fbpx

Zatezanje vrata i dekoltea

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Kako podmladiti vrat i dekolte zatezanjem kože

Podmlađivanje vrata i dekoltea spada u estetske tretmane koji imaju velik učinak kada krenu bore, koža izgubi elastičnost, postane opuštena i odaje (ili dodaje) godine. Doprinose lepšem izgledu, zadovoljstvu onim što vidite kada se pogledate u ogledalo i podižu samopouzdanje.

Tretmani  lica, težnja da se ovaj deo tela podmladi, uglavnom je postala redovna praksa i nekako se podrazumeva.  Međutim, tretmani za zatezanje kože vrata i dekoltea su takođe veoma bitni, jer ova regija sa godinama isto tako gubi na svojoj lepoti.

Kako podmladiti vrat kada se pojave znaci starenja na ovom delu tela, pitanje je i problem za koje estetska hirurgija nudi brza i efikasna rešenja.

Znaci starenja kože vrata i dekoltea

Kada primetite prve znake starenja na licu, znajte da se oni tada sigurno pojavljuju i na vratu i dekolteu. Pored pitanja kako podmladiti lice, uvek treba  postaviti i pitanje kako podmladiti vrat, jer oni uvek zajedno ostavljaju utisak lepe, negovane žene.

Koje su to promene koje se dešavaju u našem telu i dovode do pojave znakova starenja, i koji su to znaci koji se kao posledica primete na vratu i dekolteu?

Fine linije bora na vratu
Godine čine da bore i opuštena koža na vratu postanu vidljivi

Važno je napomenuti da je koža u predelu vrata i dekoltea tanka pa se sve promene koje se sa godinama dešavaju veoma lako odraze na ovu regiju. Sa godinama se gubi kolagen i elastin koji joj daju čvrstinu i elastičnost, pa samim tim ona postepeno više nema mogućnost rastezanja i skupljanja kao nekada, a neizbežna sila gravitacije dodatno nepovoljno ispoljava svoje efekte.

U ovoj regiji aktivnost lojnih žlezda je minimalna što smanjuje hidriranost kože. Posledica starenja je i slabljenje mišića vrata koji više ne mogu da održavaju mladalački tonus kože.

Navedene fiziološke promene koje se vremenom dešavaju u organizmu, ostavljaju posledice na koži vrata i dekoltea u vidu sledećih pojava:

 • Opuštanje kože (često i pojava podbratka)
 • Smanjenje volumena  (ionako tanka koža postaje još tanja i neelastična)
 • Vidljivo smanjena hidriranost (na dodir suva i gruba koža)
 • Neujednačen ten
 • Hiperpigmenatacije (pojava pega, fleka na vratu i dekolteu)
 • Vertikalne bore
 • Horizontalne bore
 • Koža više nema sjaj i jedrinu

Estetska hirurgija i razvoj njenih brojnih metoda za podmlađivanje nudi rešenja za vraćanje tonusa kože, zatezanje vrata, eliminisanje  bora i vraćanje mladalačkog  svežeg izgleda.

Kada se javljaju prvi znaci starenja kože na dekolteu?

Nastanak  prvih znakova starenja kože na vratu i dekolteu zavisi od nekoliko faktora. Na neke možemo da utičemo, a na neke na žalost ne.

Faktori na koje ne možemo da utičemo:

 • Genetski faktor – tip kože koji ste nasledili dosta utiče i određuje kada ćete primetiti prve znake starenja kože. Ako su vaši preci imali opušten i naboran dekolte  već u mladim godinama, velike su mogućnosti da se to i vama desi.
 • Starenje – normalan životni proces koji neminovno dovodi do opuštanja kože i promena u izgledu vrata i dekoltea

Faktori na koje možemo da utičemo:

 • Izbegavati preterano izlaganje UV zracima – bilo sunčevim, bilo u solarijumu jer zraci isušuju kožu, doprinose nastanku pega i fleka, koža postaje gruba i ranije ostari
 • Paziti na položaj glave – truditi se da glava ne bude spuštena na dole – pri čitanju, hodanju, spavanju, jer se tada vrat „gužva“
 • Ne konzumirati cigarete – nikotin utiče na smanjenje kolagena i elastina, oštećuje cirkulaciju, koža ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija
 • ·Održavati telesnu težinu – velike oscilacije u težini konstantno rastežu i skupljaju kožu koja u jednom momentu više neće imati elastičnost i ostaće opuštena
 • Negovati kožu vrata i dekoltea – sve što se koristi za negu lica treba svakodnevno primeniti i na osetljivu kožu vrata i dekoltea, da bi se bar malo odložila pojava prvih znakova starenja.

Kada se uz starenje kao sastavni deo života dodaju loša genetska predispozicija i spoljašnji faktori, vrlo je verovatno da će se prvi znaci promena na dekolteu javiti dosta rano, možda već posle 20.godine života.

Prosek o kom možemo pričati na osnovu podataka je da se prvi znaci opuštanja kože najčešće javljaju oko 30.godine života, ali svakako nije pravilo.

Šta podrazumeva podmlađivanje vrata i dekoltea?

Kada kreme obične i magične, i sve metode nege kože više nisu dovoljni da sakriju godine i nepravilnosti koje nastanu, podmlađivanje vrata i dekoltea prepustite stručnjacima estetske hirurgije.

Zatezanje regije dekoltea
Podmlađivanje i zatezanje kože dekoltea

Sve estetske metode koje se primenjuju za podmlađivanje ove regije, bazirane su na zatezanju vrata sve do postizanja potrebne čvrstine, eliminaciji bora, neutralisanju hiperpigmentacija, što vratu i dekolteu vraća izgled kakav su imali u mlađim godinama.

Operacije na polju podmlađivanja vrata i dekoltea, kao i mnoge druge, u Beogradu radi Prof. dr Milan Jovanović , specijalista estetske hirurgije koji ima veliko iskustvo i izuzetno uspešne rezultate.

Zatezanje vrata

Kada pričamo o intervenciji zatezanje vrata, najčešće se to odnosi na estetski zahvat poznat kao lifting. Ova procedura spada u hiruršku metodu kojom se eliminišu znaci starenja, podiže se i zateže opuštena koža, otklanjaju bore i vraćaju lepe konture vrata.

Operacija zatezanja samo kože vrata
Zatezanje vrata kao parcijalni tretman face liftinga

Ako se radi zatezanje samo regije vrata, tada pričamo o parcijalnom neck-liftingu, koji se uglavnom radi u lokalnoj intravenskoj sedaciji, retko u opštoj anesteziji. U ovom slučaju podrazumeva se parcijalno zatezanje mišića (platizme) vrata.

Češće se radi u sklopu intervencije kompletnog  zatezanja lica i vrata, kao full face lifting.

Ko su kandidati za lifting vrata?

Najčešće se lifting vrata radi u dobi između 45. i 55. godine života. Razlog javljanja mlađih osoba na zatezanje vrata je gubitak velikog broja kilograma, koji je ostavio višak kože na vratu što umanjuje radost postignutog uspeha smanjivanja telesne težine.

Kandidati za ovu proceduru su sve osobe kod kojih su izraženi znaci starenja na vratu – naborana i opuštena koža, gubitak tonusa i lepih ravnih linija vrata, izgled suve i nezdrave kože.

Nakon operacije zatezanja vrata, ovaj deo tela ponovo će imati glatku, nežnu i mladačku kožu i izgled.

Koji se još tretmani koriste za podmlađivanje vrata i dekoltea?

Pored operacije liftinga vrata, postoji još niz metoda koje imaju veliki uspeh u podmlađivanju vrata i dekoltea.

U nastavku teksta navodimo najzastupljenije estetske intervencije.

Podmlađivanje vrata hijaluronskim filerima

Ovaj efikasan i brz način podmlađivanja podrazumeva aplikaciju filera hijaluronske kiseline u regiju vrata i dekoltea. Efekat zatezanja opuštene kože se vidi odmah nakon tretmana, a traje od 1 do 2 godine. Hijaluronski fileri za podmlađivanje vrata su sve zastupljeniji zbog svoje bezbednosti za upotrebu i brzih rezultata.

Izgled vrata i dekoltea odmah nakon tretmana hijaluronskim filerima
Koža vrata i dekoltea nakon tretmana podmlađivanja hijaluronskim filerima

Tretman siluet soft nitima (Mezoniti)

Tretman predstavlja nehiruršku metodu za podizanje i zatezanje vrata. Koriste se potpuno prirodne biorazgradive niti koje se savršeno resorbuju u toku 6 do 8 meseci nakon tretmana. Ove niti aktiviraju regenerativne procese u koži i stvaranje kolagena. Tretman mezonitima i siluet soft nitima daje efekte podmlađivanja koji traju 1,5 do 2 godine, zahvat traje kraće od 30 minuta i rezultati su odmah primetni.

Mezoterapija

Mezoterapija je procedura koja podrazumeva potkožnu injekcionu aplikaciju supstanci i koktela koji stimulišu stvaranje kolagena i elastina. Preporučuje se ponavljanje tretmana mezoterapije više puta u toku godine za sve bolje efekte podmlađivanja i održavanje rezultata.

Podmlađivanje vrata i dekoltea hemijskim pilingom

Veoma često korišćena metoda za podmlađivanje je svakako hemijski piling, koji se koristi za ravnanje bora, smanjivanje tamnih mrlja na vratu, vraćajući sjaj i glatkoću vašoj koži. Hemijski piling podrazumeva uklanjanje površinskog sloja kože čime se na površinu „izbacuje“ podmlađena koža. Preporučuje se ponavljanje tretmana.

Liposukcija vrata

Liposukcija vrata je estetska korekcija vrata koja podrazumeva uklanjanje potkožnih masnih naslaga ispod donje vilice i brade u cilju podmlađivanja te regije. Lice, vrat i dekolte nakon ove intervencije dobijaju nov izgled, zategnutost i sjaj. Radi se u lokalnoj intravenskoj sedaciji. Postoji postoperativna procedura nošenja elastičnih zavoja nekoliko dana.

Rezultati i iskustva

Estetska hirurgija u Beogradu nudi velik broj metoda podmlađivanja vrata i dekoltea. Svakako je bitno da se izabere odgovarajući tretman za vaš problem, izgled i godine. Kada odlučite da podmladite svoj izgled, prvi značajan korak je  kontakt i konsultacija sa specijalistom ove grane hirurgije.

Kako izgleda koža vrata posle i pre tretmana podmlađivanja
Koža vrata i dekoltea je glatka i zategnuta nakon zahvata podmlađivanja

Rezultati bilo koje metode su savršeni, tu nema razlike. Ono po čemu se razlikuju je vreme za koje će se videti rezultati i koliko traje oporavak  nakon intervencije.

Za koju god estetsku intervenciju se dogovorite nećete pogrešiti, svaka će doprineti estetskom savršenstvu vašeg lica, vrata i dekoltea. Na vama je samo da uživate u svom novom, podmlađenom izgledu i osećaju sreće i zadovoljstva.

Cena tretmana

Cena zatezanja vrata zavisi od intervencije koja će biti urađena.

Lifting vrata kao parcijalni face lifting je od 2.000 e

Liposukcija (vrata) je 900 eur

Hemijski pilinzi su 300 eur

Ulepšavanje i podmlađivanje lica hijaluronskim filerima (1 ml)  je 200 – 300 eur

Za sve ostale cene koje vas interesuju pogledajte cenovnik svih usluga estetskih operacija koje radi prof.dr Milan Jovanović.

Close Menu