fbpx

Dermolipektomija – uklanjanje viška kože i potkožnih masnoća

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Dermolipektomija uklanja i zateže kožu stomaka, nogu i ruku

Zahvaljujući svojoj elastičnostikoža kao najveći organ ljudskog organizma ima veliku moć prilagođavanja svim promenama na telu. Prati celokupan rast i razvoj tela, rasteže se i skuplja prilikom oscilacija u telesnoj težini.

Ali šta raditi kada koža vremenom izgubi elastičnost, kako joj vratiti zategnutost? Kako se izboriti sa mlohavom kožom na nadlakticama ili sa viškom kože na stomaku nakon gubitka velikog broja kilograma?

Ako se suočavate sa nekim od tih problema, rešenje nudi estetski zahvat – dermolipektomija.

Šta je dermolipektomija?

U bukvalnom prevodu dermolipektomija znači eliminaciju određenog dela kože i masnoće. Ovaj estetski zahvat podrazumeva hirurško uklanjanje manje ili veće površine kože, a potom zatezanje preostalog tkiva, uz odstranjivanje potkožnih masnoća.

Procedura se primenjuje u svrhu oblikovanja, odnosno preoblikovanja  tela.

Dermolipektomija smanjuje ili eliminiše posledice starenja, fluktuacije telesne težine i uticaj zemljine teže na kožu.

Kome je namenjena ova intervencija?

Dermolipektomija je namenjena svima koji imaju problem viseće kože, a koji se na drugi način ne može rešiti. Ružne naslage kože koje narušavaju skladnu konturu tela mogu biti posledica:

 • Gubitka velikog broja kilograma
 • Trudnoće, pogotovo višeplodne ili nakon više trudnoća
 • Gubitka elastina iz kože kao rezultat starenja
 • Genetski nasleđene kože lošeg elasticiteta
 • Nagomilanih potkožnih masnoća

Iako se za ovaj zahvat većinom  javljaju žene, intervencija je namenjena pripadnicima oba pola koji imaju neki od sledećih problema:

 • Koža na stomaku visi, u velikoj meri  prelazi preko ruba donjeg veša, prisutne strije
 • Unutrašnja strana butina nema čvrstinu, koža naborana, visi celom dužinom butine

Mlohave nadlaktice koje narušavaju celokupan izgled jer ostali deo tela ima dobar tonus

Dermolipektomija vas rešava mlitave kože na rukama
Jedan od razloga za dermolipektomiju je problem sa viškom kože i potkožne masnoće na nadlakticama.

 

Ova neprijatna dešavanja sa kožom su glavni „okidač“ za razmatranje dermolipektomije kao najboljeg rešenja problema. Dok razmišljate o ovoj proceduri pročitajte još neke savete.

Saveti pre konačne odluke o intervenciji

Kao i pre donošenja svake bitne odluke, treba poslušati određene savete. Dermolipektomija je hirurški zahvat koji podrazumeva adekvatne pripreme da bi operacija bila uspešna i dala najbolje rezultate.

Šta je bitno znati?

 • Pre svega treba da ste dobrog opšteg zdravstvenog stanja da biste se mogli podvrgnuti intervenciji u opštoj anesteziji. Neka vas pregleda lekar opšte prakse, ako postoji neki problem, na vreme ga otklonite
 • Ako ste u procesu mršavljenja, nemojte razmišljati o ovom zahvatu dok ne dostignete željenu težinu, a potom je održavate bar 6 meseci
 • Dermolipektomija nije zamena za dijetu, ne skida kilograme. To je zahvat koji vas oslobađa viseće kože i zateže figuru, ali se ne sprovodi umesto dijete
 • Kada uradite ovaj zahvat na bilo kom delu tela, dobićete novu, skladnu siluetu, potrudite se da usvojte zdrave životne navike, izbegavajte oscilacije u telesnoj težini i tako uspešno održite novi izgled
 • Dermolipektomija može uspešno i za kratko vreme otkloniti veliki problem koji imate, a niste ga drugačije mogli rešiti. Ovi zahvati su zaista delotvorni i moćni su saveznici u borbi za vitkiju i zategnutu figuru.
 • Treba da postavite realne ciljeve svog novog izgleda
Da postignete idealnu figuru pomaže dermolipektomija
Dermolipektomija zateže i preoblikuje telo

 

Svaki zahvat koji podrazumeva odstranjivanje a potom zatezanje kože, na bilo kom delu tela, može pasti pod okrilje dermolipektomije, ali u osnovi ima tri podvrste.

Podvrste dermolipektomije

Telo možemo podeliti na nekoliko regija koje su najviše ugrožene opuštanjem kože:

 • Predeo trbuha – ugrožen zbog abdominalne gojaznosti
 • Predeo ispod trbuha – opuštenost unutrašnje strane butina
 • Predeo iznad trbuha – ruke, mahom mlitave nadlaktice

Prateći ove celine, dermolipektomija ima upravo tri podvrste zahvata:

1. Pojasna dermolipektomija (abdominoplastika) dva adekvatna naziva za istu intervenciju, ali se često abdominoplastika poistovećuje samo sa dermolipektomijom, gde ipak postoje razlike.

Do skladne figure vodi dermolipektomija stomaka
Pojasna dermolipektomija uklanja „kecelju“ od kože, strije, i zateže ceo stomak

 

Ova procedura podrazumeva manje ili više opsežan zahvat kojim se uklanja „kecelja“ od kože na prednjem trbušnom zidu. Može se sprovoditi kao mini zahvat, gde se radi samo donji deo stomaka i položaj pupka se ne pomera, ili kao opšta, gde  operacija podrazumeva uklanjanje viška kože i potkožne masnoće celog stomaka, repoziciju pupka i zatezanje opuštenih mišića trbušnog zida. Rezultat je ravan stomak a koža glatka.

2. Preoblikovanje i zatezanje butina  – estetska procedura koja eliminiše višak kože i potkožnih masnoća sa unutrašnje strane butina, od gornjeg dela prema kolenu u dužini koja je potrebna. Nakon toga se koža zateže i noga dobija potpuno nov, vitkiji izgled.

3. Brahioplastika – zatezanje nadlaktica – veoma uspešno uklanja viseću kožu na nadlakticama. Zahvat se može raditi različitim tehnikama u zavisnosti od veličine mlohave kože i potkožnih masnoća koje treba odstraniti. Ponekad se intervencija osim na unutrašnjoj strani nadlaktice mora proširiti i malo duž zida grudnog koša, da bi se eliminisale naslage i na tom delu tela. Vaše ruke postaju mladalački zategnute i tanke.

Svaki estetski zahvat dermolipektomije može, i  često se kombinuje sa liposukcijom, pri čemu se u jednoj intervenciji liposukcijom eliminišu potkožne masne naslage, a potom se nepotrebno tkivo koje ostaje u višku uklanja i preostala koža spaja i zateže.

Svi zahvati dermolipektomije donose figuri velik estetski napredak, ali to nije jedina dobrobit koju čine telu i kompletnom organizmu.

Benefiti dermolipektomije

Dermolipektomija je estetski zahvat koji veoma efikasno uklanja nefunkcionalni višak kože i masnoće ispod nje. Velika dobrobit je  što se na veoma brz i siguran način dobija nova, estetski oplemenjena i utegnuta figura.

Potpuno je jasno da podmlađen izgled, vitkost i nadasve potpun užitak i zadovoljstvo svojim novim telom, predstavljaju glavni benefit ove estetske intervencije.

Pojedinac dostiže psihosocijalni sklad i ravnotežu između ličnog doživljaja svog tela i viđenja okoline.

Sreća i zadovoljstvo nakon uspešnog zahvata u velikoj meri se odražava na celokupno zdravlje, i možemo slobodno reći da je benefit ove procedure sasvim sigurno i bolje opšte zdravstveno stanje.

I sve to se postiže jednom estetskom intervencijom! Zaista impresivno!

Cena

Cena navedenih estetskih zahvata kreće se od 2000 e, a za konkretnu cenu svake intervencije možete pogledati kompletan cenovnik usluga.

Saveti i preporuke

Nakon svih navedenih procedura i saveta, ostaje samo da pružimo još nekoliko bitnih informacija.

Svi koji prepoznaju da je ovo zahvat koji će im najbolje i najbrže pomoći da preoblikuju i zategnu svoje telo, mogu kontaktirati ordinaciju i zakazati konsultacije sa hirurgom Prof. dr Milanom Jovanovićem, specijalistom plastične i estetske hirurgije, koji ima dugogodišnje iskustvo na ovom polju.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu