hoće li se bore na vratu i dekolteu rano pojaviti, vaš način života i uticaji spoljašnje sredine mogu vam dosta pomoći ili odmoći u odražavanju savršenog izgleda.

Faktori spoljašnje sredine koji utiču na pojavu bora na vratu i dekolteu su:

  • Izlaganje UV zracima, bilo da je u pitanju sunčanje ili korišćenje solarijuma. UV zraci isušuju kožu, dovode do neujednačenog tena i stvaranja hiperpigmentacija. Imaju velik uticaj na prevremeno starenje kože i pojavu bora na vratu i dekolteu
  • Konzumiranje alkoholnih pića i duvana u dužem vremenskom periodu veoma štetno utiče na kvalitet kože. Dolazi do dehidracije kože, a nedovoljan dotok kiseonika i potrebnih materija kroz oštećene krvne sudove, oštećuje i ćelije kolagena i elastina
  • Pravilna ishrana i održavanje telesne težine značajno smanjuju mogućnost nastanka bora na vratu. Gubitak velikog broja kilograma ostavlja posledice u vidu kože koja visi i pojave podbratka, pogotovo ako je do smanjenja težine došlo u godinama kada koža nema dovoljnu elastičnost.
  • Položaj glave tokom dnevnih aktivnosti, ali i tokom spavanja utiče na pojavu bora. Ako vam je dugo vremena pognuta glava, dugotrajno nabiranje kože vrata će postepeno ostaviti trajne nabore. Spavanje na strani nepovoljno utiče na dekolte, jer tanka koža ove regije na taj način celu noć bude „nagužvana“.
Dugotrajno nepravilan položaj glave dovodi do prvih bora na vratu i dekolteu
Spavanje na boku savija kožu vrata i dekoltea i dovodi do pojave bora

Vrste bora na vratu i dekolteu

Bore na vratu i dekolteu mogu se podeliti u dve grupe:

1. Horizontalne bore

Sve ravne linije koje se protežu popreko, i celom dužinom vrata su one najuočljivije, horizontalne bore. Izgleda kao da dele vrat na nekoliko segmenata. Kako slabi struktura kože i mišići vrata, tako one postaju uočljivije i koža opuštenija.

Opuštena zrela koža i poprečne bore na vratu
Horizontalne bore na vratu i hiperpigmentacija dekoltea

 

2. Vertikalne bore

Ove uspravne linije su manje primetne na vratu. Vertikalne bore dolaze do izražaju u predelu dekoltea, koji ponekad bude potpuno ispresecan uzdužnim linijama.

Uspravne bore na ženskom dekolteu
Hiperpigmentacije i uspravne bore na dekolteu

Možemo li odgoditi pojavu prvih bora na vratu?

Ne možemo znati kada će nam se urezati prve bore na vratu, ali dok ih još nemamo možemo probati da odložimo njihovu pojavu. Nastanak prvih finih linija jedno kratko vreme možemo odgoditi uz pomoć redovne nege, masaže za ispravljanje bora, kozmetičkih preparata namenjenih za dubinsku negu kože i hidrataciju. Ovi tretmani su vaši uspešni saveznici jedno vreme, ali šta kada bore već nastanu i ne mogu da se prikriju?

Godine nezaustavljivo idu i ove metode borbe polako gube moć. Svake nedelje otkrivate nove bore, a one prethodne postaju još dublje.

Rešenja za efikasno uklanjanje bora i podmlađivanje vrata i dekoltea postoje, bez obzira da li su u pitanju površne ili duboke bore.

Kako ukloniti bore na vratu i dekolteu?

Kada bore postanu vidljive, pokušaćete da nađete rešenje za njihovo uklanjanje. Postoji mnogo načina pomoću kojih možemo probati da eliminišemo bore. Pitanje je koje metode mogu uspešno dovesti do cilja i zaista ukloniti bore na vratu i dekolteu, a koje nam samo ublaže njihovu dubinu i privremeno odgode razmišljanje o estetskim tretmanima profesionalaca.

Ublažavanje bora na vratu i dekolteu prirodnim putem

Sasvim je izvesno da prirodnim putem možemo samo ublažiti, usporiti produbljivanje, ali ne i otkloniti bore.

Sigurno ste jedno vreme probali metode kao što su izbegavanje sunca, korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom tokom letnjih meseci, pravilna nega, serumi, kućni pilinzi ili maske za dubinsku regeneraciju kože. Sve to može biti efikasno dok je koža mlađa i elastična, ali za dublje bore na vratu i dekolteu najbolje i najbrže metode nudi estetska hirurgija.

Estetska hirurgija i njeni benefiti u uklanjanju bora

Najveća prednost estetskih zahvata je brzo i veoma efikasno postizanje željenih rezultata.

Iz širokog spektra metoda za podmlađivanje koje nudi estetska hirurgija, možemo izdvojiti  nekoliko tretmana koji mogu ukloniti bore sa sa vrata i dekoltea na lak, bezbedan i efikasan način.

Najčešće tražene metode za uklanjanje bora na vratu i dekolteu su:

Estetska metoda hemijskog pilinga uspešno eliminiše bore na dekolteu
Bore na vratu i dekolteu mogu se ukloniti hemijskim pilingom

 

Svi tretmani su za pacijenta vrlo komforni i bezbolni, a rezultati se vide odmah nakon intervencije. Svaka koža ima svoje specifičnosti i zahteva pregled specijaliste estetske hirurgije. Prof.dr Milan Jovanović ima dugogodišnje iskustvo u ovoj grani hirurgije i odlične rezultate u radu.

Nakon kontakta sa specijalistom i obavljenog pregleda, on će vam predložiti najbolji tretman kojim će ukloniti bore i vratiti vašem vratu i dekolteu jedrinu i zategnutost.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu