fbpx

Bore na čelu – Kako ih smanjiti i kako ih se rešiti

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Bore na čelu su jedan od prvih znakova starenja

Bore na čelu predstavljaju jedan od prvih znakova starenja i mogu da budu izazov mnogim ljudima koji žele da zadrže mladolik izgled. Pored pojave prirodnog procesa starenja, bore na čelu mogu da se pojave zbog različitih faktora.

Šta su bore?

Bore su fine linije, brazde ili dublji nabori koji se nalaze na površini naše kože. Uglavnom se javljaju kao rezultat procesa starenja i gubitka elastičnosti kože. Mogu da se pojave zbog genetike, pušenja ili generalno lošeg i nezdravog načina života.

Bore između obrva

Bore između obrva se formiraju kao posledica čestog mrštenja ili podizanja obrva
Bore između obrva se nazivaju i glabelarne bore

Bore između obrva su jako česta i, može se reći, iritantna pojava. Formiraju se kao posledica ponavljanja određenih facijalnih izraza, poput čestog mrštenja ili podizanja obrva. Zbog toga se takođe nazivaju i “bore mrštenja”.

Kada nastanu, obično su blage, ali se sa vremenom dosta produbljuju i postaju sve izraženije. Mišići koji izazivaju nastanak bora smešteni su između obrva i nazivaju se korugatori.

Duboke bore na čelu i između obrva su najčešće posledica preterano izražene mimike. Kada često podižemo obrve ili pravimo izraze koji stvaraju nabore između obrva, to može da uzrokuje formiranje takozvanih vertikalnih ili dubokih bora. Duboke bore su obično dublje i mnogo izraženije od običnih finih linija i sitnih bora na licu.

Bore između obrva često mogu da imaju izgled horizontalnih linija i tada se nazivaju glabelarne bore. Bore na licu i između obrva predstavljaju problem za lepotu lica, ali sa adekvatnim savetima i razmevanjem faktora koji ih izazivaju, moguće ih je negovati i kontrolisati.

Faktori koji utiču na pojavu bora na čelu

Najčešći uzroci bora na čelu
Bore na čelu često nastaju kao posledica genetike

Nastanak bora na koži može da bude posledica različitih faktora. Neki od najčešćih su:

 1. Proces starenja – Prirodni deo života tokom koga koži gubi sjaj i elastičnost i dolazi do pojava bora
 2. Prekomerno izlaganje suncu – UV zraci štete koži i čine je starijom
 3. Pušenje – Smanjuje cirkulaciju i i oštećuje kolagen čime izaziva bore
 4. Nepotreban i prekomeran stres – Stres ubrzava starenje i izaziva bore
 5. Genetika – Genetske predispozicije utiču na brzinu pojave bora
 6. Mimika lica – Ponavljanje određenih pokreta lica i loša mimika mogu da dovedu do pojave bora pre vremena
 7. Neadekvatna nega kože lica – Neredovna nega i zapuštena koža su odlična podloga za nastanak bora
 8. Hormonalne promene – Različite promene u hormonalnom balansu mogu da utiču na strukturu kože
 9. Loša ishrana i nedovoljna hidratacija – Manjak nutritivnih elemenata i hranljivih izvora proteina i minerala u kombinaciji sa nedovoljnom količinom vode dovode do pojave bora i lošeg izgleda kože

Svi ovi faktori mogu da se kontrolišu i da se ublaže odgovarajućim životnim promenama i adekvatnom negom kože. Za ozbiljnije tretmane i lečenje bora, savetuje se konsultacija sa izabranim lekarom ili dermatologom.

Kako smanjiti bore na čelu?

Peglanje bora na čelu: hirurški i kozmetički pristup
Kako se rešiti bora na čelu?

Prve bore nažalost mogu da se pojave već u ranim dvadesetim godinama. Fine linije i bore obično postaju sve vidljivije sa godinama, a proces starenja kože je individualan i razlikuje se od osobe do osobe.

Prevencija i održavanje zdrave kože može da uspori pojavu prvih bora, a ukoliko želite odmah vidljive rezultate postoje brojne hirurške i kozmetičke metode za otklanjanje bora i podmlađivanje lica.

Hirurške i kozmetičke intervencije smanjenja bora na čelu

Kako ublažiti bore na čelu: hirurški i kozmetički pristup
Popunjavanje bora na čelu dermalnim filerima

Postoje različite opcije za smanjenje bora koje nude efikasne metode za postizanje mladolikog izgleda kože.

Najčešće i najpozantije hirurške i kozmetičke intervencije su:

1. Botoks

Botoks je relativno bezbedan i veoma popularan tretman koji se koristi za smanjenje bora u predelu čela i oko očiju. Ovaj tretman se izvodi sa injekcijama botulinskog toksina koji privremeno opušta kožu i mišiće lica, smanjujući kontrakcije mišića koje uzrokuju bore. Postupak je brz, oporavak nije potreban i podrazumeva sitno ubrizgavanje injekcija direktno u mišiće lica.

Rezultati botoksa su privremeni i traju svega 3-6 meseci, nakon čega tretman može da se ponovi. Prevelika količina botoksa može da dovede do privremenog smanjenja osećaja u regiji gde se daje, može doći i do pojava modrica ili osećaja težine u tretiranom području. Vrlo je važno da se botoks radi kod proverenog specijaliste kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

2. Dermalni fileri

Dermalni fileri su gelovi koji se stavljaju ispod kože kako bi se popunile bore i dodao volumen na tretiranom području. Kada je reč o borama između obrva, fileri mogu da popune prostor između obrva i tako sakriju bore.

Najpoznatiji dermalni fileri su hijalurnoski fileri koji predstavljaju jedan od najpoznatijih kozmetičkih tretmana za smanjenje bora. Podrazumevaju upotrebu gela sa hijaluronskom kiselinom koji se ubrizgava direktno u bore. Ovaj tretman pruža brze rezultate, smanjuje bore i povećava hidrataciju kože. Oporavak je brz, a rezultati traju od par meseci do godinu dana. Moguće su blage nuspojave poput crvenila, otoka ili iritacije na mestu injekcije.

3. Lifting lica (facelift)

Facelift ili lifting lica, je hirurški postupak koji se koristi da bi se smanjila vidljivost bora, zategla koža i oblikovalo lice. Ova operacija podrazumeva uklanjanje viška kože lica na problematičnim mestima. Postupak se izvodi uz opštu anesteziju, a rezultati liftinga su obično dugoročniji.

Oporavak zavisi i varira od osobe do osobe, ali najčešće podrazumeva mirovanje i izbegavanje težih aktivnosti. Nakon intervencije mogu da budu prisutni otok i modrice koji posle određenog vremena nestanu. Lifting lica sa sobom nosi određene rizike i važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se izbegle neželjene posledice.

4. Hemijski pilinzi

Pilnzi su odličan tretman za smanjenje bora na čelu i poboljšavanje strukture kože. Hemijski pilinzi koriste hemijske supstance da uklone gornji sloj kože i tako daju koži svežiji izgled. Njima se podstiče regeneracija ćelija kože, poboljšava se njen tonus i smanjuje vidljivost svih nepravilnosti i bora.
Hemijski pilnzi su veoma pogodni za osobe sa borama, ali treba ih primenjivati pažljivo i uz nadzor lekara.

5. Laserska terapija

Laserska terapija je veoma popularam tretman za ukanjanje bora. Koristi snažne laserske zrake visoke energije da ukloni gornje slojeve kože. Na taj način podstiče regeneraciju ćelija kože i stimuliše proizvodnju kolagena. Laserska terapija smanjuje vidljivost finih bora na licu, ujednačava ten i poboljšava strukturu, a rezultati budu vidljivi posle nekoliko tretmana.

6. Mikrodermoabrazija

Ovo je nehirurški kozmetički tretman koji podrazumeva upotrebu uređaja koji nežno uklanja gornje slojeve kože, podstičući regeneraciju ćelija i smanjenju vidljivosti bora. Rezultati mikrodermoabrazije su obično vidljivi nakon nekoliko tretmana. Mikrodermoabrazija je vrlo bezbedan tretman, može da izazove privremeno crvenilo i iritaciju kože, ali uz adekvatnu negu nakon tretmana, brzo prolazi. Njom se uspešno otklanjaju najfinije i najsitnije bore i zato je ovaj tretman vrlo popularan kada je reč o podmlađivanju lica.

7. PRP terapija

PRP terapija (krvna plazma bogata trombocitima) je tretman koji koristi sopstevnu krv pacijenta da bi se poboljšao izgled kože, smanjile bore i zadržao mladolik izgled lica. Tokom ovog procesa, pacijentu se uzme krv koja se centrifugira da bi se izdvojila plazma bogata trombocitima. Plazma se potom injekcijama ubrizgva u problematično područje između obrva čime smanjuje bore i pospešuje izgled kože. Rezltati se postižu postepeno i vidljivi su tek posle par meseci. Oporavak je brz, sa minimalnim nuspojavama.

Svaka od ovih intervencija ima svoje određene prednosti i mane, a izbor najboljeg tretmana zavisi od individualne potrebe klijenta, ciljeva i saveta stručnog lica. Pre nego što se odlučite za bilo koju vrstu korekcije, važno je konsultovati se sa kvalifikovanim dermatologom ili plastičnim hirurgom kako biste razmotrili sve potencijalne rizike koje određene intervencije sa sobom nose.

Prirodni lek za bore na čelu

Krema protiv bora na čelu: vazelin i krema od aloe vere
Najbolja krema za bore na čelu je krema od aloe vere

Ukoliko vam se ideja o operaciji i bockanju sa različitim iglicama i tretmanima ne dopada, postoje neke alternative za prirodno uklanjanje bora na čelu. Bore na čelu su prirodni deo procesa starenja kože, ali nekoliko prirodnih metoda se posebno izdvaja i preporučuje kako bi se ublažila njihova pojava:

 • Kokosovo ulje za bore – Uzmite malo kokosovog ulja i umasirajte u svoje čelo. Preporučuje se jednom dnevno, pre spavanja. Kokosovo ulje vraća koži na čelu vlažnost i bori se protiv slobodnih radikala koji se skupljaju na koži i remete njen izgled.
 • Krema od aloe vere – Najefikasnija krema za lečenje bora. Aloe vera ima umirijuće dejstvo i pomaže u hidrataciji kože, stoga može da se koristi u borbi protiv bora. Preporučuje se da se maže svaki dan na predeo čela, najbolje pre spavanja.
 • Citrusno voće – Limun sadrži vitamin C koji čini našu kožu zdravijom i elastičnijom. Ukoliko imate problem sa borama, sok od limuna može da doprinese lečenju. Razredite ga sa vodom, namažite bore na čelu, ostavite da se osuši i posle toga isperite lice vodom. Preporučuje se da se ovo radi jednom dnevno, a pored limuna može da se koristi sok od bilo kog citrusnog voća (pomorandža, mandarina). Ove voćke su bogate vitaminima C i E i održavaju postojnost kolagena, čineći kožu elastičnom i svežom.
 • Vazelin – Upotreba vazelina je jedan od načina za preventivno otklanjanje bora. Malo pokvasite lice, a zatim nanesete malo vazelina. Vazelin mažite jednom dnevno, najbolje uveče pre spavanja. Ovo je odličan način da se rešite bora jer vazelin hidrira kožu i čini je elastičnom. Ukoliko imate izutezno masnu kožu, onda izbegavajte upotrebu vazelina jer može da pogoršta stanje.

Rezultati korišćenja ovih prirodnih lekova su obično manje efikasni od medicinskih procedura, ukoliko želite brže i odmah vidljive rezultate. Pre primene bilo kog tretmana, dobro razlimislite i posavetujte se sa lekarom, jer je svaka koža drugačija i drugačije reaguje na korišćenje lekova.

Masažom za lice protiv bora na čelu

Masaža za bore na čelu
Bore na čelu mogu da se smanje masažom lica

U borbi protiv bora na čelu, masaža lica može da pomogne jer poboljšava cirkulaciju krvi, tonus mišića lica i elastičnost kože. Preporučuje se da svaki dan, vrhovima prstiju ili rolerom za lice, nežno masirate čelo potezima gore-dole.

Možete raditi masažu na sledeće načine:

 • Masaža za podizanje čela – Stavite prst ili roler za lice na sredinu čela između obrva. Lagano pritiskajte prste prema gore i u isto vreme dižite obrve. Pritisnite 5-10 sekundi, a onda pustite. Ovaj proces ponavljajte više puta za što bolje rezultate.
 • Masaža obraza i slepoocčnica – Vrhovima prstiju nežno masirajte obraze i slepoočnice kružnim pokretima. Pokrete pomerajte od unutra ka spolja.
 • Masaža vilice – Stavite vrhove prstiju ili roler ispod vilice i nežno pritiskajte, pomerajući prste ka ušima, blagim kružnim pokretima.

Bitno je napomenuti da masaža treba da bude blaga i ne sme da prouzrokuje bol. Veoma je važno imati kontinuitet i strpljenje jer bez toga nema rezultata. Pored masaže lica, ne zaboravite na opštu i svakodnevnu negu kože.

Prevencija bora na čelu

Prevencija i saveti za bore na čelu
Bore na čelu mogu da se smanje pravilnom negom kože

Prevencija bora na čelu podrazumeva praktikovanje niza različitih praksi i navika koje pomažu da se očuva zdrava i mladolika koža i uspori pojava prvih bora. Evo nekoliko saveta za preventivno očuvanje kože:

 • Hidratacija – redovno hidriranje kože kremama kako bi se održala vlažnost
 • Zaštita od sunca – uvek koristiti kreme sa SPF faktorom, posebno u području lica
 • Izbalansirana ishrana – jesti hranu bogatu vlaknima i mineralima
 • Dobar san i pravilna nega – nega i san utiču na bolji izgled kože
 • Maske i serumi – Upotreba kvalitetnih maski i seruma sa sastojcima hijaluronske kiseline, kolagena ili retinola, pomažu u održavanju elastičnosti kože
 • Izbegavajte pušenje – Pušenje ubrzava proces starenja kože i povećava rizik od nastanka bora

Kombinacija zdravog načina života, pravilne nege kože i zaštita od štetnih faktora su ključne mere za preveniju pojava bora. Pravilna prevencija i nega usporavaju proces starenja i čuvaju mladolik izgled kože.

Bore na čelu i nega kože

Bore na čelu su prirodan deo procesa starenja, koji teško možemo potpuno da izbegnemo. Ipak, postoje različite metode i tretmani protiv bora koji mogu da nam pomognu da smanjimo njihovu vidljivost i usporimo njihov nastanak na vreme. Koju god vrstu tretmana da izaberemo, treba da biramo pažljivo i uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa izabranim lekarom ili dermatologom.

Prevencija je ključna i uz adekvatnu negu, bore na čelu ne moraju da budu problem. Redovna hidratacija, zaštita od sunca, zdrava ishrana i masaže za tonus i elastičnost lica pomažu u borbi sa ovim dosadnim problemom. Sa doslednom negom i kvalitetnim načinom života uspeh u borbi protiv bora je zagarantovan.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu