fbpx

Lipektomija – šta je, kako se radi, oporavak

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO

Posle pojasne lipektomije imaćete savršene rezultate

Višak kože na bilo kom delu tela predstavlja estetski ali često i medicinski problem.

Uzroci nastanka ovog problema mogu biti:

 • Nagli gubitak velikog broja kilograma
 • Stalna variranja telesne težine
 • Genetski nasleđen takav tip starenja kože.

Rešenja za otklanjanje viška kože i potkožne masnoće određenog dela tela postoje, ali trajno i najbolje rešenje uvek se nađe pod okriljem plastične i estetske hirurgije zadužene za lep izgled. U slučaju postojanja kože koja visi i narušava sklad figure, lipektomija je pravi izbor za novi izgled tela.

Postoje dve veoma bitne stvari  koje treba uraditi kada se odlučite za ovaj zahvat :

 1. Odabrati proverenog vrsnog specijalistu kome ćete poveriti promenu svog tela
 2. Sagledati šta je u stvari lipektomija, šta možete da očekujete pre, a šta nakon intervencije.

Šta je lipektomija?

Lipektomija je opšti naziv za operaciju na bilo kom delu tela koja podrazumeva odstranjivanje viška kože i pripadajuće potkožne masnoće, sa ciljem poboljšanja oblika i tonusa te regije.

Do idealne figure vodi lipektomija
Lipektomija zateže i oblikuje nadlaktice, pojas i unutrašnju stranu butina

Lipektomijom se otklanja celokupan višak tkiva a preostala koža se zateže i preraspoređuje. Krajnji rezultati su fantastični jer dobijate potpuno novu siluetu! Ovo je zahvat koji  ujedno nudi rešenje kako skinuti masne naslage i kako se posle toga zategnuti.

Zahvat se može primeniti na svim regijama gde ovaj problem postoji, a najtraženiji zahvat je u predelu struka, bokova i bedra. To je pojasna lipektomija, najzahtevnija, ali intervencija sa vrhunskim rezultatima transformacije tela.

Pojasna lipektomija kao najtraženiji zahvat

Kada je u pitanju pojasna lipektomija, može se sa lakoćom reći da ona spada u jednu od najpopularnijih i najefikasnijih korekcija iz domena plastične hirurgije, koja ujedno vrlo pozitivno utiče i na vaše zdravlje. Pojasna lipektomija je zapravo odstranjivanje viška kože i njenog potkožnog masnog tkiva na abdomenu, potom na kukovima, zadnjici i butinama. Sve u jednom zahvatu!

Ovaj zahvat poznat je i kao podizanje donjeg dela tela.

Tokom pojasne lipektomije može se otkloniti i do 20 kg masnoće! Savršeno i za rešavanje problema koji pravi salo na stomaku. Eliminisanjem viška tkiva i zatezanjem kože podižu se zadnjica, bokovi i butine, i istovremeno zateže stomak. Zato ovu intervenciju ne treba poistovećivati sa abdominoplastikom, jer je zatezanje stomaka samo jedan deo opsežne pojasne lipektomije.

Salo na stomaku i višak kože odstranjuje pojasna lipektomija
Potpuno izmenjen izgled i novo telo nakon pojasne lipektomije

Da li je ova vrsta korektivnog zahvata adekvatna za vas, najbolje ćete saznati na konsultacijama koje možete zakazati putem kontakta sa plastičnim hirurgom prof. dr Milanom Jovanovićem.

Pojasna lipektomija je zahvat koji potpuno preoblikuje vaše telo, ali da li je on namenjen baš svima koji to požele?

Kome je namenjen zahvat podizanja i zatezanja kože?

Višak kože na donjem delu stomaka, opušteni mišići trbušnog zida, opuštena i naborana koža zadnjice i butina uz određen višak potkožne masnoće svakako vas predodređuje za kandidata za pojasnu lipektomiju.

Zahvat podizanja i zatezanja kože donjeg dela tela prvenstveno je namenjen:

 • Osobama koje su izgubile veću količinu kilograma i sada su se našle u novom problemu sa svojom vlastitom kožom. Pojasna lipektomija pre svega rešava ovu vrstu problema.
 • Ženama koje nakon trudnoća ne mogu da se reše viška kože i celulita/strija
 • Pacijentima koji su prethodno imali barijatriski zahvat (smanjenje želuca), u tom slučaju pojasna lipektomija bi bila pun pogodak.
 • Pacijentima kod kojih se ne primećuje razlika između struka i kukova ili ukoliko imaju prekomereno preklapanje kože i sala u izrazitoj vertikalnoj poziciji, pojasna lipektomija bi rešila problem u potpunosti
 • Osobama kojima je zdravlje ugroženo baš zbog prekomerne količine masnoće
 • Ako vam je proces starenja doneo opuštenu i namreškanu kožu ispod struka
Opuštena koža stomaka u starijim godinama je jedan od razloga za lipektomiju
Namreškana i opuštena koža ispod struka rešava se pojasnom lipektomijom

Pojasna lipektomija se primenjuje obično u izraženijim slučajevima gde pacijenti imaju znatne nelagodnosti u svakodnevnom funkcionisanju.

Ako ste se pronašli kao kandidat za ovaj zahvat, postoje još neke stvari koje treba imati u vidu pre konačne odluke.

Stvari koje treba znati pre nego što se odlučite na ovu operaciju

Kao i pre svakog hirurškog zahvata, tako i pre pojasne lipektomije postoje preporuke i saveti koje treba ispoštovati da bi operacija bila potpuno uspešna.

Činjenice koje je važno znati ako želite operaciju lipektomije donjeg dela tela:

 • Ako želite operaciju nakon većeg gubitka kilograma, potrebno je da vam telesna težina bude stabilna minimum 6 meseci do godinu dana
 • Ako želite da rađate još dece, sačekajte sa zahvatom. Odlučite se za njega kasnije
 • Ukoliko ste pušač, treba da prekinete sa pušenjem 6 nedelja pre i posle intervencije. Pušenje loše utiče na cirkulaciju, usporava proces oporavka i povećava rizik za nastanak komplikacija
 • Morate biti spremni na postojanje velikog ožiljka nakon operacije. On će biti uglavnom sakriven u bikini liniji, ali će postojati celim obimom pojasa
 • Vaše opšte zdravstveno stanje treba da bude zadovoljavajuće, bez prisutnih hroničnih ili akutnih bolesti
 • Morate biti spremni na duži oporavak i imati nekoga da vam u tom periodu pomogne

Postoji još bitnih stvari o kojima ćete razgovarati sa svojim hirurgom prilikom priprema za operaciju. Tokom tih konsultacija sigurno ćete poželeti da čujete više informacija i o samom zahvatu, odnosno na koji način se ova estetska hirurška procedura radi.

Kako se radi pojasna lipektomija?

Pojasna lipektomija je svoj naziv dobila upravo po tome što se incizija radi oko celog donjeg torzoa tj. pojasa. Ovo omogućava smanjenje i odstranjivanje viška tkiva sa bokova i bedara zajedno sa opšte poznatim osobinama tradicionalne lipektomije.

Ovo je dosta zahtevna operacija i nju treba da rade samo vrhunski stručnjaci kako bi se izbegle moguće komplikacije tj. infekcije tkiva. Operacija je sveobuhvatna i traje u proseku 4-5 sati, a izvodi se pod opštom anestezijom.

Koža se odvaja od masnog tkiva a ono od fascije. Višak se otklanja, potom se koriste posebni šavovi kojima se novozategnuta koža pričvršćuje. Potom se rade bokovi i leđni deo gde se takođe koža i masno tkivo odvajaju a ostatak kože se podiže i pričvršćuje za već postojeće sopstveno tkivo.

Odstranjivanjem viška kože omogućava se zatezanje pojasa lipektomijom
Višak kože (između dve linije) se odstranjuje tokom pojasne lipektomije i zateže se figura

Na taj način se ujedno dobija podizanje i zatezanje zadnjice. Praktično cela figura pacijenta, od grudi do kolena, biva korigovana.

Iako se ovom korektivnom intervencijom dobija kompletan veliki učinak, u nekim slučajevima se ona kombinuje sa dodatnim metodama.

Kombinovanje sa drugim estetskim zahvatima

Kao i većina procedura estetske i plastične hirurgije, lipektomija se može kombinovati sa drugim zahvatima.

Najčešće se po potrebi uz pojasnu lipketomiju može raditi neka vrsta abdominoplastike ili liposukcije sa ciljem dodatnih i detaljnijih korekcija izgleda.

Bilo da se radi samostalno ili u kombinaciji, dobrobiti pojasne lipektomije se vrlo brzo vide.

Benefiti pojasne lipektomije

Plastična operacija pojasne lipektomije donosi vam prvenstveno odlične estetske rezultate.

Glavni benefiti i razlozi zbog kojih se treba opredeliti za ovaj zahvat su:

 • Opuštena koža koja vam je smetala da uživate u gubitku kilograma biće otklonjena, vaša figura će biti besprekorna i konačno ćete videti savršene rezultate
 • Bićete zadovoljniji svojim izgledom i imaćete više samopouzdanja
 • Nestaće sve zdravstvene tegobe koje ste imali zbog prekomerne kože koja visi (bolno crvenilo, osip, infekcija zbog stalnog trljanja i trenja opuštene kože)

Pojasna lipektomija kao i bilo koji drugi zahvat preoblikovanja tela daje fenomenalne rezultate, a njihovo trajanje zavisi od vas. Pridržavajte se saveta hirurga i zadržaćete novostečeni zategnut i izvajan izgled zauvek.

: Struk, bokovi i zadnjica zatgnuti posle pojasne lipektomije
Posle lipektomije pojasa ožiljak je sakriven a figura savršena

Nakon operacije i završenog perioda oporavka zadovoljstvo je potpuno.

Oporavak nakon operacije

Ova vrsta operacije je veoma složena i zahtevna. Period oporavka nije kratak, ali uz savete lekara i podršku ukućana biće mnogo lakši.

Izdvojićemo neke karakteristike postoperativnog toka:

 • U početku ćete osećati neprijatnost i bol, mogu biti prisutni otok i modrice.
 • Sve vreme tokom 4 do 6 nedelja nosićete steznik
 • Previjanje rane i vađenje drenova biće u nadležnosti zdravstvenih radnika
 • Konce vadi hirurg posle 14 dana, i nakon toga ćete se lakše kretati, moći ćete da se ispravite
 • Svakodnevno treba ustajati iz kreveta i prošetati po sobi

Kompletan tok oporavka sa detaljnim objašnjenjima i savetima možete pročitati u članku Oporavak nakon abdominoplastike

Krajnji rezultat je daleko lepši oblik struka, zategnuta koža struka, bokova i zadnjice. Ožiljak ostaje u predelu kupaćeg kostima te sunčanje na plaži neće biti problem, već potpuno zadovoljstvo.

Close Menu