fbpx

Opuštene grudi i kako podići viseće grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Kako podići viseće grudi?

Veliki broj žena doživi trenutak razočarenja kada pogledom na dole uoči da umesto prkosnih i uzdignutih, sada ima opuštene grudi. Neminovno je pitanje šta je izazvalo njihovo opuštanje i da li je to prirodno ili se treba zabrinuti.

Pogledajmo koja sve pitanja muče dame sa ovim problemom i koje odgovore i rešenja možemo ponuditi za viseće grudi.

Zašto imam opuštene grudi?

Ovo je definitivno najčešće pitanje, a odgovor je vrlo razumljiv i jednostavan. Razloga za nastanak opuštenih grudi ima više, ali ako pogledamo kakva je građa dojke, možemo shvatiti osnovni razlog zbog koga nastaje opuštanje.

Dojke žene se sastoje iz potkožnih masti i vezivnog tkiva u čiji sastav ulaze kolagen i elastin. Njihova je uloga da pružaju čvrstinu i elastičnost grudima. Još jedan važan deo dojke odgovoran za njihovo držanje je Kuperov ligament.

Zdravi ligamenti sprečavaju opuštanje grudi
Kuperov ligament mora biti očuvan da bi grudi bile zategnute

Količina kolagena i elastina se sa godinama smanjuje, a kao posledica koža postepeno postaje neelastična i počinje da se opušta. Takođe i Kuperov ligament se stalno rasteže i skuplja te polako gubi elastičnost i ne može više da drži grudi uspravne i zategnute. Sasvim prirodan i logičan sled događaja.

Naravno, uz ovaj osnovni uzrok dolazi još niz faktora koji će uticati na to da li će se one brže ili sporije opuštati.

Šta je sve uticalo da se grudi opuste?

Opuštanje grudi kod žena prvenstveno je pod uticajem starenja i naslednog faktora, ali je usko povezano i sa životnim navikama. Dakle, postoje faktori na koje možemo uticati i na taj način maksimalno odložiti opuštanje, ali postoje i činioci koji ne možemo eliminisati.

Godine kao ključni faktor

Viseće grudi su prisutne kod starijih žena
Godine neminovno donose opuštanje grudi

Starenje je neizbežan proces koji uglavnom donosi neželjene posledice na celo telo, pa tako i grudi. Pored manje produkcije kolagena i elastina, sa godinama dolazi do promene hormonskog statusa žene. Minimalizuje se produkcija estrogena koji daje punoću grudima jer skladišti masne ćelije u potkožno tkivo dojki.

U kratkim crtama godine donose sledeće:

Manje kolagena, elastina i estrogena = manje potkožnih masti = manji volumen = opuštene grudi.

Genetika i viseće grudi

Ne možemo da biramo šta ćemo od koga naslediti, a znamo da svaki deo tela dobija svoj genetski materijal. U ovoj priči, genetika igra važnu ulogu za jačinu Kuperovih ligamenata, o kojima smo pisali. Ako su roditelji ili ranije generacije predaka imale slabo vezivno tkivo i ligamente, možete očekivati da ste u većem riziku za nastanak visećih grudi.

Gravitacija

Među glavnim krivcima za viseće grudi je gravitacija
Zemljina teža stalno vuče grudi na dole i postepeno ih opušta

Da nije gravitacione sile, ništa od ovih problema ne bi bilo. Potkožno masno tkivo se smanjuje, koža gubi elastičnost, ali gravitacija pogoršava sve jer vuče grudi na dole!

Zbog Zemljine teže veći problem imaju žene sa bujnim grudima koje se mnogo brže i ranije opuste zbog svoje težine. Velike grudi donose probleme i ipak nisu savršene, a ranije opuštanje je jedan od njih.

To ne znači da su žene sa malim grudima pošteđene, ali su definitivno opuštene grudi kod njih manje uočljive.

Stalne varijacije u težini

Održavanje konstantne telesne težine je pravi melem za kožu. Nema rastezanja, pa skupljanja, pa novog restezanja. Koža nakon stalnih prilagođavanja novim konturama tela gubi elastičnost i opušta se, doprinoseći na taj način i opuštanju grudi.

Kod gubitka većeg broja kilograma, kontura dojke se menja jer nestaju masnoće, grudi se jednim delom “izgube” a ostaje višak kože koji se opušta i viseće grudi započinju svoju vladavinu.

Višestruke trudnoće

Višestruke trudnoće kao i dojenje mogu doprineti pojavi opuštenih grudi. Tokom trudnoće a posle i tokom dojenja, pod uticajem veće koncentracije hormona i zbog širenja mlečnih kanala grudi postaju veće, a koža se rasteže. Nakon završetka ovog perioda smanjuju se mlečne žlezde, grudi, a koža ostaje u višku.

Ako se žena tokom trudnoće dosta ugoji, ili ako je iznela nekoliko trudnoća, opuštene grudi mogu ostati kao posledica nakon mršavljenja i smanjenja potkožnih masti u grudima.

Bili su ovo najčešći, odnosno faktori koji imaju najveći uticaj na opuštanje grudi. Uglavnom nam ih je priroda dodelila i ne možemo ih izbeći, ali šta je sa svakodnevnim životnim navikama koje imamo, da li neke od njih utiču na čvrstinu i poziciju grudi?

Ima li još nekih stvari koje doprinose da moje grudi postanu viseće?

Naravno da postoje, i to su najčešće životni stilovi i ponašanje koje imamo kao svakodnevnu rutinu. Većina žena će se pronaći u navedenim navikama.

Preterano izlaganje suncu

Preplanula koža tela, posebno dekoltea, naš je cilj svakog leta. Međutim, pod dejstvom sunčevih zraka koža se isušuje, gubi vlažnost i elastičnost, sklonija je borama i preranom opuštanju. A preplanuo, ali opušten dekolte nije nešto što žene žele.

Konzumiranje cigareta

Dokazano je da konzumiranje cigareta loše utiče na kvalitet kože. Lako se može prepoznati osoba koja je pušač, koža joj ranije dobija stariji izgled, gruba je, naborana i suva. Zbog loše cirkulacije tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika i nutritijenata, brže se gubi kolagen i elastin, što ubrzava i proces opuštanja kože i grudi.

Neadekvatni grudnjaci ili nenošenje podrške za grudi

Svako pomeranje grudi, posebno prilikom vežbanja, trčanja, naginjanja prema napred, dovodi do istezanja i opuštanja ligamenata i samih grudi, što vremenom dovodi do njihovog opuštanja.

Velike grudi koje nemaju potporu grudnjaka brzo i lako se opuste
Ako ništa ne drži velike grudi, njihova težina dodatno utiče na opuštanje

Zato grudnjak treba da bude dobro izabran, da drži grudi i spreči istezanje vezivnog tkiva, znači mora biti prilagođen grudima jer različite veličine grudi kod žena zahtevaju spram toga jaču ili normalnu podršku.

Ženama sa velikim, teškim grudima, neizostavni deo garderobe treba da bude grudnjak sa maksimalnom podrškom. Takođe, starije žene za svoje grudi, bez obzira da li su već malo opuštene ili ne, treba da biraju grudnjake sa jačom potporom.

Loše držanje tela

Nepravilan stav tela uzrokuje viseće grudi
Ako vaše držanje tela nije uspravno, grudi će se brže opustiti

Nešto što vremenom definitivno utiče na opuštanje grudi je vaše loše držanje. Stav tela u kom su ramena prema napred a leđa pogurena, u kombinaciji sa gravitacijom sigurno ubrzava rastezanje ligamenata i nastanak visećih grudi.

Položaj tokom spavanja

Verovale ili ne, čak i položaj u kom spavate može da utiče na istezanje grudi:

 • Spavanje na boku – ligamenti i tkivo dojki se rastežu jer ih sila gravitacije vuče prema dole. Probajte da ublažite “padanje” grudi tako što ćete između dojki staviti jastuk.
 • Spavanje na stomaku – vaše grudi trpe pritisak tela, pri čemu se ugrožava cirkulacija. Tkivo dojke neće dobiti dovoljnu količinu krvi i kiseonika za normalno funkcionisanje.
 • Spavanje na leđima – za grudi najbolji položaj, ali je to ujedno i najređe korišćen položaj.

Ove životne navike stiču se i sprovode od mladih dana. Da li će se opuštene grudi ispoljiti u starijim ili mlađim godinama dosta zavisi od vas.

Zašto imam opuštene grudi, a ne spadam u starije žene?

Ako ste mlade, ne znači da ne možete imati viseće grudi
Opuštene grudi nisu rezervisane samo za starije žene

Nažalost i devojke i mlađe žene mogu biti opterećene izgledom jer su im grudi prerano oronule…

Ako imate životne navike koje narušavaju čvrstinu grudi, plus nasleđeno slabo vezivno tkivo i loše ligamente, rezultat je opuštanje grudi u mladosti. Još jedna bitna stvar koja dovodi do opuštanja grudi u mladim danima je držanje raznih dijeta i variranje u telesnoj težini što opterećuje elastičnost kože i tkiva.

Devojke koje nemaju problem i čije su grudi bujne i dobrodržeće, uopšte ne razmišljaju o tome da jednog dana njihove dojke mogu izgubiti tu jedrinu. A upravo tada, dok su grudi još u punom sjaju treba razmišljati kako ih što duže održati u takvom stanju.

Mogu li sprečiti ili odložiti opuštanje grudi?

Odgovor je kratak i jednostavan – možete odložiti, ali sprečiti ne.

Ako izuzmemo, starenje, gravitaciju i genetiku koje ne možemo izbeći, sve ostale stvari koje smo naveli da doprinose opuštanju grudi treba eliminisati. Probajte da promenite životne navike koje vam donose prerano starenje kože i podstiču nastanak obešenih grudi.

Izbegavajte:

 1. Preterano prirodno sunčanje i solarijume
 2. Konzumiranje cigareta
 3. Spavanje samo na boku
 4. Pogrbljen položaj tela
 5. Vežbanje ili bilo koje aktivnosti koje uključuju gibanje grudi a bez nošenja grudnjaka

Preporučujemo:

 1. Uvedite u ishranu namirnice poput orašastih plodova, semenke bundeve, soju – bogate su omega 3 masnim kiselinama savršenim za kožu.
 2. Konzumirajte avokado i jaja u određenim, ne preteranim količinama – mononezasićene masti čine dobro tkivu dojke.
 3. Što više jedite kupus, kelj, brokoli, integralne žitarice – one su pune antioksidanata i održavaju vezivno tkivo dojke zdravim.
 4. Birajte i nosite pravu veličinu grudnjaka sa adekvatnim ojačanjima za podršku grudima.
 5. Podstičite površinsku cirkulaciju svojih grudi – masažom ili hidroterapijom. Svaki dan tuširajte dojke naizmenično toplom i hladnom vodom. Nakon mlaza tople vode u trajanju od jedne minute, prebacite tuš na hladan mlaz i tuširajte grudi 20 sekundi. Na ovaj način završite tuširanje grudi.
Tuširanjem toplom pa hladnom vodom odlažete opuštanje grudi
Tuširanje grudi naizmenično toplom pa hladnom vodom produžava jedrost grudima

Najvažnija činjenica koju morate imati na umu je da su ovo aktivnosti koje treba sprovoditi stalno. Jedino kontinuiranim trudom i radom možete odložiti nastanak opuštenih grudi.

Čak i kada krenu prvi znaci razvlačenja tkiva dojki, velika je verovatnoća da će ceo proces ići mnogo sporije ako se pridržavate datih saveta. Sam tok opuštanja prolazi nekoliko faza, a vi lako možete izmeriti i pratiti stanje svojih grudi.

Kako da znam da li su i koliko moje grudi opuštene?

Opuštenost dojki stručno se naziva ptoza dojki. Sam proces opuštanja prolazi kroz nekoliko faza, a njih možete lako odrediti jer imate mogućnost da ih same izmerite.

Svoje dojke i njihovo rastezanje najlakše ćete izmeriti lenjirom.

Početak lenjira stavite vertikalno u inframamarnu brazdu, tj. deo gde se spaja donji pol dojke sa grudnim košem. Potom se dojka spusti preko lenjira i gleda se rastojanje između bradavice i brazde i beleži se u centimetrima. Oni nam otkrivaju koji je stepen opuštenosti:

 1. I stepen ptoze – bradavica je na nivou lenjira i to je početni stadijum opuštanja dojki.
 2. II stepen – bradavica je do 3 cm niža od vrha lenjira.
 3. III stepen – bradavica je tri i više centimetara ispod vrha lenjira prema dole ili kada bradavica predstavlja najniži deo dojke i gleda nadole.
Viseće grudi imaju svoje faze opuštanja
Stepeni opuštanja grudi u odnosu na inframamarnu brazdu

Ako je kod vas ptoza dojki tek krenula, još uvek postoje načini da se grudi vrate u formu i oblik koji su imale.

Kako da zategnem malo opuštene grudi?

Koliko će zatezanje malo obešenih grudi biti uspešno je vrlo individualno, ali je svakako vredno svakog pokušaja.

Šta možemo predložiti da radite da biste u izvesnoj meri podigli svoje grudi?

 1. Prvo, vežbajte i jačajte grudne mišiće uz obavezno jačanje leđa i ramena. Jaki grudni mišići će izdići vaše dojke, a vaše držanje tela će biti mnogo uspravnije kada su vam ojačani mišići leđa i ramenog pojasa. Sve skupa odlično utiče na zatezanje i podizanje pomalo spuštenih grudi.
 2. Drugo, negujte kožu grudi kremama koje su prirodne, bez agresivnih dodataka. Kao što se trudimo da kožu lica i vrata mažemo da nam ne bi bili opušteni obrazi, kapci ili podbradak, tako i adekvatna nega osetljive kože grudi može značajno da deluje na njihovu jedrinu. Uvek je dobar izbor krema sa piskavicom, negde poznatoj kao grčka detelina, koja sadrži fitoestrogene.
 3. I treća stvar, masirajte grudi. Blaga masaža kružnim pokretima vrhovima prstiju celom površinom dojke, podstiče površinsku cirkulaciju i snabdevanje tkiva neophodnim materijama. Povećava se protok krvi i stimuliše proizvodnja kolagena. Rezultat je prokrvljena koža grudi i njihova zategnutost.
Kreme i masaže se bore protiv opuštanja grudi
Nega grudi i blaga masaža povoljno deluju na održanje njihove čvrstine

Ove mere mogu vam pomoći kraći ili duži vremenski period. Možda ste srećnica koja ima manje ali jake grudi i na ovaj način ćete ih održavati uvek u minimalnoj, slabo primetnoj opuštenosti. Ali ako su vas priroda i genetika počastile velikim grudima sa slabim ligamentima, vremenom će se one u velikoj meri opustit.

Imam baš oronule grudi, šta mogu uraditi?

Jedino što poprilično obešenim grudima može pomoći je hirurško podizanje grudi intervencijama koje nudi plastična i estetska hirurgija.

Glavni cilj svih procedura podizanja grudi je njihovo zatezanje.

Najtraženija su tri zahvata:

 1. Može se raditi kao samostalna intervencijamastopeksija, gde hirurg samo podiže dojke, korigujući njihov položaj i visinu na grudnom košu.
 2. Ako uz podizanje želite i povećanje grudi, možda biste se pre odlučili za podizanje i povećanje grudi implantima.
 3. Treća kombinacija je smanjivanje veličine grudi i potom podizanje. Redukciona mamoplastika rešava problem opuštenosti zbog veličine i vraća grudi na prvobitnu visinu. Na taj način vas oslobađa viška kože, estetskih i psihofizičkih smetnji, a vaše grudi biće zategnute i popunjene.

Svaka procedura podizanja grudi može uključivati i korekcije areole i bradavica, s obzirom da uz opuštene grudi često dolaze i ovi problemi.

Ako imate baš opuštene grudi, ili vam smeta i manja ptoza a želite brzo i efikasno rešenje problema, odlučite se za estetsku hirurgiju. U tom slučaju, da bi rezultati intervencije bili dugotrajni, treba ispoštovati sledeće:

 • Na ovaj zahvat se odlučite tek kada završite sa planiranim rađanjem
 • Nakon zahvata održavajte konstantnu telesnu težinu, bez većih oscilacija
 • Ne odustajte od nege kože grudi, jer godine nastavljaju da se nižu

Opuštene grudi ne treba da vas opterećuju i čine nesrećnom. Toliko je mogućnosti i različitih saveta za njihovo podizanje, da ćete sigurno naći svoj način da vratite mladalački izgled grudima.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu